Het aanbod overheerst

Wie een trend wil herkennen kijkt naar het patroon van toppen en bodems. Een reeks van hogere toppen en hogere bodems markeert een opgaande trend. Een reeks van lagere toppen en lagere bodems definieert een dalende trend. In Europa is dit proces al duidelijk zichtbaar, maar in de Verenigde Staten nog niet zozeer. De Dow Jones Industrial Average sloot gisteren wel onder het 120-daags gemiddelde, waardoor deze waarde verschuift naar het kwadrant ‘topvorming’. Een veeg teken overigens, want in de Dow Jones Industrial Average bevinden zich niet de kleinste spelers.

Dat het aanbod overheerst was u inmiddels al opgevallen. Op deze website is hierover de laatste weken voldoende geschreven. Echter, niemand weet waat het aanbod ophoudt. Dit is een interessante vraag, maar nog interessanter – of urgenter – is hoe u omgaat met de actuele bewegingen. Wat in elk geval duidelijk wordt na een blik op de ‘Directional Movement Indicators’ (zie onder)  in de S&P 500 index is een conditie die in het verleden de inleiding vormde van een vervelende ‘sell-off’. Zolang er geen oplevingen in de koers plaatsvinden hoeft u weinig hoop te putten uit de afgeleide indicatoren, want hoopvolle divergenties worden nog niet gesignaleerd. De trend in de Europese aandelenmarkten is dalend en deze trend bedreigt nu de Amerikaanse aandelenmarkten.

S&P 500 index + directional movement indicatoren (vanaf 2007)

 

 

 

 

Op dit moment is nog niet duidelijk waar het aanbod de vloer raakt…

 

 

 

 

 

 

 

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician