Het aanbod overheerst

Wie een trend wil herkennen kijkt naar het patroon van toppen en bodems. Een reeks van hogere toppen en hogere bodems markeert een opgaande trend. Een reeks van lagere toppen en lagere bodems definieert een dalende trend. In Europa is dit proces al duidelijk zichtbaar, maar in de Verenigde Staten nog niet zozeer. De Dow Jones Industrial Average sloot gisteren wel onder het 120-daags gemiddelde, waardoor deze waarde verschuift naar het kwadrant ‘topvorming’. Een veeg teken overigens, want in de Dow Jones Industrial Average bevinden zich niet de kleinste spelers.

Dat het aanbod overheerst was u inmiddels al opgevallen. Op deze website is hierover de laatste weken voldoende geschreven. Echter, niemand weet waat het aanbod ophoudt. Dit is een interessante vraag, maar nog interessanter – of urgenter – is hoe u omgaat met de actuele bewegingen. Wat in elk geval duidelijk wordt na een blik op de ‘Directional Movement Indicators’ (zie onder)  in de S&P 500 index is een conditie die in het verleden de inleiding vormde van een vervelende ‘sell-off’. Zolang er geen oplevingen in de koers plaatsvinden hoeft u weinig hoop te putten uit de afgeleide indicatoren, want hoopvolle divergenties worden nog niet gesignaleerd. De trend in de Europese aandelenmarkten is dalend en deze trend bedreigt nu de Amerikaanse aandelenmarkten.

S&P 500 index + directional movement indicatoren (vanaf 2007)

 

 

 

 

Op dit moment is nog niet duidelijk waar het aanbod de vloer raakt…

 

 

 

 

 

 

 

De trendoverzichten worden in de loop van de ochtend geplaatst.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT TA MODELPORTEFEUILLE (hedenochtend bijgewerkt).

De aandelen Solvay, General Electric en Autozone zijn verkocht (zie gesloten posities)

De opbrengst is herbelegd in de ProShares Short QQQ (anticiperend op een daling) zijnde 235 stuks a $ 27,04.

De gemiddelde verkrijgingsprijs van het totaal aantal Proshares Short (QQQ) komt uit op $ 27,06 voor 345 stuks (in bezit 110, uitgebreid met 235 a $ 27,04)