Een perfecte storm

Charles Francis Richter (1900 – 1985) was een bekend natuurkundige en seismoloog. Of aardbevingen ook voorspeld konden worden was hij stellig: ‘Alleen charlatans en gekken voorspellen aardbevingen’. Op de vraag aan de technisch analist Hans Wertheim Salomonson in 1987 of hij de schokgolf van maandag 19 oktober 1987 op Wall Street had zien aankomen was het antwoord ontkennend: ‘Charts voorspellen niets’. Hij beperkte zich (terecht naar het oordeel van LOEF) tot de constateringen dat de taak van de technisch analist was om trends en veranderingen in de trend te signaleren en hierover te berichten.

Verwacht hier dus geen voorspellingen alhoewel de technische analyses op deze website wel sterk in die richting wijzen. Dit weekend staat de technische analyse in het teken van ‘een perfecte storm’. Dat heeft een reden. Een studie naar de koersuitslagen van diverse beurskoersen geven namelijk te denken. Oordeel zelf:

CBOE VOLATILITY INDEX vanaf 2011…afgelopen vrijdag steeg deze onrustbarometer naar de neklijn van een omgekeerd (H)oofd(S)chouderpatroon. Een uitbarsting in de volatility is nog deze maand te verwachten.

 

 

 

 

Onder verwijzing naar eerdere publicaties wemelt het van (H)oofd(S)choudertopformaties in diverse aandelenindices. In de vorige publicatie werd gewezen op de voltooide pullback naar de gebroken neklijn van de Nasdaq Composite. Een intraday winst liep stuk op de neklijn, waarna op 0,18 punten na alle winst weer werd ingeleverd. De besproken ‘crash’conditie blijft daardoor intact.

Sterker nog…de S&P 500 index bleek niet bij machte om het intraday herstel naar aanleiding van de beter dan verwachte cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen (= het hoogste sinds januari 2008) vast te houden. Zowel de S&P 500 index als de Dow Jones Industrial Average eindigden onder de openingskoersen om te sluiten op de laatste slotkoers van afgelopen week.

De euro probeerde ten opzichte van de Amerikaanse dollar het koersverlies van donderdag (van $ 1,3004 naar $ 1,2928) goed te maken, maar verder dan een intraday poging kwam het niet. De euro leverde alle intraday winst weer in en de rest van het verhaal kunt u lezen in de recente publicaties over de euro op deze site. U moet even inloggen of een (proef)abonnement nemen, wat er nog meer in de EUR/USD-grafiek opvalt in het licht van de Europese spanningen.

De geldstromen in de financiele markten gaan de laatste tijd duidelijk richting solide staatspapier, waaronder de Nederlandse 7,5% NL per 2023 toebehoort. Een relatieve sterkte vergelijking van dit langlopende Nederlandse schuldpapier wordt in de koersgrafiek hieronder vergeleken met Europese en Amerikaanse aandelenindices (in het roze en paars weergegeven), de RJ/CRB-grondstoffenindex (in het rood), Europees vastgoed (in het groen) en de goudprijs (in het geel). De Nederlandse staatslening is sinds de top in de AEX medio maart met ca. 6% in waarde gestegen!!!  Deze gezamenlijke optelsom van koersbewegingen duidt erop dat beleggers een schuilplaats zoek.

 

 

 

 

Afgelopen donderdag meldde Het Financieele Dagblad ‘Alleen de munt bindt eurolanden nog’ en ‘Ontwikkelingen op aandelenbeurzen en obligatiemarkten lopen steeds verder uiteen’. De verslaggever meldde: ‘Wie de geldstromen in de eurozone volgt, kan niet anders concluderen dan dat de deelnemende landen griezelig ver uit elkaar groeien’. In het artikel werden zes koersontwikkelingen getoond van Europese aandelenindices aflopend qua performance. De DAX en BEL-20 noteren nog in de plus dit jaar, Parijs is net verliesgevend geworden in navolging op de ontwikkelingen bij ons op het Damrak. De beurs in Milaan volgt de Spaanse beurs in de weg van een oplopende koersverliezen.

In de kwadranten van de asset allocatie, landenindices en bedrijfssectoren die elk weekend op deze website wordt getoond, hebben zich in de afgelopen week de nodige verschuivingen voorgedaan die de wijzers van de klok volgen. Enkele stijgende trends zijn doorgeschoten richting het kwadrant ‘topvorming’ en van ‘topvorming’ zijn enkele trends omgeslagen in een dalende cyclus.

De iShares MSCI All Countries World Index, Japan, Pacific, Emerging Markets en Vastgoed (Europa / Azie) zijn in de topvormingsfase terecht gekomen. Aandelenkoersen lopen op de economische cijfers vooruit. Interessant in dit verband is de dalende trend in de commodities en de olie (nieuw opgenomen US Oil Fund). De vraag naar grondstoffen zal naar verwachting dus afnemen. De RJ/CRB-index sloot vrijdag op de laagste stand van het jaar (en de laagste stand sinds oktober 2010).

Trendfase asset allocatie instrumenten

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Valutaparen

 

 

 

 

 

Chart (EUR/USD boven + iBoxx EU Sov. Spain Overall Price index)…de Spaanse bonds dreigen te imploderen na de ‘dead cross’ in het 20-/120-daags gemiddelde. Let daarbij op de EUR/USD-koersontwikkeling.

 

 

 

 

De hierboven afgebeelde koersgrafiek maakt duidelijk dat na de negatieve kruisingen in het 20-/120-daags gemiddelde in de Spaanse obligatiemarkt de koersen van het schuldpapier fors onder druk komen te staan. De koers van de euro laat dit niet onberoerd.

BELANGRIJK

In de MSCI USD World index zijn er twee significante bearish ontwikkelingen. In de eerste plaats is er een (H)oofd(S)chouderpatroon voltooid als gevolg van de breuk onder de neklijn. In de tweede plaats wordt de beurskoers onder de top van oktober 2011 geduwd. DE STRUCTUUR VAN HET KOERSHERSTEL VANAF DE BODEM IN SEPTEMBER VORIG JAAR IS DUS ‘CORRECTIEF’ (ZIE A-B-C ZIGZAG). VANAF DE TOP VORIG JAAR IS EEN DALENDE IMPULSBEWEGING ZICHTBAAR OPGEBOUWD UIT VIJF GOLVEN. DE CONCLUSIE IS DAN OOK DAT EEN NIEUWE FASE VAN KOERSDALINGEN AANBREEKT VERGELIJKBAAR MET DIE VAN VORIG JAAR EN MOGELIJK ZELFS QUA OMVANG GROTER DAN DIE UIT 2008.

MSCI USD WORLD INDEX vanaf 2011

 

 

 

 

Trendoverzichte Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht LOEF TA Modelportefeuille (slotkoersen 11 mei 2012)

 

 

 

 

 

 

Op 10 mei zijn Merck en Atos Origin uit de modelportefeuille verwijderd (zie gesloten posities). Rekening wordt gehouden met valutaverschillen (i.g.v. Merck).

ACTUELE VERKOOPSIGNALEN

In het overzicht wordt de stop loss (SL) van Sanofi-Aventis intraday geraakt. In praktijk zal de stop loss onverbiddelijk haar werk doen. Loef volgt echter de portefeuille ‘mentaal’ en is er ook een groot voorstander van om de markt niet te laten weten waar de pijngrens ligt. Computers ‘zien’ waar stop loss orders liggen en het is nog maar zeer de vraag of je als belegger de tegenstanders moet voeren met gevoelige informatie omtrent het niveau waar je in de verdediging wilt gaan. Om eventuele verwarring omtrent wel/niet raken van stop loss limieten conform de methode LOEF te voorkomen, zullen intraday bewegingen die de stop loss doorbreken in het overzicht worden gesignaleerd (zie rood/roze aanduiding ‘SL’). Vervolgens wordt de positie gesloten tegen de openingskoers van de volgende handelsdag. Sanofi-Aventis wordt derhalve verkocht.

De vermelde verkoopsignalen in Solvay en Vanquard Reit zijn op basis van een relatieve verzwakking ten opzichte van de AEX-index. Deze posities worden nog (tijdelijk) aangehouden i.v.m. stijgende trends.

HERBELEGGINGEN n.a.v. de technische analyses:

De opbrengst van Merck wordt herbelegd in de iShares Barclays 20+ Yr Treasury Bond Fund (tickersymbool TLT, slotkoers $ 119,50)

De opbrengst van Atos-Origin wordt herbelegd in de Proshares Short Nasdaq (tickersymbool PSQ, slotkoers $ 26,87)

De opbrengts van Sanofi-Aventis wordt herbelegd in de Market Vector Double Short Euro ETN (tickersymbool DRR, slotkoers $ 45,56)

EINDE BERICHT 13 mei 2012: 13:11 uur