Fan van de euro?

Wie is er nog een fan van de euro? Een gevoelige vraag waarschijnlijk, waarop iedereen wel een persoonlijk antwoord heeft. De valutamarkt (en andere financiele markten) hebben zo hun eigen mening over de euro. Technisch analisten ongetwijfeld ook. Gelet op de koersnotering van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar hedenochtend onder het 20-daags gemiddelde (niet getoond) en het 120-daags gemiddelde (niet getoond) een reden om het principe van de ‘fan lines’ onder de aandacht te brengen. De fan lijnen combineren een waaier van drie lijnen, welke bedoeld zijn om een trendomslag in kaart te brengen (zie grafiek).

In de regel is een breuk van de eerste fanlijn een waarschuwing voor een trendomslag. Hierna volgt vaak een reactie, maar deze slaagt er vaak niet meer in om de trendbreuk te repareren. De tweede waarschuwing komt na de doorbraak van een nieuwe trendlijn die een minder steile hellingshoek kent. Ook hier volgt vaak een reactie met dezelfde karakteristiek als de vorige, t.w. een onvermogen om het tij te keren. Bij een doorbraak van de derde fanlijn wordt wel duidelijk dat er sprake is van een trendomslag. Het publiek keert zich vaak volledig om, waardoor de top (of bodem) van waaruit de fanlijnen zijn getrokken wordt opgezocht.

Het optimisme of pessimisme ten aanzien van de euro (of bijvoorbeeld beleggen in de AEX) kent golfbewegingen, waarvan de gradaties zijn af te lezen van de (steilheid) van de trendlijnen of fanlijnen. De hervatting van de dalende trend van de euro dwingt beleggers het vizier te richten op de derde fanlijn. U kunt natuurlijk de media raadplegen om de kansen en bedreigingen op waarde te schatten, echter de wisselkoers zelf geeft de beste informatie. De prijs van de euro is immers een weergave van de consensus tussen vraag en aanbod. Overigens geldt zulks ook voor de (lange termijn) ontwikkeling van de AEX. De chartist voorspelt hiermee niets, maar toont slechts enkele belangrijke vangrailen waar we op moeten letten (vooral in het kader van het realiseren van uw lange termijn doelstellingen)

EUR/USD fanlijnen en de gevolgen na de doorbraken van derde fanlijnen

 

 

 

 

De lange termijn fanlijnen in de AEX

 

 

 

 

De lange termijn trend is op basis van het patroon van lagere toppen en twee breuken onder significante fanlijnen ernstig verzwakt. De draai omlaag na de test van de rode dalende trendlijn dwingt beleggers/speculanten toch iets verder te kijken dan de korte termijn.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren (VS)

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FICTIEVE MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

Het verkoopsignaal (SELL) in Merck is o.b.v. relatieve sterkte boven de stoploss. De Stop Loss Alert in Atos Origin getriggerd. Beide posities worden verkocht.