Key Reversal in AEX

Eind vorige week werd in de uurgrafiek van de AEX een dalende vijfstructuur waargenomen. Vijfstructuren zijn volgens Ralph Nelson Elliott impulsgolven die de hoofdrichting aangeven. Driestructuren (twee golven onderbroken door een reactie) zijn correctieve bewegingen die op vijfstructuren volgen. In die zin is de ‘key reversal’ maandag mogelijk de opmaat voor een technisch herstel, waarbij dit herstel de vorm aanneemt van een abc-zigzg (zie illustratie). Het feit dat er sinds de top 34 handelsdagen zijn verstreken geeft verdere aanwijzingen voor een opleving. De getallenn vijf, drie en 34 behoren immers toe aan de Fibonacci-getallennreeks.

AEX grafiek geeft ruimte voor een technisch herstel

 

 

 

 

De herstelbeweging die in de AEX wordt voorzien oogt hetzelfde als de beweging in de Franse CAC-40 vorig jaar in de periode mei t/m juni 2011 (zie onder)

 

 

 

 

De neergang is ingezet getuige de roodgekleurde candles en dat betekent dat het beleggingsbeleid de voorkeur geeft om te verkopen op sterke momenten. Raadpleeg de trendoverzichten die afgelopen weekend zijn weergegeven. Europa glijdt namelijk af.

De situatie op Wall Street is technisch sterker dan in Europa, echter ook hier ontstaan duidelijk barsten in het plafond. Een voorbeeld geeft de NYSE Composite op weekbasis.

 

 

 

 

De dalende weerstandlijn langs de koerstoppen van 2007 en vorig jaar spelen de breed samengestelde beursgraadmeter van de New York Stock Exchange zichtbaar parten. Ingezoomd wordt duidelijker waarom de opwaartse kansen zijn afgenomen.

 

 

 

 

De stijgende trendlijn in de NYSE Composite van het afgelopen jaar is neerwaarts gebroken en de recente herstelpogingen hebben vervolgens gefaald. Een lagere top (zie rode pijl) legt de ontwikkeling van een hoofdschoudertop bloot. De beursindices op Wall Street flirtten met de neklijnen en houden de beleggers vooralsnog in spanning.

CONCLUSIE: de definitieve nekslag van de herstelbeweging die vorig jaar september/oktober is ingezet is nog niet gegeven, maar ‘we are close’ zouden de Amerikanen zeggen. Weliswaar is de ‘key reversal’-beweging vandaag in de aandelenmarkten positief voor de zeer korte termijn (komende uren/dagen), maar zijn er gerede twijfels omtrent de kracht en omvang van een eventuele herstelpoging. Loef Technische Analyse kijkt met ‘verkopersogen’ naar de markt en wacht eerbiedig momenten van sterkte af om zich te positioneren met baisseposities.

Eerst een mededeling van huishoudelijke aard:

De trendoverzichten hieronder missen als gevolg van een onverwachte en ernstige computerstoring de (dagelijkse) opwaartse/neerwaartse trendwijzigingen, echter de ‘K’oop’ en ‘V’erkoopsignalen zijn gewoon bijgewerkt op basis van de slotkoersen maandag in de alternatieve systemen. Email verkeer is thans lastig. Bij vragen mail@edwardloef.com

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

vervolg DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren