Bunds relatief aantrekkelijk

Zoals u eerder afgelopen week kon vernemen…de enige zekerheid in dit vak is verandering.

De iShares MSCI All Countries World (aandelen) Index Fund wordt aan het eind van de afgelopen week geconfronteerd met een relatief verkoopsignaal ten opzichte van de iShares MSCI Barclays Aggregate Bond Fund, de iShares Barclays International Government Credit Bond Fund en iBoxx EU Sovereign Germany Index 7-10 year Price alsmede de iBoxx EU Sovereign Netherlands Overall Price. Het signaal geeft aan dat de beleggingscategorie ‘bonds’ (internationaal staatspapier en ‘investment grade’ schuldpapier) weer sterker begint te presteren dan de koersontwikkelingen in de wereldwijde aandelenmarkten. Het relatieve verkoopsignaal komt zowel op dagbasis als weekbasis.

iShares MSCI ACWI Index Fund op dagbasis (+ relatieve sterkte t.o.v. iShares Barclays International Government Credit Bond Fund) vanaf september 2011

 

 

 

 

De stijgende steunlijn langs de bodems van oktober en november 2011 en begin april 2012 is vrijdag neerwaarts gebroken. Een trendbreuk is een signaal van een trendverandering. Het voorspelt niets, maar het feit ligt er. Conclusie: wat gaat u met het signaal doen? Negeren of uw beleggingsbeleid aanpassen?

LOEF Technische Analyse kiest voor een wijziging van het beleggingsbeleid. Afbouwen van het gewicht in aandelen en opbouwen van de weging in de solide staatsleningen. Niet alleen waarschuwt het (H)oofd(S)chouderpatroon op wereldschaal voor topvorming (zie grafiek hierboven op dagbasis), maar ook op weekbasis geeft het relatieve verkoopsignaal het sein om defensiever te beleggen.

iShares MSCI ACWI Index Fund op weekbasis…let op de kruising in de groen/zwarte MACD afgeleid van de relatieve sterktelijn (t.o.v. iShares Barclays International Government Credit Bond Fund).

 

 

 

 

In de wekelijkse monitoring van de asset-classes aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en edele metalen begint de iShares Barclayse Aggregate Bond Fund ook sterker te presteren ten opzichte van Amerikaans en Aziatisch vastgoed, Emerging Markets, Japan en grondstoffen. De wekelijkse check op basis van weekdata geeft dus aanleiding om de samenstelling van uw beleggingsportefeuille kritisch(er) te beoordelen. De weekgrafiek maakt immers duidelijk dat na de neerwaartse kruisingen in 2010 en 2011 de aandelenmarkten in een zeer wispelturige en voor de meeste analisten niet verwachte correctiefase belandden. Zorg ervoor dat u niet hetzelfde overkomt.

De Bund future wordt relatief aantrekkelijker dan de DAX-index (zie groen/zwarte MACD-kruising als gevolg van de stijgende roze relatieve sterkte, zie grafiek hieronder). De Bund future breekt afgelopen week uit naar een nieuw all-time high.

 

 

 

 

In dit kader zijn enkele uitspraken van Peter Bernstein (zie besloten gedeelte) in The New York Times van uitzonderlijk grote betekenis voor iedereen die zich op de financiele markten waagt!  Neem een (proef)abonnement door u te registeren en neem kennis van zijn uitspraken. Het verschil tussen wel of niet lezen kan het verschil betekenen tussen wel of niet op de beurs in de toekomst financieel te overleven. Een ‘must read’!

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician