Euro brokkelt af

De koersbeweging van de euro (ten opzichte van de Amerikaanse dollar) trekt de aandacht van de technisch analist. In de afgelopen 24 uur daalde de euro van $ 1,3236 naar $ 1,3156. De aandacht wordt getrokken door een (bearish) ‘rising wedge’-patroon dat zich sinds de bodem in april heeft ontwikkeld. Twee oplopende convergerende trendlijnen illustreren een herstelpoging, waarbij het patroon aan de onderkant wordt verlaten. Deze beweging is geheel conform het standaard patronenboek ‘technische analyse’. De uitbraakpoging boven $ 1,32 op 27 april werd opgevolgd door twee dagen, waarbij de euro besluiteloos pas op de plaats maakte (zie ‘doji-patronen).

EUR/USD in 2012

 

 

 

 

De stand van de euro beweegt zich om en nabij het 20-daags en 120-daags koersgemiddelde, terwijl deze twee gemiddelden om elkaar heen zijn gestrengeld. Hierdoor kan in kwantitatieve zin de situatie zich voordoen dat er wisselend koop- en verkoopsignalen worden getriggerd. Het is daarom goed om te beseffen om niet altijd klakkeloos handelssignalen blind op te volgen, maar altijd een ‘reality-check’ te doen door een blik te werpen op de grafiek zelf. In conflicterende omstandigheden is zelfs dit niet voldoende en zal er onder de motorkap naar de stand van de technische indicatoren moeten worden gekeken om een idee te krijgen hoe de vraag- en aanbodkrachten zich onderling verhouden.

EUR/USD ontwikkeling DMI-indicatoren in 2012

 

 

 

 

De ‘Directional Movement Indicatoren’ tonen onderhuids aan dat de vraagkrachten (zie groene lijn) naar euro’s in de afgelopen maand afneemt en de aanbodkrachten (zie rode lijn) oploopt. De blauwgekleurde ADX-lijn is tussen eind maart en eind april gedaald, hetgeen aangeeft dat er sprake is van gebrek aan duidelijk richtinggevend momentum, terwijl de aanbodkrachten per saldo toenemen ondanks de recente opleving van de euro.

CONCLUSIE: De euro verzwakt en van ‘rising wedges’ weten we dat de basis van het patroon vaak wordt opgezocht (= koerdoel $ 1,30).

Voor de nieuwe bezoekers een toelichting op de trendoverzichten….

Korte termijn trend (KT) = koers t.o.v. 20-daags simpel gemiddelde

Lange termijn trend (LT) = 20-daags gemiddelde t.o.v. 120-daags gemiddelde

5D en 20D = 5 respectievelijk 20 verstreken handelsdagen

Kolom K/V = Koop- of Verkoopsignaal in de beurskoers

RSK / RSV = relatief Koop- of Verkoopsignaal ten opzichte van de benchmark (AEX aandelen versus AEX, AMX aandelen versus AMX, etc. etc.)

‘H’ = Historie van het aantal verstreken relatief Koop- of Verkoopsignaal (voorbeeld actueel…SBM Offshore geeft het meest recente relatieve verkoopsignaal, een (1) dag eerder Unibail, twee (2) dagen daarvoor Wolters Kluwer).

AEX vanaf september 2011

 

 

 

 

 

 

 
Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL 20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ EUROSTOXX 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dow Jones 30 aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren (VS)

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MODELPORTEFEUILLE OFFENSIEVE PORTEFEUIILLE (slotkoersen 2 mei 2012)

 

 

 

 

 

 

Geen wijzigingen in de modelportefeuille vandaag

Einde bericht 08:45 uur