Een déjà vu

Een blik op de Franse beursgraadmeter CAC-40 is voldoende om de Franse vertaling van ‘reeds gezien’ onder de aandacht te brengen. Alleen lijkt de ervaring echt te zijn in plaats van een indruk die onterecht. Het zijn in dit geval drie objectieve criteria die bij elkaar samenklonteren op dezelfde wijze als op 1 juni 2011. Wat hebben we toen eerder gezien? Afgelopen donderdag noteerde de CAC-40 onder het 20-daags gemiddelde, terwijl dit gemiddelde nog boven het 120-daags gemiddelde bewoog. Vrijdag steeg de CAC-40 boven beide gemiddelden, net zoals op 31 mei 2011. Maar vandaag kruiste het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde door en viel de beurskoers terug onder beide gemiddelden. De zwarte kleur van donderdag en groene kleur van vrijdag verandert nu in rode kleur zoals ook op 1 juni 2011 geschiedde. Deze indruk roept herinneringen op over de negatieve verrassingen die de Franse aandelenmarkt (samen met andere) financiele markten  in petto lijkt te hebben.

CAC-40 vanaf 2011

 

 

 

 

Niet alleen de CAC-40 geeft nu aanleiding voor zorgen, maar ook de Amerikaanse Nasdaq Composite (zie onder).

Nasdaq Composite vanaf 2011

 

 

 

 

De Nasdaq Composite zit gevangen in een driehoekpatroon. Vrijdag 27 april jl. breekt deze index uit boven de koerstoppen die eerder deze maand zijn gezet. De uitbraak blijkt ‘vals’ (dus niet ‘valide’), want maandag viel de Nasdaq Composite weer terug onder de vorige top. Hoewel de terugval niet zo sterk was als de terugval op 1 juni 2011 is de overeenkomst aanwezig. Zelfs de beweging van het 20-daags koersgemiddelde beweegt zich vrijwel identiek aan de ‘move’ vorig jaar. De afloop is simpel in de koersgrafiek af te lezen. Met onmiddellijke ingang dienen we dan ook rekening te houden met een herhaling van het verleden. Een terugval van 3046 in de Nasdaq Composite naar ca. 2850 in de komende weken lijkt aanstaande. Het betekent dan ook dat bij bestudering van de trendoverzichten de ‘V’erkoopsignalen en relatieve ‘V’erkoopsignalen bovengemiddeld serieus genomen dienen te worden.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

FICTIEVE OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE