Alles stroomt

Heraclitus van Ephesus (536 – 470 BC), een bekende klassieke filosoof, had een filosofie die in slechts twee woorden kan worden samengevat: PANTA RHEI

PANTA RHEI betekent letterlijk ‘alles stroomt’ of ‘alles is verandering’. Heraclitus stelde dat alles verandert, van het kleinste zandkorreltje tot de sterren aan de hemel. Slechts verandering zelf is werkelijk. Alles wat wij mensen kunnen aanraken, zien en aanwijzen is feitelijk slechts het product van onze verbeelding. Het betekent automatisch dat alle wetten de wij verzinnen statisch zijn. Wetten kunnen de werkelijkheid niet weergeven en dus ook niet vormgeven. Het is waarschijnlijk dan ook om die reden dat er geen enkele strategie is te bedenken, waarvan de beslisregels (wetten) beleggers in staat stelt om duurzaam bevredigende resultaten te realiseren.

Gisteren was op de 58e HCC Beleggen Symposium het thema “Actief beleggen met aandelen en derivaten“. Het woord ‘actief’ (= dynamisch) is het tegenovergestelde van ‘passief’ (= statisch). De presentatie van LOEF Technische Analyse gelooft 100% in de filosofie dat alles stroomt en alles verandering is. Wilt u als belegger op termijn – als alles verandert blijkt te zijn – financieel overleven, dan zult u zich dus voortdurend bereid moeten zijn om u tijdig aan te passen.

Daarmee zijn we aanbeland bij Charles R. Darwin (1809 – 1882), een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie, die vooral bekend is geworden door zijn evolutietheorie. Wat voor beleggers van belang in de strijd om op termijn te overleven is een bekende uitspraak die uitvergroot kan worden gelezen door hieronder op de afbeelding 1x te klikken:

 

 

 

 

 

 

 

Als verandering de enige constante factor is waar wij als beleggers of analist rekening mee moeten houden, lijkt het raadzaam om vooral niet passief achterover te leunen, maar onmiddellijk verantwoordelijkheid te nemen voor al uw beslissingen. Beurskoersen kunnen slechts drie kanten op: omhoog, zijwaarts en omlaag. Als technisch analist op de stoel van Darwin gaat zitten en tegen zichzelf zegt dat hij (denkbeeldig) alleen koerswinst zou kunnen maken door laag te kopen en later hoger te verkopen, dan is de ‘natuurlijke selectie’ in de trendoverzichten op deze pagina welhaast vanzelfsprekend: selecteer wat stijgt en neem afscheid van wat niet (meer) stijgt.

RENDEMENTEN 1991 t/m 2008 ASSET CLASSES

 

 

 

 

 

In het overzicht van jaarljkse rendementen in de periode 1991 t/m 2008 blijkt dat elk jaar weer enorme verschillen te ontstaan tussen de verschillende beleggingscategorieen. Hieruit kan worden afgeleid dat een dynamisch beleggingsbeleid nodig is om tijdig de veranderingen te signaleren om te kunnen anticiperen op de getoonde rendementscijfers. Aangezien er per beleggingscategorie geen bel gaat op de bodem of op de top van de koersbewegen zal hierop iets verzonnen moeten worden.

Op basis van de beurskoers en de stand van het 20-daags en 120-daags gemiddelde bent u na bestudering van de trendoverzichten hieronder in staat om in elk geval vast te stellen waar u zich bevindt in de cyclus.

De beleggingsklok op basis van de methode LOEF signaleert momenteel het volgende:

 

 

 

 

 

 

 

Uit het overzicht blijkt dat onroerend goed in de VS (zie Vanguard REIT, tickersymboll VNQ) momenteel het sterkst presteert:

 

 

 

 

De Amerikaans vastgoedsector bevindt zich boven het 20-daags gemiddelde en het 20-daags gemiddelde noteert boven het 120-daags gemiddelde: de korte en de lange termijn trends zijn dus stijgend.

In het Asset Allocatie overzicht (zie onder) zien we dat de VANGUARD REIT samen met de iShares MSCI PACIFIC ex-JAPAN Index Fund de benchmark (= iShares MSCI All Countries World Index) outperformen. Op dagbasis zien we de iShares Trust S&P Europe 350 5 handelsdagen geleden relatief  sterker gaan presteren dan de iShares MSCI ACWI index fund.

 

 

 

 

 

De Amerikaanse langlopende staatsleningen (iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund) bevindt zich samen met de edele metalen in een lange termijn dalende trend (zie kolom LT).  De langlopende obligaties in de VS beginnen voor het eerst sinds 24 handelsdagen weer relatief te verzwakken ten opzichte van de categorie aandelen.

Selectief beleggingsbeleid is noodzakelijk want niet alle aandelenindices bevinden zich in een stijgende trend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ‘probleem’-landen m.b.t. beleggingen in aandelen vinden we in Italie, Spanje, Griekenland…en nu ook in Nederland. De AEX werd vorige week geconfronteerd met een neerwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde, waardoor de lange termijn trend is gewijzigd van stijgend naar dalend. De zware candles in de afgelopen weken (zie legenda) duidden al op dit risico. Het beleggingsbeleid wijzigt voor Nederland van ‘kopen op zwakte’ in ‘verkopen op sterkte’.

AEX-grafiek vanaf 2011 met technische signalen

 

 

 

 

Het merendeel van de aandelensectoren bevindt zich in stijgende trends (zie overzicht onder). De Europese Basic Resources sectorn lijkt bezig met een bodemproces, terwijl de Europese retailsector topvormingsverschijnselen vertoont (= daling onder het 120-daags gemiddelde). De olie- en gasaandelen (energie) zit ondanks de opleving vorige week gevangen in een dalende trend. Dit geldt ook voor de Europese banksector, de telecom- en utilitysector.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Valuatparen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OFFENSIEVE TA MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

Aan de offensieve TA-modelportefeuille worden maandaag 30 april (tegen openingskoers) toegevoegd (onderliggende waarden in stijgende trends)

50 Vanquard REIT

40 Sanofi-Aventis

160 General Electric

grafiek Vanquard REIT

 

 

 

 

grafiek Sanofi-Aventis

 

 

 

 

grafiek General Electric