DEAD CROSS AEX

‘Hoi Edward, verwacht jij dat we binnenkort nog een forse daling van de aandelenbeurs kunnen verwachten?’

De hierboven gestelde vraag werd gisteren gesteld door een professional in de beleggingsadvisering. De vraag was ‘off the record’. Klaarblijkelijk is het ‘not done’ om kritische vragen te stellen in een aandelenminded omgeving. Aangezien een enkele gestelde vraag vaak gelijk staat aan een veelvoud van dezelfde vragen die onder de mensen leven, is het antwoord als volgt:

‘Op basis van de ophopende bearish signalen weet ik dat de markt mij een boodschap geeft. Die boodschap is dat de technische condities langzaam maar zeker verslechteren. Het antwoord ligt genuanceerd, want het verschilt per index hoe negatief je mag zijn/worden. Als je kijkt naar de S&P 500 index dan lijkt er nog weinig verontrustends aan de hand. Hoewel moet worden opgemerkt dat de stijgende steunlijn langs de bodems van oktober, november en december begin april neerwaarts is gebroken. Dit duidt op een verandering van richting, waarbj de recente top nu als weerstandgrens acteert. In Europa drukken de Spaanse en Italiaanse aandelenmarkt een bearish stempel op koersontwikkelingen. Terwijl de trends in deze twee landen dalend zijn, voegt onze AEX-index zich nu ook bij het bearish kamp. Simpele trendvolgende technieken, zoals de combinatie van het 20-daags en 120-daags koersgemiddelde, vertoonden gisteren een neerwaartse kruising, waarbij het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde is beland. De AEX sloot onder beide gemiddelden. De laatste keer dat dit fenomeen zich voordeed was op 12 mei 2011. Daarna begon de grote glijvlucht die menig positief gestemd beursanalist onaangenaam verraste’.

AEX met koop/verkoopsignalen vanaf 2011

 

 

 

 

In mei 2010 was er ook sprake van een ‘dead cross’. Hierop vielen de aandelenkoersen weliswaar niet echt meer verder terug, maar in de maanden daarna fluctueerde de AEX wild op en neer met uitslagen van ca. 10%. Daarvoor waren er neerwaartse kruisingen gesignaleerd in juni 2008 en november 2007, waarna de beursgraadmeter werd getroffen door forse koersdalingen. Uiteraard kan de AEX dit keer in positieve zin verrassen, echter het lijkt veiliger om de signalen van de markt te respecteren dan koers te varen op hoop of fantasie.

Of er weer een forse daling aanstaande is zal eerbiedig moeten worden afgewacht. Als u afstand neemt van de koersgrafiek van de AEX en kennis neemt van de lange termijn koersontwikkeling (zie onder) dan wordt duidelijk dat de risico’s als gevolg van het patroon van lagere toppen en lagere bodemss sinds 2000 dominanter zijn dan de opwaartse kansen.

De Methode LOEF versus AEX-index (long/short-strategie vanaf 1993)

 

 

 

 

 

De enige tip die LOEF geeft is…LUISTER NAAR DE MARKT!  Het advies om financieel te overleven is ‘aanpassen’. LOEF Technische Analyse hanteert beslisregels ten aanzien van koop- en verkoopsignalen. De ‘dead cross’ in de gemiddelden gisteren in de AEX is een verkoopsignaal.

In de Amerikaanse S&P 50 index waarschuwt het (H)oof(S)chouderpatroon voor een mogelijke trendomslag. Desondanks is de stijging in de laatste twee dagen aanleiding voor een ‘buy & hold’-signaal. Verwacht weerstand om en nabij de recente koerstop.

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 index sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE (slotkoersen 26 april 2012)

 

 

 

 

 

TIMING, TRENDS & TACTICS HANDELSSIGNALEN

Overzicht koopsignalen (benchmark AEX)

 

 

 

 

 

 

Overzicht verkoopsignalen (benchmark AEX)