Firewall brandbestendig?

Vorige week waren er een aantal BEAR-signalen die ons dwingen rekening te houden met moeilijker tijden (zie update 14 april jl.). Het Financieele Dagblad meldde dit weekend het volgende: ‘huizenmarkt verder onder druk’ naar aanleiding van publicaties van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en het Centraal Planbureau (CPB). Kredietbeoordelaar FITCH dreigde de Nederlandse kredietstatus te verlagen als er voor juni geen maatregelen zijn genomen om de financiele positie te verbeteren. Nu het kabinet is gevallen weten we eigenlijk al genoeg. Geen goed nieuws dus als we tegelijkertijd in dezelfde krant lezen dat de wereldeconomie nog steeds op krukken loopt. Eind vorig jaar zou de crisis in de eurozone zich richting een nieuw lehman-moment ontwikkelen. In de afgelopen week liep de Spaanse rente weer even op tot boven de 6%. Het wekt dan ook geen verbazing dat Christine Lagarde van het Internationale Monetaire Fonds de G20-landen om hulp heeft gevraagd om de oorlogskas van het noodfonds met $ 400 miljard te versterken. Er is $ 430 miljard toegezegd, dus deze firewall zou voldoende moeten zijn. Dat blijkt pas defnitief in juni als de verschillende parlementen hebben ingestemd met de deal. De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, beweert dat het IMF de crisis zal blussen en we langzaam uit het dal klimmen als we De Financiele Telegraaf vorige week doorlezen. Best spannend als we lezen dat er grote verdeeldheid is ontstaan binnen de Europese Centrale Bank omtrent het blijven opkopen van staatspapier dat steeds minder waard blijkt te zijn. De Deense banken hebben het ondertussen helemaal gehad met de kredietbeoordelaars. Diverse grote banken verbreken hun banden met Moody’s. Verder dreigt er een handelsoorlog tussen Spanje en Argentinie. Kortom, er valt genoeg te somberen.

In plaats van de mediaberichten te volgen kunt u ook kijken naar de beurskoersen en de stand van de beurskoersen ten opzichte van hun korte en lange termijn koersgemiddelden. Dan blijkt er op wereldschaal nog altijd sprake van een positieve ontwikkeling, omdat de iShares MSCI ACWI index Fund zich in een stijgende lange termijn beweegt. Die stijging kan worden afgeleid uit het feit dat het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Niet overal in de wereld ziet het plaatje er nog groengekleurd uit. Dit blijkt onder andere uit de trendoverzichten in het besloten deel. En natuurlijk kan onder invloed van negatieve ontwikkelingen de nu nog positieve trend op wereldschaa veranderen in een dalende trend. De ontwikkeling van een (H)oofd(S)choudertop is volop gaande en willen de kansen groter zijn dan de bedreigingen, dan dient de opgaande gestippelde trendlijn niet neerwaarts te breken. Maar als dat toch gebeurt, dan kan de beeldvorming snel neerwaarts omslaan.

iShares MSCI ACWI Index Fund vanaf september 2011

 

 

 

 

Met name hier in Europa dient de technische conditie van de Spaanse aandelenbeurs nu alert te worden gevolgd. De candles kleuren momenteel geel ten teken van een overdrijvingsfase. Maar als we de Spaanse obligatiemarkt volgen, dan kan de boel daar sneller dan het IMF verwacht in de vuur en vlam worden gezet.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician