Firewall brandbestendig?

Vorige week waren er een aantal BEAR-signalen die ons dwingen rekening te houden met moeilijker tijden (zie update 14 april jl.). Het Financieele Dagblad meldde dit weekend het volgende: ‘huizenmarkt verder onder druk’ naar aanleiding van publicaties van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en het Centraal Planbureau (CPB). Kredietbeoordelaar FITCH dreigde de Nederlandse kredietstatus te verlagen als er voor juni geen maatregelen zijn genomen om de financiele positie te verbeteren. Nu het kabinet is gevallen weten we eigenlijk al genoeg. Geen goed nieuws dus als we tegelijkertijd in dezelfde krant lezen dat de wereldeconomie nog steeds op krukken loopt. Eind vorig jaar zou de crisis in de eurozone zich richting een nieuw lehman-moment ontwikkelen. In de afgelopen week liep de Spaanse rente weer even op tot boven de 6%. Het wekt dan ook geen verbazing dat Christine Lagarde van het Internationale Monetaire Fonds de G20-landen om hulp heeft gevraagd om de oorlogskas van het noodfonds met $ 400 miljard te versterken. Er is $ 430 miljard toegezegd, dus deze firewall zou voldoende moeten zijn. Dat blijkt pas defnitief in juni als de verschillende parlementen hebben ingestemd met de deal. De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, beweert dat het IMF de crisis zal blussen en we langzaam uit het dal klimmen als we De Financiele Telegraaf vorige week doorlezen. Best spannend als we lezen dat er grote verdeeldheid is ontstaan binnen de Europese Centrale Bank omtrent het blijven opkopen van staatspapier dat steeds minder waard blijkt te zijn. De Deense banken hebben het ondertussen helemaal gehad met de kredietbeoordelaars. Diverse grote banken verbreken hun banden met Moody’s. Verder dreigt er een handelsoorlog tussen Spanje en Argentinie. Kortom, er valt genoeg te somberen.

In plaats van de mediaberichten te volgen kunt u ook kijken naar de beurskoersen en de stand van de beurskoersen ten opzichte van hun korte en lange termijn koersgemiddelden. Dan blijkt er op wereldschaal nog altijd sprake van een positieve ontwikkeling, omdat de iShares MSCI ACWI index Fund zich in een stijgende lange termijn beweegt. Die stijging kan worden afgeleid uit het feit dat het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Niet overal in de wereld ziet het plaatje er nog groengekleurd uit. Dit blijkt onder andere uit de trendoverzichten in het besloten deel. En natuurlijk kan onder invloed van negatieve ontwikkelingen de nu nog positieve trend op wereldschaa veranderen in een dalende trend. De ontwikkeling van een (H)oofd(S)choudertop is volop gaande en willen de kansen groter zijn dan de bedreigingen, dan dient de opgaande gestippelde trendlijn niet neerwaarts te breken. Maar als dat toch gebeurt, dan kan de beeldvorming snel neerwaarts omslaan.

iShares MSCI ACWI Index Fund vanaf september 2011

 

 

 

 

Met name hier in Europa dient de technische conditie van de Spaanse aandelenbeurs nu alert te worden gevolgd. De candles kleuren momenteel geel ten teken van een overdrijvingsfase. Maar als we de Spaanse obligatiemarkt volgen, dan kan de boel daar sneller dan het IMF verwacht in de vuur en vlam worden gezet.

*** MEDEDELING VAN HUISHOUDELIJKE AARD , i.v.m. bijzondere omstandigheden verschijnt de eerstvolgende update niet eerder dan dinsdagavond. Dank voor uw begrip ***

De iBoxx EUR Sov. Spain Index Overall Price Chart (zie onder) werd eind vorige week met een ‘brandalarm’ geconfronteerd. Dat wil zeggen, het 20-daags koersgemiddelde belandde onder het 120-daags gemiddelde. Sinds de opleving in de Spaanse obligatiemarkt eind 2009 een halt werd toegeroepen blijken deze ‘dead crosses’ in alle vijf gesignaleerde situaties erna flinke koersdalingen in te leiden. Het is dus enorm verleidelijk om met een schuin oog naar de ontwikkeling van een rechterschouder in de hiervoor genoemde ‘All Countries World Index’ te kijken. Immers, steeds meer landen worden gedwongen mee te helpen blussen (met toezeggingen tot afdrachten aan het IMF) als we de krant mogen geloven.

iBoxx EUR Sov. Spain Index Overall Price Chart

 

 

 

 

Wat interessant is of het electoraat nog wel bereid is om (nieuwe) regeringen te steunen in de maatregelen die rechtstreeks de portemonnee van de kiesgerechtigde burger raken. Solidariteit kent grenzen. En uiteindelijk zullen de (nieuwe) leiders van de politieke partijen worden teruggefloten als de last te zwaar of te eenzijdig komt te liggen. Maar goed, dit alles interesseert de technisch analist niet. Focus liever op de beurskoers a.u.b. waar alle informatie samenkomt.

Spaanse IBEX-35 vanaf 2007

 

 

 

 

De gele candles wijzen voor de beurs in Madrid nu op een neerwaartse overdrijving. Gele candles zagen we voor het laatst begin 2008 en halverwege 2008. U herinnert zich 2008 ongetwijfeld. U herinnert zich ook alle maatregelen die telkens werden ondernomen door de Federal Reserve om de crisis destijds een halt toe te roepen. Een ‘Firewall’ op de financiele markten werkt alleen als de markt vertrouwen heeft in de hittebestendigheid ervan.

De beurs in Milaan…kleurt weer bloedrood

 

 

 

 

De Franse CAC-40 is doorgezakt naar de zwartgekleurde transitie-fase

 

 

 

 

De ‘MT’-Buy signalen volgen uit het feit dat het 20-daags gemiddelde nog boven het 120-daags gemiddelde noteert…er moet snel iets in positieve zin gebeuren, anders is ook in Parijs straks de beursgraadmeter in de rode candles beland.

Het volgende probleem ligt bij de Europese banken. De DJ Stoxx 600 banks is uit een (bearish) ‘rising wedge’-patroon gevallen. Van dit patroon luidt de theorie dat een terugval naar de basis van het patroon (= bodem november 2011) is te verwachten. Er kan dus op indexniveau ca. -16% van de huidige beurswaarderingen af. Oplevingen zijn/blijven uiteraard mogelijk, maar het patronenboek is stellig negatief. Neem die zwarte candles net zo serieus als vorig jaar in maart.

DJ Stoxx 600 Banks vanaf 2009

 

 

 

 

Wat betekent dit voor de AEX? De korte termijn consoidatie in de zwarte candles oogt als een (bearish) vlagpatroon. Vlagpatronen komen vaak voor halverwege trendmatige bewegingen. Een test van AEX 290 komt dichterbij nu het 20-daags gemiddelde het koersniveau van de gebroken laatste bodem rond 316 heeft bereikt. Zes punten opwaarts koerspotentieel versus 19 punten koersrisico. Het zegt iets over reward/risk-ratio’s.

AEX in 2011 met 20/120-daags gemiddelden

 

 

 

 

Hieronder volgen de verschillende overzichten van de fasen en trends.

Trendfase beleggingscategorieen / instrumenten

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase hoofdsectoren Europa en V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 Sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 Sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

FICTIEVE OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

Het aandeel Akzo Nobel verzwakt in relatieve zin ten opzichte van de AEX-index. Tegelijkertijd wordt er ‘K’oopsignaal gegeven. De trailing stop loss (41,87) ligt fractioneel onder de slotkoers (41,99). Posities die in relatieve zin achterblijven drukken op het totale rendement. Het aandeel wordt om die reden maandagochtend 23 april 2012 tegen de openingskoers verkocht.

AKZO in 2012

 

 

 

 

In een ranking-/screening proces bewegen in he overzicht hieronder de volgende waarden in een stijgende trend en thans relatief sterker dan de AEX-index

Timing, Trends & Tactics positieve signalen

 

 

 

 

 

 

 

De negatieve signalen zijn hieronder weergegeven (NB de lijst is te lang om geheel af te beelden)