Spaanse rente 5,91%

In het ‘Global Markets’ verslag donderdag meldde persbureau Reuters het volgende op: ‘Global stocks fell and government debt prices rose on Thursday after a Spanisch debt auction failed to alley fears that Spain could be the next European cuontry in need of a bailout and as U.S. economic data cast doubt on the strength of the recovery’. In Europa daalde de Spaanse IBEX-35 index met -2,4% gevolgd door de Franse CAC-40 index met -2,04% en de beursgraadmeter in Milaan -2,0%. De psychologische grens voor Spanje voor wat betreft ‘betaalbare’ rente ligt op 6%. Hierboven ontstaan serieuze spanningen.

In de iBoxx EUR Sovereign Spain Overall Price index (zie onder) zien we het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteren. Sinds 2008 is dat al een aantal keren eerder gebeurd. Vooral na 2009 bljikt deze ‘dead cross’ aanleiding te geven tot een ware uitverkoop in Spaans staatspapier. Wees dus niet in negatieve zin verrast als in de komende weken alle ogen worden gericht op Spanje.

Iboxx EUR Sov. Spain Index Overall Price index

 

 

 

 

De koersgrafiek onderin afgebeeld is het koersverloop van de Europese DJ Stoxx 600 index. De aandelenbelegger met een beleggingshorizon van enkele weken lijkt op basis van de koersgeschiedenis zich weinig zorgen te hoeven maken over Spanje, want na enkele weken noteerden in het verleden de Stoxx 600 index weer op de niveaus van voor de uitverkoop in de Spaanse obligatiemarkt.

De AEX viel terug naar 306,76 en vertoont nu een bearish vlagpatroon met potenties richting om een snoekduik naar AEX 290 in te gaan zetten. Vlagpatronen komen vaak halverwege trendmatige bewegingen voor.

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus iBoxx ETF’s

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus commodities

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT MODELPORTEFEUILLE (slotkoersen 19 april 2012)

 

 

 

 

 

Het aandeel LVMH is verkocht bij openingskoers (waarna het aandeel verder wegzakte).

** NB ** Het overzicht is per 19 april aangepast/gecorrigeerd voor valutaverschillen **

Timing, Trends & Tactics positieve & negatieve signalen volgen voorbeurs.