Wall Street kraakt…

De Dow Jones Industrial Average kraakt. Het zijn niet de -82,89 punten die de Dow heeft ingeleverd bij een indexstand op 13.032,75. Het is wel de weekgrafiek (die momenteel nog in ontwikkeling is) die nu ook een klassieke MACD-verkoopsignaal afgeeft. De week is nog niet voorbij, maar vorige week verscheen in de weekgrafiek een waarschuwing voor een ‘TOP’ in het mechanische handelssysteem van Loef Technische Analyse. De laatste keer dat voldaan werd aan de kwantitatieve formules voor het herkennen van een ‘TOP’ was eind juli 2007. Wall Street stortte destijds niet onmiddellijk in, maar het signaal was onmiskenbaar (zeker achteraf beschouwd). Hieronder ziet u de koersgrafiek op weekbasis vanaf 1996.

Dow Jones Industrial Average op weekbasis vanaf 1996 met onderin afgebeeld de MACD-indicator

 

 

 

 

Op basis van de kwantitatieve criteria blijkt uit het verleden dat deze ‘TOP’-alerts verhinderden dat de markt zich snel revancheerde. Verwacht daarom de komende tijd een onrustige periode, waarbij het behoud van vermogen prioriteit verdient boven winstbejag. Dit laatste is weliswaar niet onmogelijk, maar er zal kort op de bal moeten worden gespeeld en relatief snel in en uit moeten worden gehandeld. Het koerspatroon op dagbasis in De Dow Jones Industrial Average vertoont sinds de bodem op 10 april jl. een technisch herstel onderbroken door een daling op 13 april. De vorm van deze zigzaggende koersbeweging kan op dit moment worden beschouwd als een abc-correctie op de daling vanaf de top op 2 april. In de regel volgt hierop een vergelijkbare daling als voorafgaand op de eerste dalingsfase. Dit betekent dat de risico’s met name zijn gelegen in een daling onder 12.700, waarna op basis van een (h)oofd(S)chouderpatroon een koersprojectie kan worden gemaakt richting de 12.000-punten grens.

Dow Jones Industrial Average op dagbasis vanaf september 2011

 

 

 

 

CONCLUSIE: Na het ‘buy & hold’-signaal van dinsdag dienen beleggers de korte termijn trailing stop loss op 12.968,79 in acht te nemen.

Bijna de gehele dag gleed de AEX verder weg. Met een verlies van -1,02% op 309,99 viel de Amsterdamse beursgraadmeter terug onder het 120-daags gemiddelde.  Het koersverloop in de afgelopen week krijgt het aanzien van een ‘bear flag’. Dit koerspatroon komt halverwege trendmatige bewegingen voor. In die zin mag er gefantaseerd worden over een test van de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden rond AEX 290 (zie grafiek). Wie vorige week is ingestapt dient het dieptepunt op 304,04 als stop loss grens te hanteren. Naarmate er meer tijd verstrijkt en koersherstel uitblijft, zal de twijfel toenemen en de angst het waarschijnlijk overnemen. Tot zover de subjectieve denkrichting. Idealiter neemt u kennis van de trendoverzichten hieronder, die geheel in teken staan van een objectieve benadering van de status van trends.

Trendfase AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase DJ Stoxx 600 sectoren (Europa)

 

 

 

 

 

 

Trendfase S&P 500 index (V.S.)

 

 

 

 

Trendfase Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

FICTIEVE OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

Een ‘stop loss’-alert werd getriggerd in het aandeel LVMH (zie overzicht ‘SL’-alert) en grafiek onder:

LVMH sluit onder trailing stop loss

 

 

 

 

LOEF Timing, Trends & Tactics Buy-Alerts d.d. 18 april 2012

 

 

 

 

Het aandeel LVMH zal donderdag 19 april worden verkocht tegen de openingskoers. De verkoopopbrengst wordt herbelegd in GAP Inc.  (zie grafiek onder). De strategie is vooralsnog gericht op het innemen van ‘long’-posities met het oog op het feit dat het merendeel van de aandelenindices nog steeds in stijgende trends bewegen. Het aandeel GAP is woensdag tegen het negatieve sentiment op Wall Street in opwaarts uitgebroken (stippellijn = high uit 2010).

GAP Inc. (koers USD 27,62) vanaf 2012…dit aandeel wordt gekocht bij opening van Wall Street op donderdag 19 april met een stop loss op USD 25,78.

 

 

 

 

Timing, Trends & Tactics ‘SELL’-alerts d.d. 18 april….het aantal verkoopsignalen woensdag in de individuele aandelen is teveel om af te kunnen beelden (raadpleeg de overzichten). Hieronder slechts een beperkt overzicht (benchmark AEX).

 

 

 

 

Prettige dag en veel wijsheid toegewenst vandaag.

Edward Loef