THE HOT 10

De hete 10…hoe zorgen we ervoor door niet te voorspellen een (fictieve) portefeuille van tien namen te onderhouden die op termijn toch uitzicht biedt op een absoluut rendement en ook nog outperformance vertoont ten opzichte van de AEX? Dat vraagt om een methode. Een plan van aanpak waarover straks in het besloten deel meer. In dit publieke gedeelte aandacht voor twee ontwikkelingen. Eerst wordt de technische conditie beoordeeld van de AEX-index. Daarna wordt een overzicht gegeven van handelssignalen uit het mechanische handelsmodel dat als navigator functioneert om kansen en bedreigingen in kaart te brengen.

AEX op dagbasis vanaf september 2011

 

 

 

 

De AEX (en benchmark voor ‘The HOT 10’ van Loef) bevindt zich in een zeer verraderlijk deel van de trendfase. De zwarte candles illustreren een aanval van de bears op de bulls en daardoor kan potentieel de stijgende trend omslaan in een dalende trend. Potentieel is het goede woord, want op voorhand is niet zeker of de stijgende trend wordt hervat of zal omslaan in een daling. Zolang het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert, wordt verondersteld dat er nog kansen zijn op een technisch herstel, echter mogelijk is sprake van topvorming. Dat laatste zal blijken als het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde wordt geduwd als de beurskoers er niet in slaagt om te stijgen, maar gelijk blijft of zal dalen.

Nu een hotlist samenstellen van 10 namen komt dus op een wel heel discutabel moment. Toch zijn er individuele aandelen die in een stijgende trend bewegen en de AEX outperformen. Een overzicht van een aantal individuele aandelen die aan deze technische conditie voldoen en technische ‘K’oopsignalen gisteren registreren is hieronder weergegeven.

Overzicht van een selectie van aandelen in een stijgende trend met ‘tactische’ koopsignalen op slotkoersbasis 16 april 2012:

 

 

 

 

 

 

Uit het overzicht is een verdere selectie gemaakt om een fictieve top-10 samen te stellen. Welke dat zijn wordt nader toegelicht in het besloten deel van deze site

Niet voorspellen, maar op basis van objectieve criteria de trends en trendsignalen respecten en selecteren is voor iedereen – ook voor de technisch analist – een ‘hell of a job’. De meeste actieve fondsmanagers slagen er op termijn niet in om hun benchmarks te verslaan en van de toegevoegde waarde van analistenvoorspellingen wordt vrijwel ieder jaar brandhout gemaakt. Het risico om dit vak ‘afgebrand’ te worden of ‘uitgeblust’ te raken is dan ook heel erg groot. LOEF Technische Analyse probeert daarom via het formuleren van handelsregels dagelijks trendoverzichten te produceren en te publiceren, waaruit al vrij snel duidelijk wordt wat de richting is van de trends en of er sprake is van relatieve kracht of zwakte. Onder deze overzichten wordt vandaag een begin gemaakt van fictieve modelportefeuille die bestaat uit 10 namen geselecteerd aan de hand van de getoonde trendoverzichten.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren (Europa)

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index (VS)

 

 

 

 

Trendstatus Commodities

 

 

 

 

 

 

Aan de samenstelling van ‘THE HOT 10’ (= de Hete Offensieve Technische 10) wordt als volgt inhoud gegeven. Hieronder is een overzicht van trendsignalen die gisteren zijn geselecteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op basis van de trendsignalen wordt een fictief startkapitaal van EUR 25.000 ingezet, bestaande uit de volgende 10 individuele namen. Deze namen worden vandaag tegen de openingskoers opgenomen. Details worden later vandaag op de website vermeld.