BEAR SIGNALEN !!!

De aandelenindices in Italie en Spanje verloren afgelopen afgelopen week -5,6% en -5,4%. De Dow Jones Eurostoxx 50 index leverde -4,2% in. De Europese banken en verzekeraars verloren op sectorniveau het meest (gemiddeld -4%). Ook de Franse CAC-40 ging met -3,9% onderuit. Aandelenkoersen lopen op het economisch nieuws vooruit. Het momentum van de cyclische bewegingen in de aandelenkoersen wordt in de technische analyse uitstekend weergegeven door de Moving Average Convergence/Divergence-indicator (afgekort MACD). In de hieronder afgebeelde koersgrafiek van de breder samengestelde Europese DJ STOXX 600 index geeft de negatieve kruising in de MACD-indicator op weekbasis een technisch verkoopsignaal af. Uit de negatieve kruising vorig jaar mag u gerust uw conclusies trekken. Meer informatie volgt in de loop van zondagmiddag in het besloten deel van deze website over wat LOEF Technische Analyse nog meer waarneemt.

MACD van de Europese DJ STOXX 600 index vanaf 2011 op weekbasis

 

 

 

 

‘The essence of investment management is the management of risks, not the management of returns. Well-managed portfolios start with this precept’ (citaat: Benjamin Graham).

Hieronder is op basis van weekdata een overzicht weergegeven van MACD-verkoopsignalen in diverse indices. De weergegeven cyclus is op basis van weekdata (combinatie 4 met 20 weken) en kan hierdoor mogelijk afwijken van de gebruikelijke dagelijkse koersdata waarbij LOEF gebruikt maakt (= het 20-daags en 120-daags simpel gemiddelde om de fase in de cyclus te bepalen).

 

 

 

 

 

Hieronder ziet u op basis van de slotkoers in combinatie van een 20-daags en 120-daags gemiddelde de fasen van bodemvorming, stijgende fase, topvorming en dalingsfase in de verschillende kwadranten….

Beleggingsklok asset allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

Beleggingsklok landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Beleggingsklok hoofdsectoren Europa en Verenigde Staten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beleggingsklok Commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

Beleggingsklok Valutaparen

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Asset Allocatie (instrumenten) o.b.v. relatieve sterkte op WEEK(!)basis

Het overzicht op weekbasis geeft afgelopen week vrijdag – op weekbasis derhalve – ‘K’oopsignalen af in de iShares Barclays Aggregate Bond Fund (tickersymbool AGG) en iShares Barclays Government Credit Bond Fund ten aanzien van de lange termijn. Relatief (zie kolom RS) presteren deze EFS op vastrentende waarden sinds 24 weken (zie laatste kolom ‘H’) zwakker dan de iShares MSCI All Countries World Index. In relatieve zin presteert de Europese vastgoedsector sterker dan de iShares ACWI index. Hier lijkt spoedig verandering in te komen (zie draai in de relatieve sterkte in de chart onder het overzicht). Aziatisch vastgoed verslechtert relatief t.o.v. de ACWI-index sinds drie weken en andere relatieve verzwakkingen doen zich voor op het Europese continent (zie iShares Trust S&P Europe) sinds 1 week geleden alsmede in de opkomende landen (-2 weken). Het edele metaal zilver presteert sinds 3 weken slechter dan  de ACWI index. Jpan en Pacific-ex Japan is de regio die in de afgelopen vijf weken echter beter begint te presteren. LET OP DE VERSLECHTERING IN EUROPESE AANDELEN!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

iShares MSCI All Countries World Index op weekbasis versus iShares Barclays Aggregate Bond Fund

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 Sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 Sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

EUR/USD chart vanaf april 2010…de euro is/blijft nog kwetsbaar).

 

 

 

 

MODELPORTEFEUILLE ONTWIKKELINGEN

Op 5 april jl. werd op basis van (relatieve) verkoopsignalen de long posities verkocht in Aegon, Bank of America, Binck, Corio, Crude Oil, GBL, ING Groep, Randstad Holding, STMicroelectronics, Unibail Rodamco en Vinci en daarmee getracht het verder oplopen van koersverliezen te beperken.

Van de overgebleven posities ziet u hieronder het overzicht op basis van slotkoersen afgelopen vrijdag 13 april jl.

 

 

 

 

 

De performance-grafiek toont aan dat voor het eerst sinds augustus vorig jaar koersverliezen ontstaan, waarbij recent de dalende lijn van de AEX wordt gevolgd. Reden om in te grijpen (lees a.u.b. verder….)

 

 

 

 

 

 

De actuele trendstatus van de overgebleven posities ziet er als volgt uit (benchmark AEX)

 

 

 

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN

Gelet op de daling van de S&P 500 index onder de trailing stop loss grens (zie grafiek hieronder) neemt het marktrisico van een verdere verslechtering snel toe. Ook wordt een terugkerende vraag naar ‘veilige’ staatsleningen, w.o. de Amerikaanse langlopende T-Bonds waargenomen. De bestaande fictieve offensieve modelportefeuille wordt daarom in z’n geheel geliquideerd.

S&P 500 index op dagbasis (…trailing stop loss gebroken = VERKOOPSIGNAAL voor de Amerikaanse aandelenmarkt).

 

 

 

 

Het optuigen van nieuwe modelportefeuilles volgt z.s.m……in de actuele technische analyses wordt topvorming gesignaleerd in de aandelenmarkten, maar is er sprake van een korte termijn oversold waardering. Een bodemproces wordt waargenomen in staatspapier van solide landen, maar is er sprake van een overbought waardering op de korte termijn. De AEX bevindt zich met zwarte candles in een transitiefase. Als gevolg van dit proces en met het oog op een introductie van een aangescherpt money management concept is besloten op dit moment geen nieuwe posities op te tuigen. Over het aangepaste concept voor een tweetal modelportefeuilles (offensief/zeer offensief) zal morgen een nadere toelichting worden gegeven.