Zwarte kaarsen…oppassen!

De zwarte candles in de gekleurde koersgrafieken geven volgens de methode ‘LOEF’ blijk van een mogelijke wijziging in de richting van de trend. Deze trend is nog stijgend op basis van de constatering dat het 20-daags simpel koersgemiddelde op dit moment nog steeds boven het 120-daags gemiddelde noteert. Zwarte candles illustreren een gevecht tussen de bulls en de bears.  Met de recente daling onder het 120-daags gemiddelde wordt de psychologische mindset van de bulls onder druk gezet. In de regel zullen de bulls zich niet zo heel gemakkelijk gewonnen geven, maar de recente tik is gevoelig genoeg om de markt gevoeliger te maken voor negatieve prikkels.

AEX grafiek vanaf 2011

 

 

 

 

 

Wat in de stijgingsstructuur van de rally vanaf het dieptepunt in de AEX opvalt is het volgende. De recente daling heeft de beursindex onder de top van eind oktober 2011 geduwd. Daarmee wordt volgens het koerspatronenboek van Ralph Nelson Elliott de deur op een kier gezet voor een terugkerende bearmarkt. Elliott veronderstelt dat er sprake is van een bullmarkt als de beurskoersen in vijf golven per saldo opwaarts bewegen om daarna in drie golven te corrigeren. In een bearmarkt is dit principe omgekeerd. In dat geval is de dalende impulsbeweging opgebouwd uit vijf golven onderbroken door een technisch herstel bestaande uit drie golven. Vanuit deze filosofie is het dus verdedigbaar dat de rally naar de top in oktober, de daling naar de bodem in november en de stijging naar de top dit jaar aangemerkt kunnen worden als een bear markt rally. In een bullmarkt mag de vierde beweging (van de in totaal vijf) nooit onder de top van de eerste golfbeweging belanden. De daling van de AEX onder de top van oktober vorig jaar wijst er dus op dat volgens deze Elliott Theorie er absoluut geen sprake kan zijn van een nieuwe bullmarkt.

Hoewel velen sceptisch zullen en mogen zijn ten aanzien van de Elliott techniek zou het onderschatten of misprijzen van deze filosofie mogelijk een kostbare aangelegenheid kunnen worden. Zie hiervoor het besloten gedeelte, want de uitkomst kan de meerderheid van het publiek mogelijk schokken. Maar oordeelt u zelf via een proefabonnement.

De methode LOEF geeft voor de tweede opeenvolgende dag een ‘BUY’-alert af voor de AEX. De hogere slotkoers boven de openingskoers is hiervoor verantwoordelijk. Wie de mechaniek volgt doet er verstandig aan om direct onder de laagste handelsnotering van de dag een stop loss limiet te plaatsen om de neerwaartse koersrisico’s te beheersen. Zolang de AEX niet onder het dieptepunt van woensdag (= 304,58) sluit, zijn er goede kansen op een herstel naar 317 in eerste instantie en het 20-daags gemiddelde in tweede instantie (= 324,38). Onder het 20-daags gemiddelde sluimert het risico van een ‘bear markt rally’. Een visie op de AEX zal met ingang van heden zoveel mogelijk op deze plek publiek bekend worden gemaakt, omdat veel mensen nu eenmaal graag willen weten hoe LOEF in de rol van chartist over de situatie denkt. Bij deze.

Het is echter beter om de koersen niet te voorspellen, maar te concentreren op de trendstatus van de beurskoersen op basis van vooraf opgestelde criteria. Uit deze informatie blijkt of de onderliggende waarde zich in de gewenste richting beweegt of niet en welke waarden sterker of zwakker noteren dan de benchmark. In dit kader wordt op de website www.iex.nl elke woensdag en donderdag aandacht besteed aan een tweetal koersgrafieken die de moeite waard zijn om kennis van te nemen.

Zie voor de link http://www.iex.nl/Column/74526/AkzoNobel-en-UCB.aspx

Wie elke dag de signalen wil zien waar LOEF op basis van technische analyse naar kijkt, kan in het besloten gedeelte zelf eigen onderzoek doen.

AEX op weekbasis met standaard MACD-koop/verkoopsignalen

 

 

 

 

De week is nog niet om, maar de MACD op weekbasis geeft een ‘verkoopsignaal’ als gevolg van de neerwaartse kruising (zie MACD afgebeeld onderin de grafiek). Zorgwekkend is het feit dat de AEX omlaag wordt gedrukt door een dalende weerstandlijn in de log-chart en de MACD op weekbasis vorig jaar op de top een negatieve divergentie toonde en deze onderhuidse zwakte zich nu lijkt voort te zetten als gevolg van de neerwaartse draai in de MACD.

In de methode LOEF speelt bovenstaande analyse geen enkele rol, maar wellicht dat u prijs stelt om af en toe een uitstap te maken naar andere technieken als de actualiteit of een techniche analyse filosofie daar aanleiding toe geeft. Immers, niets werkt altijd onder alle omstandigheden.

Patroonherkenning kan overigens tot heel wilde gedachten leiden en om dat te illustreren vraag ik te kijken naar de volgende grafiek van de AEX vanaf 1997

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL 20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 indices

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities