Sign of the bear…

De AEX verloor -9 punten bij een indexstand op 305,91. De gong om halfzes dinsdagmiddag zorgde ervoor dat het koersverlies niet nog verder opliep. De AEX sloot op het laagste koersniveau van de dag. Natuurlijk mag er volop gespeculeerd worden over de vooruitzichten voor de aandelenmarkt met alle pro- en contra-argumenten die u kunt verzinnen of te binnen schieten. Anders geeft de financiele media u wel stof tot nadenken. Maar uiteindelijk bepaalt de beursindex zelf wat er straks in het nieuws verschijnt. Concentreert u zich daarom liever op de richting van de beurskoers. Vraagt u zichzelf vervolgens af wat u gaat doen als…..

LOEF Technische Analyse doet dat ook…in de rol van de technisch analist rijst de vraag of de trend positief, negatief of neutraal is. Beurskoersen kunnen immers slechts drie kanten op. Stijgen, dalen of zijwaarts bewegen. Omdat de dagelijkse bewegingen en volatiliteit het zicht op de richting van de geldstroom niet zelden belemmert, kijkt Loef naar de beurskoers in samenhang met het 20-daags en 120-daags simpele gemiddelde. Noteert de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde dan is de korte termijn trend stijgend en sluit de beurskoers eronder dan is de korte termijn trend dalend. Noteert het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde dan is de lange termijn trend stijgend en vice versa dalend. Tijdens een stijgende lange termijn trend bieden koersnoteringen tussen beide gemiddelden in ‘aantrekkelijke koopkansen’ en tijdens een lange termijn dalende trend ‘aantrekkelijke verkoopkansen’ vanuit het gedachtengoed dat richting van de lange termijn trend domineert.

In de AEX noteert de slotkoers dinsdag bij sluiting van de beurshandel onder het 120-daags gemiddelde, terwijl het 20-daags gemiddelde nog boven het 120-daags noteert. De conclusie luidt dan ook dat hier sprake is van een conflict tussen de korte en lange termijn vraag- en aanbodverhoudingen. Niet duidelijk is welke van de twee krachten als winnaar uit de strijd komt. Je zou dus kunnen zeggen dat het technisch positieve beeld na de daling onder het 120-daags gemiddelde in negatieve zin moet worden bijgesteld naar ‘neutraal’. Het kan dus op z’n Hollands gezegd ‘vriezen of dooien’ en wie zich nu op de beurs begeeft of blijft zitten bevindt zich nu op verraderlijk ijs. Dat is dus een bewuste keuze.

Als gevolg van de positionering van de beurskoers onder het 120-daags gemiddelde en het 20-daags gemiddelde ten opzichte van het 120-daags gemiddelde is de stijgende trend nu beland in een fase van (lange termijn) topvorming. Wordt het 20-daags gemiddelde uiteindelijk onder het 120-daags gemiddelde getrokken dan gaat de fase over van topvorming naar dalend. Deze praktische benadering voorspelt niets…beoogt ook niets te voorspellen…maar geeft aan dat het behoud van kapitaal nu een hogere prioriteit zou moeten krijgen dan het najagen van winst. Dat laatste is pas weer opportuun bij een koersherstel boven het 20-daags gemiddelde.

AEX grafiek vanaf 2003

 

 

 

 

Na de forse koersdalingen in de aandelenmarkten graag uw aandacht voor de koersontwikkeling van de iShares MSCI All Countries World Index Fund t.o.v. ishares Barclays International Government Bond Fund (GVI) op weekbasis. De van de relatieve sterkte afgeleide (groen/zwarte) MACD-indicator is op weg naar een kruising, waardoor de weging van aandelen mogelijk spoedig moet worden verlaagd in gespreide beleggingsportefeuilles ten gunste van internationale staatsobligaties.

iShares MSCI ACWI op weekbasis versus GVI

 

 

 

 

Niet alle staatsobligaties zijn veilig (zie trendoverzicht hieronder van de iBoxx Sovereign indices)…Duitsland, Finland, het Verenigd Koninkrijk en de V.S. zijn nog solide in de optiek van de beleggers.

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht valutaparen