Spaans benauwd…

In de handelsdagen voor het paasweekend kregen de financiele markten het even ‘Spaans benauwd’. Voor alle (fundamentele) argumenten en mogelijke oorzaken kunt u diverse financiele mediabronnen raadplegen. Samengevat keren de zorgen over Spanje terug nu de liquiditeitsinjecties (LTRO) door de Europese Centrale Bank niet leiden tot meer kredietverlening. De Spaanse rente loopt in ‘beangstigend’ tempo weer op en obligatie-experts vrezen voor een domino-effect. In China dreigt een (vastgoed)zeepbel te barsten en zijn er geruchten voor een op handen zijnde militaire coup. In de Verenigde Staten houdt de Federal Reserve het voorlopig even gezien met nieuwe stimuleringspakketten.

Tot overmaat van ramp – velen zullen het nieuws hebben gemist – kondigde de Amerikaanse Stock Traders Almanac (STA) een ‘Official Seasonal MACD SELL Signal’ aan. STA adviseert met het oog op het naderende einde van de ‘Best Six Months’-periode November t/m April alvast te beginnen met het afbouwen van het aandelenbelang ten gunste van staatsobligaties. Een herhaling van de situatie van vorig jaar dreigt. De koersgrafiek van de iShares MSCI All Countries World index (zie onder) bevindt zich nog in de lichgroen gekleurde correctiefase, echter de relatieve sterkte index (RSI) weergegeven in het rood vertoont sinds begin februari lagere toppen. Het betekent dat gedurende de wereldwijde koersstijgingen het opwaarts momentum afneemt. Een simpele natuurwet concludeert dan dat de stijging afneemt en (zonder nieuwe positieve impulsen) uiteindelijk stopt. In het koersverloop vanaf 2009 ziet u wat er gebeurde na vergelijkbare omstandigheden eind november 2009 en begin maart vorig jaar.

iShares MSCI ACWI Index op dagbasis vanaf 2009 met 14-daags RSI

 

 

 

 

Of u het nu gelijk ook Spaans benauwd moet krijgen hangt mede af van het wel/niet doorbreken van een belangrijk steunniveau dat gisteren in de Spaanse IBEX-35 index werd getest (zie koersgrafiek). Het dagpatroon (= ‘hammer’) oogt voor de korte termijn gelukkig bullish (zie bodempatroon november) , dus na het paasweekend kunnen we waarschijnlijk even opgelucht ademhalen.

IBEX-35 index vanaf 2003


 

 

 

 

IBEX-35 ingezoomd vanaf september 2011

 

 

 

 

 

Hoelang de opluchting duurt voordat de benauwdheid weer terugkeert, is een onderwerp voor in het besloten gedeelte van deze site. Neem een (proef)abonnement en u ziet met behulp van trendoverzichten en koersgrafieken met eigen ogen of en wanneer er aanleiding is om als een Spaanse stier bullish te blijven of als een beer het bos in te vluchten.

SAMENVATTING

Het merendeel van de aandelenindices bevinden zich in een opgaande hoofdtrend. De Amerikaanse aandelenindices nemen de leiding, echter het is de vraag in hoeverre de Verenigde Staten ervoor kan zorgen dat op wereldschaal de positieve ontwikkeling kan worden volgehouden. Uit de koersgrafieken zien we op weekbasis een subtiele verandering in het sentiment. Op basis van de onderlinge verhoudingen tussen de slotkoers, het 20-daags gemiddelde en dit gemiddelde ten opzichte van het 120-daags gemiddelde is er sprake van topvorming in China, Canada, Griekenland en Italie. De Spaande beurs trekt in negatieve zin de aandacht. De opkomende landen vertonen afgelopen week een technisch herstel.

De iShares MSCI ACWI Index presteert vooralsnog op weekbasis beter dan de iShares Barclays International Government Credit Bond Fund (zie grafiek groen/zwarte MACD-indicator afgeleid van de roze relatieve sterkte lijn).

 

 

 

 

Trendfase Asset Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren DJ Stoxx 600 (Europa) en S&P 500 (USA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ S&P 500 index

 

 

 

Trendoverzicht Commodities