Stop loss alerts…

Onverwachte gebeurtenissen, zoals plotselinge ziekenhuisopnames of plotselinge koersdalingen, zetten de wereld van de beleggers en (technisch) analisten soms even op hun kop. U kent ongetwijfeld het spreekwoord ‘een ongeluk komt nooit alleen’ en zo kan het gebeuren dat een dagelijkse update geheel niet of niet op tijd verschijnt. Mijn welgemeende excuses hiervoor.

De aandelenmarkten kwamen gisteren onder druk te staan en de verkoopdruk houdt ook vandaag aan. Wie geen plan heeft bedacht voor dit scenario doet er wellicht verstandig aan om even naar de koersgrafiek van de Duitse DAX te kijken voor een houvast. Volgens de traditionele technische analyse (zie figuur 1) is de hoofdtrend in de DAX sinds het dieptepunt in september stijgend. Een stijgend trendkanaal tekent zich af dankzij twee stijgende parallellijnen die de toppen en de bodems van het laatste halfjaar met elkaar verbinden. Vanaf november vorig jaar tekent zich in de DAX een steiler stijgende trendkanaal af, echter dit trendkanaal wordt vandaag (intraday) neerwaarts gebroken. Conclusie: de korte termijn opgaande trend verandert van richting.

Figuur 1) DAX traditionele technische analyse (klik op de grafiek om te vergroten)

 

 

 

 

Aanhangers van de Elliott Wave Theorie kunnen in de recente beweging vanaf de top (= golf 3) rekening houden met een correctieve golf 4, voordat een finale stijgingsfase van golf 5 in de komende weken de beursindex naar hogere niveaus stuurt. Een alternatief (bearish) scenario doet zich voor als de Elliott Wave interpretatie onjuist blijkt. Er is wel een casus te verzinnen waarbij golf 1 als golf A kan worden gezien, de daling van golf 2 als een B-golf en de stijging naar de top van golf 3 als het einde van golf C. In die situatie is er een belangrijke top gezet in maart, echter dit is een scenario waarvan nog zal moeten blijken of deze juist is.

Vooralsnog kijkend naar de DAX-index blijken de koerstoppen van de maand februari (= voormalige toppen) te falen in de rol van nieuwe steun. De koersdaling onder de groengekleurde horizontale lijn doet vermoeden dat het sein voor de aandelenmarkt spoedig op oranje springt. Voor de DAX geldt dat op z’n vroegst bij een daling onder de oranje lijn rond 6633. Hier werd de laatst bodem gemaakt voorafgaand aan de rally naar de top. Veel actieve handelaren zullen hier niet op willen wachten. Daarom is in de DAX een glijdende (paarsgekleurde) stop loss grens ingetekend (koersniveau 6870,50) die de optimisten aan de positieve kant van de streep moeten houden. Deze stop loss grens is om 15.00 uur neerwaarts gebroken. De Elliott benadering veronderstelt nu een spoedige test van de maartbodem, welke als springplank zou moeten dienen voor een nieuwe (laatste) opwaartse impuls (zie golf c). Tot zover een benadering op basis van patroonherkenning en een subjectieve verwachting.

Een daling onder het (rode) 120-daags gemiddelde (< 6340) doet het sein voor de DAX op ‘rood’ springen, maar zover is nog lang niet.

In kwantitatieve zin is het (naar het oordeel van LOEF) belangrijk om stop loss grenzen te hanteren en hiernaar te handelen. Stop loss grenzen zijn bedoeld als vangrail om u te behoeden voor te grote verliezen. Bedenk, geen positie is ook een positie en de beurs is de rest van uw leven open om u opnieuw te doen besluiten weer in de markt te stappen.

DAX met trendvolgende tactische signalen afkomstig uit de methode LOEF (= geen persoonlijk advies).

 

 

 

 

In het besloten deel treft u een (intraday) overzicht aan van trendvolgende signalen.

Positieve trendvolgende signalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Negatieve trendvolgende signalen