Beheersing van het spel

Voor iedere tak van sport, of dat nu voetbal, schaatsen, schaken of autoracen is, alles valt op staat met het beheersen van de spelregels. Daar kunnen we in het algemeen maar beter van jongsaf aan mee beginnen, want dat staat onze ‘mindset’ nog onbevangen open voor allerlei invalshoeken en ambities. Naarmate men ouder wordt wordt dat voor de meesten onder ons lastiger, omdat we dan ook bepaalde dingen die we hebben aangeleerd die niet goed zijn moeten afleren. In de technische analyse is dat niet anders.

In de wereld van chartreading wordt men opgevoed met koerspatronen die een bepaalde voorspellende waarde zouden hebben. Tegelijkertijd verandert de wereld continue. Waar vroegers ‘de snelle jongens’ op de beurs op de vloer soms de angst en hebzucht konden ruiken, moeten we tegenwoordig de stemming en ‘het gevoel’ dat we krijgen op een andere manieren leren te beheersen. Tegenwoordig is als gevolg van de invloed van computers op de beurskoersen de gemiddelde ‘hold’-periode van een positie minder dan een minuut. Probeer u de schaakcomputer als schaker van ‘vlees en bloed’ maar eens qua snelheid van denken (en handelen) te verslaan. Dat gaat steeds moeilijker (enkele uitzonderingen daargelaten).

Sterker nog…in Het Financieele Dagblad kunt u vandaag iets lezen over een computergestuurd hedgefund dat lange tijd heeft bijgedragen aan een vorm van winstgevendheid, maar nu zou ‘achterblijven’. Kortom, ik wens U allen veel succes bij uw pogingen om de beurs te verslaan.

Mocht u posities hebben en bijvoorbeeld u concenteren op de aandelenmarkt, dan zult u ongetwijfeld na de koersbewegingen op de aandelenmarkten van donderdag 29 maart zich afvragen wat u kunt/moet verwachten voor de komende tijd en als u naar uw posities kijkt, dan rijst de vraag wat u moet houden, wat u moet verkopen en misschien wel wat u moet kopen (immers, koersdalingen scheppen niet alleen risico’s, maar ook kansen).

In het kader van het beheersen van het spel is ‘jongleren’ het enige dat in mij opkomt. Hoe houdt u controle over de gemaakte keuzes? Vermogensgroei begint in de eerste plaats met vermogensbehoud als eerste prioriteit te stellen. In het besloten deel ziet u welke waarden volgens de methode ‘LOEF’ een verkoopsignaal geven. Voor hen die willen weten of er ook ‘koopsignalen’ zijn, wordt het overzicht (met relatieve sterkte t.o.v. AEX-index) getoond.

Mechanische alerts van positieve trendsignaneln’ zijn in de methode LOEF gesignaleerd gisteren en de afgelopen vijf handelsdagen in het overzicht hieronder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De negatieve signalen kunt u zien als u inlogt of een (proef)abonnement neemt.

Overzicht negatieve technische handelssignalen (benchmark: AEX index)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een voorbeeld van de uitdaging om de spreekwoordelijk ballen voortdurend in de lucht te houden:

AEX genereert op donderdag 29 maart jl. een ‘stop loss’-alert (= sluiting long posities i.v.m. realiseren doelstelling vermogensbehoud)

 

 

 

 

S&P 500 index geeft op donderdag  29 maart jl. een ‘add’-signaal (= uitbreiden ‘long’-posities), terwijl onderhuids de (groen)gekleurde positieve vraagkrachten afnemen en (rood)gekleurde) negatieve aanbodkrachten toenemen.

 

 

 

 

De DMI-indicator die is afgebeeld in de S&P 500 index vertoont een daling van de blauwe ADX-lijn, wat aangeeft dat de opgaande trend qua kracht afneemt. Conclusie: het lijkt dus een kwestie van tijd, voordat de glijdende stop loss in de S&P 500 index neerwaarts wordt doorbroken en het laatste ‘add’-signaal een ‘error’ oplevert. Het gaat er echter niet om dat u af en toe een ‘error’ maakt of fout zit met een ingenomen positie, maar dat u 1) vertrouwen heeft en behoud dat een manier/strategie van werken op termijn waarde toevoegt en 2) in gevallen dat u een verkeerde zet heeft gedaan op het spelbord van de beurs dit 3) realiseert en 4) weet wat u dan in dat geval moet doen (bijvoorbeeld neem afscheid van hetgeen niet meer bijdraagt een positieve performance en neem op wat dat wel doet).

Ik realiseer me dat het heel moeilijk is om voortdurend alle ballen in de lucht te houden. Het dwingt in ieder geval iedereen die serieus actief op de beurs handelt na te denken over de ontelbare mogelijkheden die zich kunnen voordoen en hierop een strategie/tactiek te verzinnen. Dit was het even voor vandaag. Tot later dit weekend.