Wikken en wegen…

Wall Street bleef dinsdag nog redelijk op peil na tegenvallende macrocijfers. Het einde van het kwartaal kan hiermee (vanwege window dressing) mee te maken hebben. Maar het kan ook omdat de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken (de Federal Reserve) aangaf dat alle opties open liggen om de economie te steunen. Dat schept vertrouwen. Het Amerikaanse monetair beleid blijft gericht op het laag houden van de rente om de vraagzijde in de economie te stimuleren in de hoop (of verwachting) dat de werkloosheid zal gaan dalen. De Amerikaanse consument maakt zich steeds meer zorgen over de hoge benzineprijzen en dat vertaalt zich in een lager consumentenvertrouwen en toenemende zorgen omtrent de inflatie. Wall Street gaf iets van de winsten die maandag nog werden gerealiseerd weer weg, maar de s&P 500 index is wel van plan om het beste kwartaal sinds 2009 te gaan boeken.

Wat de economische data ook mogen weergegeven, belangrijk voor beleggers en (dag)handelaren is uiteindelijk altijd de richting van de trend. De S&P 500 index vertoont een proces van hogere toppen en hogere bodems, dus de trend is stijgend. In het algemeen is het verstandig om de richting van de trend zo lang mogelijk te respecteren, totdat er duidelijk aanwijzingen zijn voor een trendomslag. Een eerste indicatie komt bij een daling onder het laatste dieptepunt (= op dagbasis in de S&P 500 index < 1386,92). De S&P 500 index sloot op 1412,52. Een top uit het verleden wordt gevonden bij 1426,63 (= slotkoers 19 mei 2008) of iets hoger (= intraday high 1240,20 19 mei 2008). De Nasdaq Compositie is in een opwaartse overdrijvingsfase, waardoor de vraag steeds meer aan de orde komt hoeveel opwaartse ruimte is er nog en kan er nog worden benut. Voor de Nasdaq Composite ligt de bovenkant van een meerjarige stijgend trendkanaal rond 3300.

In de grafiek van de Dow Jones Industrial Average vanaf oktober 2011 is de stijgende steunlijn eind vorige week weer gebruikt als springplank voor hogere koersen. De bodem in de DOW lag vorige week op 13.002,77, terwijl de hoogste slotkoers eind februari werd gezet bij een indexstand op 13.005,12. De oude weerstand acteerde dus als nieuwe steun. NOTEER de 13.000-puntengrens nu als risicogrens voor eventuele zwakte.

 

 

 

 

Een daling onder 13.000 moet worden opgevat als een serieuze waarschuwing voor een correctiefase van enige omvang, maar de iShares MSCI ACWI index fund lijkt de opgaande lijn in de wereldwijde aandelenkoersen nog te willen continueren.

iShares MSCI All Contries World Index (ACWI) vanaf 2009 met 14-daags RSI

 

 

 

 

Een negatieve divergentie in de RSI wijst erop dat in de komende weken een consolidatiefase waarschijnlijk is, met daarna nog een finale rally naar een significante top (begin mei a.s.?).

Dit alles wat hierboven is gezegd en afgebeeld geeft een idee van wat u kunt verwachten. In plaats van te (proberen te) voorspellen is het beter om dat niet te doen, maar om ons te beperken tot het hier en nu op basis van een handelsplan. Volgens LOEF is ‘kopen op zwakte’ het meest kansrijk tijdens een stijgende trend en ‘sell on rallies’ in een dalende trend. Wat de actuele trends zijn, dat leest u in het besloten gedeelte van deze site. Als u niet wilt ‘wikken en wegen’, maar ‘beslissen’ dan kan dat alleen als u van te voren heeft nagedacht over een plan van aanpak en daarbij aansluitend tactische stappen. De koopsignalen zijn interessant als de lange termijn trend positief is en de ralatieve sterke ook positief. Dat heeft niets met krantenberichten te maken, maar is puur een kwestie van ‘meten’.

Wilt u selecteren op basis van goede trends…dan dienen de korte en lange termijn beiden positief (+) te zijn, de RS-kolom ook positief (+), waarna geselecteerd wordt op 1) koopsignaal (kolom TAKV) en daarn 2) relatief koopsigaal (RSK). De groengekleurde vakjes geven het aantal verstreken handelsdagen aan sinds de start van outperformance. Onderhoud deze en de kans op succes neemt op termijn toe. Uiteraard is de methode LOEF onderworpen aan backtests.

BACKTEST RESULTATEN vanaf 1997 van 122 waarden (AEX-aandelen, AMX-aandelen, diverse indices, sectoren, EUR/USD, Bund future, etc.). Deze backtest voorspelt niets, maar geeft wel een indruk of de gekozen systematiek ervoor zorgt dat de kansen aan uw zijde zijn.


 

 
 

 

Trendstatus asset allocatie

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus ASCX

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendoverzicht Commodities