Maart roert zijn staart…

…en aprilletje zoet geeft nog weleens een witte hoed. Het zijn deze bekende spreuken die u maar even in gedachten moet nemen als u in de ene week wordt getrakteerd op de ‘lentezon’ in de beurskoersen en de andere week met de ‘Slechtste week van het jaar’ wordt geconfronteerd (volgens Het Financieele Dagblad dit weekend). ‘Aan de beursrally lijkt een einde gekomen’ schrijft de zakenkrant naar aanleiding van de -3,0% koersdaling in de AEX-index.

Eerst even terug naar de lentebries een week eerder. De Federal Reserve blijkt ruim op dinsdag 13 maart een stuk optimistischer dan eerder dit jaar. Ondanks een ‘zeer accomoderend’ beleid van de Amerikaanse Centrale Bank lijkt een nog ruimer monetair beleid nu verder uitgesloten, waardoor de lange rente oploopt en de Amerikaanse dollar in waarde steeg. De rentes in de 10-jaars staatsleningen uitgegeven door de veilige havens (VS, VK, Nederland en Duitsland) stegen flink en beleggers draaiden uit het laagrenderende staatspapier naar aandelen en meer risicovolle bedrijfsobligaties.

En toen kwam de andere week. De Chinese groeiverwachting is eerder deze maand naar beneden bijgesteld en gevreesd wordt voor een harde landing vergelijkbaar met uiteenspatten onroerend goed zeepbel in Japan begin jaren ’90. De brandstofprijzen zijn voor de tweede keer in zes dagen verhoogd, wardoor de Chinese groei extra vertraagt. Hierdoor gingen de grondstoffenprijzen omlaag. Een peiling onder Europese inkoopmanagers die onverwacht sterke terugval toonde (via de PMI-index) zette de angst voor een recessie weer op de agenda. Het recessiespook is dus nog niet verslagen, waardoor het toenemende(!) optimisme voorbarig lijkt. De Amerikaanse huizenverkopen vielen onverwacht terug.

De olieprijs steeg door een onverwachte daling van de voorraden ruwe olie in de V.S. en in Frankrijk wordt overwogen om de olievoorraden aan te gaan spreken. Naar verluid valt de Iraanse olie-export deze maand significant terug a.g.v. sancties door het westen.

Tot zover deze bloemlezing van de ‘fundamentals’ waar beleggers afgelopen twee weken naar keken om hun beleggingsbeslissingen op te baseren (voor de komende tijd). Het zijn interessante overwegingen, maar ‘technisch’ irrelevant.

Misschien is goed om nogeens te herhalen wat Charles Dow ruim 100 jaar geleden filosofeerde. Volgens Dow is de ‘primary’ trend voor beleggers het belangrijkst, omdat deze de ‘secondary’ en de ‘minor’ beweging overheerst. De primary trend duurt langer dan een jaar en de secondary (reactie) duurt doorgaans drie weken tot drie maanden. De minor trend duurt in de Dow Theorie ca. drie weken. De minor trend wordt tegenwoordig op www.investopedia.com als volgt omschreven: ‘Most proponents of Dow Theory focus their intention on the primary and secondary trends, as minor trends tend to include a considerable amount of noise. If too much focus is placed on minor trends, it can te lead to irrational trading, as traders get distraced by short-term volatility and lose sight of the bigger picture’.

En met deze preek in gedachten verzoek ik u kennis te nemen van de trendoverzichten en de korte termijn bewegingen in de context te plaatsten van de lange termijn bewegingen. Eerst een overzicht van diverse instrumenten op macro basis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het overzicht vermeldt de koers, het koersresultaat in de afgelopen week, maand en kwartaal, de fase waarin de trend (zich volgens de methode LOEF) beweegt, de waarderingen in de RSI en Stochastics en de technische alerts.

Aan deze update wordt thans gewerkt….

In de asset-allocatie – met de ishares MSCI All Countries World index (= aandelen wereldwijd) als benchmark – zien we momenteel op dagbasis de veilige havens (staatspapier) relatief beter presteren afgelopen week. Met uitzondering van de iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond is er vooralsnog sprake van een herstelbeweging in een stijgende trend. De iShares MSCI ACWI Index Fund hervat de korte en lange termijn stijgende trend!. De sector vastgoed presteert relatief sterk t.o.v. aandelen.

ASSET ALLOCATIE

 

 

 

 

 

Beleggersklok macro met resultaten op weekbasis

 

 

 

 

 

 

Er is sprake van lange termijn topvorming in vastrentende waarden. Koersstijgingen zijn nu ‘technische herstelpogingen’ (die waarschijnlijk een lagere top gaan vormen, ideaal voor een ‘sell on strength’ benadering).

De rode cijfers vorige week in de meeste landenindices doen zich voor binnen een stijgende hoofdtrend. De Spaanse beurs zit in een dalende trend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Europese DJ Stoxx 600 index werd vorige week geconfronteerd met een ‘Dark Cloud Cover’-candle (= bulls geven gewonnen gebied terug aan de bears, zie witte candle gevolgd door zwarte candle in roze kader).

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 index op dagbasis met trailing stop loss (zie onder)…de ‘BUY’-signalen worden gerechtvaardigd. De stop loss koersen worden eerbiedigd op slotkoersbasis.

 

 

 

 

Er is sprake van een ‘minor’ correctie in een stijgende trend. Technische analyse veronderstelt dat alle pro- en contra-argumenten voor de lente of recessie in de beurskoers wordt verdisconteerd. Zolang de stop loss niet wordt gebroken biedt de koersdaling de adepten van een ‘buy on weakness’-tactiek de gelegenheid om de opgaande trend te respecteren.

Voor wat betreft de sectoren is sprake van een normale correctie in een opgaande trend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Verenigde Staten houden de sectoren voor duurzame goederen, informatietechnologie en financials zich goed staande. Een bemoedigend teken m.b.t. economisch cyclus in de V.S.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurotoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 Sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverizcht S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

Europese DJ Stoxx 600 Basic Resources….vooralsnog lijkt deze correctiefase op een herhaling van de opleving en eerste terugval in 2009 (= ‘buy on weakness’ opportunity).

 

 

 

 

Crude (WTI) Oil…het termijncontract wordt als het ware gedwongen opwaarts uit te breken (…zolang de stop loss niet is gebroken blijft het beeld onverminderd bullish).

 

 

 

 

EUR/USD…de laatste opleving is wellicht een rechterschouder van een hoofdschouderpatroon. Geen voorspelling in deze, maar respecteer de dalende trend.

 

 

 

 

Aktuele status fictieve modelportefeuille

 

 

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN FICTIEVE OFFENSIEVE TA-MODELPORTEFEUILLE (invulling cashgedeelte).

In Nederland worden de sprinterposities uitgebreid als volgt

Kopen 400 WTI Crude Sprinter Long 98,80 (huidige positie wordt verdubbeld).

Kopen 1700 Reed Elsevier Sprinter Long 7,20 a limiet 3,00 (ISIN NL0009234871)

Kopen 750 Corio Sprinter Long 35,40 a limiet 6,80 (ISIN NL0010088803)

Kopen 6000 AEGON Sprinter Long 3,90 a limiet 0,80 (ISIN NL 0010088290)

In de V.S. wordt gekocht (met het oog op de signalen in de sector en aanverwante individuele aandelen):

1000 Cisco Systems, 1000 General Electric en 2000 Bank of America (alle tegen openingskoers)

 

De trends in voornoemde waarden zijn positief en een outperformance is recent ingezet.

Met vriendelijke groet,

Edward