Angst weer terug

Zo breekt de lentezon door volgens de media en zo is de ‘angst voor recessie weer helemaal terug op de beurzen’ als we Het Financieele Dagblad vandaag lezen. Degenen die het FD niet lezen maar de financiele pagina van de wakkere krant van Nederland openslaan bij het ontbijt op vrijdag 23 maart moeten even slikken: ‘Eurozone langzamere uit dal dan gedacht. Recessiespook niet zo maar verslagen’ luidt een vette krantenkop. Beleggers worden geconfronteerd met een onverwacht sterke terugval van de economische activiteit als we een peiling onder Europese inkoopmanagers mogen geloven en uit China komen steeds meer alarmerende berichten over een zeepbel die op knappen staat met Japanse toestanden (> 20 jaar stagnatie) in het vizier. GOEDEMORGEN ALLEMAAL!

De technisch analist is geen fundamenteel analist, dus het bericht ‘Macrocijfers drukken beurzen’ zegt de grafiekspecialist niets. Alle informatie – goed of slecht – wordt immers continue door beleggers vertaald naar koop- en verkoopgedrag en dit gedrag zien we in de beurskoersen terug. Een focus op de richting van de beurskoersen en de kracht van de richting zegt vaak meer dan de voortdurend elkaar tegensprekende berichtgeving in de media. Als u hiermee worstelt (wat heel menselijk en dus begrijpelijk is) dan dreigt u telkens te gaan twijfelen bij alles wat u doet (tenzij u een sterke positieve of negatieve bias heeft).

De keuzestress die dit oplevert – m.a.w. heb ik ’t wel bij het rechte eind met mijn analyses of ingenomen posities? – is niet nodig. U bereikt al heel veel door emoties zoals hoop op herstel en angst voor een teruggang te beheersen door het opstellen van een handelsplan. De discipline om zo’n plan vol vertrouwen gedisciplineerd uit te voeren leert u niet uit het boekje, maar zet u wel aan om uw eigen verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van het nemen van beslissingen in een permanent veranderende wereld. Onze onzekerheid vloeit voort uit verandering. Verandering is de enige constante. Als u constant grip wil kunnen houden op die verandering dan zult die verandering moeten zien te monitoren en….bij voorbaat hebben afgevraagd wat u gaat doen ‘WAT ALS?..’.’

Realiseert u zich a.u.b. dat alles wat u doet en waarop u vertrouwt subjectief is en daarmee heel persoonlijk. Ik geef u twee voorbeelden aan de hand van de AEX

AEX grafiek lineaire schaalverdeling vanaf 2007 (= het scenario van de lentezon breekt door)

 

 

 

 

AEX semi-logaritmische schaalverdeling vanaf 2007 (= scenario waarin angst voor recessie terecht oogt)

 

 

 

 

Is het glas nu halfvol of halfleeg?

Het antwoord zou ik werkelijk niet weten. Omdat LOEF zich niet kan veroorloven om het antwoord niet te weten heeft hij een oplossing bedacht. De oplossing is betrekkelijk eenvoudig. Ik heb een systeem nodig. Een systeem dat mij attent maakt op veranderingen op basis van criteria. Simpele vragen stellen zoals ‘Wat doe ik als….’ en dan maar kijken wat werkt en wat niet werkt. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat al die inspanningen tot iets positiefs moeten leiden. Denk hierbij aan een reeks van transacties en de verhouding tussen winstgevende en verliesgevende resultaten. Bij voorkeur is het aantal winstgevende trades hoger dan het aantal verliesgevende (voor het behoud van vertrouwen), maar noodzakelijk is het niet. Zijn de winsten qua omvang ook hoger dan de verliezen?

Een andere vraag is…zien we de koersdalingen op de beurzen nu als een kans of als een bedreiging…? Het antwoord: neem kennis van de trendoverzichten en de technische signalen in het besloten gedeelte. Waarom zou u dat moeten doen? Misschien omdat de backtest van de methode LOEF de technisch analyse gebruiker (w.o. Edward Loef zelf) vertrouwen geeft hoe om te gaan met eeuwige twijfels.

BACKTEST LOEF METHODE versus AEX INDEX vanaf 1997

 

 

 

 

Heeft u vragen, schroom dan niet om contact op te nemen: mail@edwardloef.com

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

GEEN WIJZIGINGEN IN DE FICTIEVE MODELPORTEFEUILLE