Keuzestress? Nergens voor nodig

Op 30 januari jl. kon u op deze website een opmerking lezen van een zeer gewaardeerde lezer en ervaren belegger. De opmerking luidde als volgt: ‘…voor het eerst ontbreekt het mij aan durf om “in te stappen” nu het eindelijk “verantwoord” lijkt. Dit leidt tot meer en meer zelfverwijt naarmate de koersen harder omhoog gaan. Anderzijds zie ik die terughoudendheid weer bevestigd zodra de koersen een dag dalen’.

Beleggers worden elkaar dag geconfronteerd met frustraties. Het is waarschijnlijk ook om die reden dat u nu dit leest. Achter onze motivatie voor bepaalde keuzes liggen onze waarden. Die zijn voor iedereen anders. In het boek ‘Beslissen doe je zo’ behandelt psycholoog Jolet Plomp vier persoonlijke beslisproblemen: twijfel, perfectionisme, wispelturigheid en vermijding.

‘Kiezen is een kunst’ luidt de titel van een boek geschreven door Paul Bekkers. Het is af en toe weleens nuttig om geregeld afstand te nemen van al onze overwegingen en ons bewust worden van het maken van het maken van de juiste keuzes die bij uw persoonlijkheid passen.

LOEF Technische Analyse wil u helpen om de keuzestress te verminderen. In een poging om orde te scheppen in de chaotische (denk)wereld waarin wij leven treft u hieronder een trendoverzicht aan, waarin de koopsignalen en de relatieve sterkte vergelijkingen ten opzichte van de AEX zijn weergegeven op basis van de slotkoersen van 21 maart.

Trendoverzicht slotkoersen 21 maart 2012.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom een overzicht van ‘K’oopsignalen? Antwoord: omdat de trends in de aandelenmarkten opwaarts zijn gericht en de ‘K’oopsignalen domineren. Dit past ook in de trendvolgende (lees: marktrespecterende) benadering van de methode LOEF.

Het maken van verantwoorde keuzes wordt een stuk gemakkelijker als van te voren is nagedacht over de richting en de kracht waarin de beurskoersen zich kunnen bewegen en u – als u even afstand neemt – zich in alle rust afvraagt wat dan het meerst logische is om te doen. Hieronder staan de resultaten van een backtest van alle koop en verkoopsignalen van de LOEF methode in een mandje van verschillende waarden (hierover omwille van de tijd later meer informattie). De backtest betreft een mandje van AEX-aandelen, DJ Stoxx 600 indices, AEX, DAX, CAC, Dow Jones Industrials Average, Nasdaq Composite en Nasdaq 100 index, NYSE Composite, India Sensex 30, FTSE-100 index, IBEX-35 index, SMI-index, US Dollar index, EUR/USD, Bund future, India Sensex 30 en Crude Oil.  Deze backtest is gemaakt op basis van de aanname dat er telkens maximaal 5% van een beschikbaar vermogen wordt aangewend om het eerstvolgende signaal op te volgen tegen de openingskoers van de volgende handelsdag.

BACKTEST vanaf 1995

 

 

 

Wat zegt zo’n backtest? Het zegt niets meer, maar ook niet minder, wat u zou kunnen verwachten als u op basis van een bepaalde systematiek kunt verwachten. Meer hierover wordt toegelicht in de presentaties op 28 en 29 maart a.s. in samenwerking met DBL Vermogensbeheer.

De eerstvolgende update verschijnt nabeurs (avond)