Wat als….?

Het Financieele Dagblad meldde vandaag dat de baas van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), Christine Lagarde, waarschuwt dat de wereldeconomie nog steeds grote risico’s loopt. Daarnaast vormt de stijging van de olieprijs volgens Lagarde een bedreiging voor de economische groei in de wereld. De olieprijs dreigt het herstel van de Amerikaanse consumentenbestedingen te smoren. Dat zou erg vervelend zijn, want we hebben juist afgelopen weekend kennis kunnen nemen van ontwikkelingen die in de economische cycli worden aangeduid als de ‘early bull’-fase.

De prijs van Crude Oil (zie grafiek vanaf 2004 hieronder) noteert tegen middernacht rond $ 107,80 en – schrik niet – staat op het punt om een explosieve rally tot boven de blauwe stijgende weerstandlijn in te zetten. De actuele karakteristieken van de koers-ontwikkeling van Crude Oil lijken bijzonder sterk op die van augustus 2007. Indien de olieprijs net zo sterk zou stijgen als tussen augustus 2007 en medio juli 2008, dan zou de waarschuwing van Lagarde geen loze kreet zijn. Iedereen weet in die periode de wereldeconomie in turbulent vaarwater belandde. Het is dus zaak om voor elk scenario een alternatief scenario te bedenken als onderdeel van risicomanagement. Kortom…wat als?

CRUDE OIL vanaf 2004 op dagbaais

 

 

 

 

Indien de geschiedenis zich herhaalt (en dat gebeurt vaak) dan staan we aan de vooravond van een enorme stijging van de olieprijzen.

(door omstandigheden ontbreekt de Dow-30)

Trendoverzicht grondstofen (zie hervatting stijgende trends korte termijn in de olieprijzen, terwijl de lange termijn trends stijgend zijn).

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren