De lentezon en businesscycle

‘LENTEBRIES OP BEURS’ schreef De Financiele Telegraaf gisteren. “LENTE BARST LOS IN EUROPA” meldde de website ‘weerplaza’ een dag eerder. Afgelopen woensdag kon u in Het Financieele Dagblad (FD) ook lezen over de lente, maar dan met betrekking tot de Amerikaanse economie: ‘FED SLAAT POSITIEVERE TOON AAN OVER HERSTEL IN DE VS’. Na dertien kwartalen van ‘deleveraging’ voert de Amerikaanse consument ‘Joe Sixpack’ zijn schulden weer op. Het FD vroeg zich afgelopen maandag dan ook of dit een signaal is dat ‘de recessie nu echt voorbij is?’.

Voor een antwoord op deze vraag komen we op het terrein van ‘DE BELEGGINGSKLOK’. Het is een dus een bijzonder actueel(!) onderwerp dat op 28 en 29 maart a.s. zal worden toegelicht door De Bruin & Lowe Vermogensbeheer (DBL) tijdens een presentatie over het belang van de juiste spreiding en weging van de verschillende asset classes. Wilt u daarbij zijn, laat dit dan a.u.b. uiterlijk maandag 19 maart weten door een email te sturen naar: mail@edwardloef.com  De ‘DE BELEGGINGSKLOK’ is opgebouwd uit vier fasen van groei en verval en is te vergelijken met de seizoenen in de natuur. De lente kondigt na de winterperiode de geboorte aan van een bloeifase, waarna op het hoogtepunt ervan (in de zomer) de tijd aanbreekt om voorbereidingen te treffen om te gaan oogsten in de wetenschap dat de herfstperiode het verval aankondigt dat resulteert in de winter.  De beleggingsklok wordt u getoond tijdens de presentatie door DBL.

Om te weten of de doorbrekende lentezon nu echt een zonnig signaal is voor de economie moet u drie dingen doen: 1) het schema hieronder bekijken (bron: monevator), 2) het trendoverzicht bekijken dat LOEF elke week weer opnieuw actualiseert en 3) bij eventuele aanvullende vragen proberen om de bijeenkomst(en) te bezoeken, waarin tekst en uitleg wordt gegeven:

Het schema van de economische cyclus en de bedrijfssectoren die op de economische fase vooruitlopen:

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren meldde Het Financieele Dagblad ‘BANKEN LEIDEN RALLY OP BEURS, Financiele waarden boeken grote koerswinsten door goedkope leningen van de ECB’.

Nu begint het te ‘dagen’…..

Wilt u meer bewijs voor de lente? Zie hieronder de trendfasen van de verschillende aandelensectoren zoals die gebruikelijk wekelijks wordt weergegeven in vier kwadranten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De transportsector zou volgens het schema nu ook iets van een bodemproces laten zien. In de grafiek hieronder ziet u de Dow Jones Transportation Average afgebeeld met daarin afgebeeld de MACD van de relatieve sterkte ten opzichte van de S&P 500 index.

 

 

 

 

Er valt nog veel meer te bespreken. Neem een (proef)abonnement en/of bezoek de presentatie op 28 en 29 maart a.s…..overtuig uzelf ervan dat beurskoersen op het beursnieuws vooruitlopen.

De Europese DJ Stoxx 600 Technology sector heeft drie weken geleden in de koersgrafiek op weekbasis een relatief koopsignaal afgegeven ten opzichte van de DJ Stoxx 600 index (zie groen/zwarte lijn afgeleid van de roze relatieve sterkte lijn). De scherpe daling begin vorige week is opgevangen op de koerstop van eind oktober. De succesvolle test van de oude weerstand om dienst te doen als nieuwe steun is een belangrijke aanwijzing (zie getal 5 in het schema van de economische cyclus) dat de economie het moment van de ‘THROUGH’ passeert.

DJ Stoxx 600 Technology sector op weekbasis relatief t.o.v. DJ Stoxx 600 index.

 

 

 

 

Wie de technische analyse wil verbinden aan het fundamentele nieuws kan op www.rtl.nl op 10 maart het volgende lezen: ‘Van Rompuy: dieptepunt van crisis is voorbij. De problemen zijn niet voorbij, maar het dieptepunt van de crisis ligt achter ons’.

Een belangrijke constatering is de topvorming in de staatsleningen van Duitsland, Nederland en zelfs dalende trend in het langlopende segment van Amerikaanse staatsobligaties. In de presentatie van 28 en 29 maart zal blijken dat in de ‘reflatiefase’  aandelen, corporate en sovereign bonds zijn vertegenwoordigd. Vallen de government bonds uit de boot, dan is het waarschijnlijk dat de ‘recovery fase’ is ingezet.

NB   DE BEURSKOERSEN VOORSPELLEN DE ECONOMIE.  In absolute zin hebben de Amerikaanse, Duitse en Nederlandse staatsobligaties zich tot een week geleden nog in overwegend stijgende trends bewogen, maar in relatieve zin presteerden aandelen al enige tijd beter (sinds medio oktober vorig jaar). Kortom, wilt u de economie kunnen voorspellen om betere beleggingsbeslissingen te nemen, dan ontkomt u er niet aan om eerst te focussen op de richting van de beurskoersen en de relatieve sterkte tussen de asset classes. Op basis van de trendoverzichten ziet u de wijzigingen, koop- en verkoopsignalen en de relatieve kracht zodat u prioriteiten kunt stellen. Wilt u meer weten…meld u dan aan voor de 28e en/of 29e en mail eventueel uw vraag/vragen, zodat in de presentatie hier ook aandacht aan kan worden besteed. Alvast hartelijk dank voor de moeite!

TRENDFASE ASSET ALLOCATIE (instrumenten)

 

 

 

 

 

TRENDFASE LANDENINDICES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE COMMODITIES

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE VALUTA

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT AMX

 

 

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT ASCX

 

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT BEL20

 

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT DJ EUROSTOXX 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT DJ STOXX 600 SECTOREN

 

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT S&P 500 SECTOREN

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT COMMODITIES

 

 

 

 

 

 

AKTUEEL OVERZICHT FICTIEVE OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE (….voorbeurs maandag volgt nog een update met handelssignalen !!!)

 

 

 

 

 

 

PERFORMANCE VANAF 1 augustus 2012