Zuinigheid met vlijt…

…bouwt huizen als kastelen. Ik moest aan deze spreuk denken na een bezoek aan slot Loevestein samen met een 15-jarig familielid.  Op de terugreis ging het onderwerp in de richting van ‘Wat wil je later worden?‘. Het onmiddellijke antwoord luidde: ‘rijk‘. Ik vroeg natuurlijk naar de bekende weg. Als ik aan een actieve belegger vraag wat hij graag wil, ligt de strekking van het antwoord iin het verlengde: ‘veel geld verdienen!‘. Prima streven, maar hoe breng je dat in praktijk? Ik besloot een wedervraag te stellen: ‘Hoe ga je dat dan doen?‘. Er volgde binnen een seconde weer een reactie: ‘nou gewoon…de jackpot winnen’. Tja, onmogelijk is het niet, maar in termen van waarschijnlijkheid is de kans hierop nihil (is mijn ervaring). Ik besloot maar niet verder te vragen, maar door te gaan met mijn kastelenmissie.

De missie ‘veel geld verdienen en rijk worden’ moet vooral niet teveel inspanning vragen. Je moet bij voorkeur iemand anders vlijtig voor je laten werken. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe een grafiek er bij voorkeur uit moet zien ergens in de toekomst als u vandaag besluit om de missie van rijk worden in praktijk te brengen? En hoe voelt het als u de troostprijs verdient, terwijl iemand anders er met de hoofdprijs vandoor gaat? Voelt u zich toch een beetje bekocht.

LOEF Technische Analyse is van mening dat u zuinig moet omgaan met technische handelssignalen, want niet elk koopsignaal blijkt een valide koopsignaal. En we spreken uit (recente) ervaring. Wat helpt is vlijtig zoeken naar voorwaarden die de kansen vergroten om een winnaar te selecteren. Een koerspatroon dat voldoet aan alle kenmerken om bovengemiddeld te gaan stijgen. Neem als voorbeeld het herkennen van een omgekeerd (H)oofd(Schouder)bodempatroon. In elk handboek technische analyse voor dummies wordt u wijs gemaakt dat hoofdschouderpatronen tot de meest betrouwbare omkeerpatronen behoort. De uitbraak door de neklijn triggert het handelssignaal. In de hieronder afgebeelde koersgrafiek zien we zo’n bodempatroon. In het verleden leidde de koersuitbraak boven de horizontale lijn tot een koersstijging van maar liefst ruim +32% terwijl de beursindex het met de troostprijs moest stellen (+ 11%).

Mystery chart voor het bouwen van huizen als kastelen…

 

 

 

 

 

De roze lijn illustreert de relatieve sterkte van de gekleurde grafiek. De roze RS-lijn stijgt momenteel op eenzelfde wijze als halverwege het koersverloop in de grafiek. Welke onderliggende waarde zou dit zijn?

Het antwoord op de vraag is het aandeel CORIO. De uitbraak in verleden boven de neklijn is een bevestiging van de opgaande trend. De blauwe candles weerspiegelen een sterk positief momentum (zie legenda).

 

 

 

 

De actuele situatie in CORIO (zie onder) is vergelijkbaar met die van eind juli 2009 (zie boven) vlak voor het uitbreken boven de neklijn van het bodempatroon.

 

 

 

 

In het trendoverzicht van de Europese hoofdsectoren kon u gisteren zien dat de Stoxx Europe 600 REITS index (= index van Europese vastgoedaandelen) een verbetering liet zien van de korte termijn trend, terwijl de lange termijn hoofdtrend stijgend is. In de kolom ‘H’ ziet u in een groengekleurd hokje het getal ‘4’ staan. Het betekent dat er vier handelsdagen zijn verstreken sinds de REITS beter zijn gaan presteren dan de AEX index. CONCLUSIE…als u straks de trendoverzichten hieronder bestudeert, kunt u zelf aan de hand van de trendstatus zelf zien welke handelssignalen ‘vers’ zijn en welke van oudere datum. Het maakt het samenstellen en het bewaken van een gezonde beleggingsportefeuille een stuk simpeler.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 Sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Overzicht aktuele status fictieve offensieve modelportefeuille