Wat te doen bij een ‘strop’?

‘The amateurs in most fields ask for forecasts, while professionals simply manage information and make decisions based on probabilities’ (citaat Dr. Alexander Elder). ‘Technical Analysis is an Art, not Science’ (citaat Martin Pring). Deze twee uitspraken van twee zeer gerenommeerde technisch analisten dienen nog een keer opnieuw te worden gelezen om goed te laten doordringen wat technische analyse nu precies behelst en hoe hiermee om te gaan. Dit is van belang omdat de financiele markten voortdurend aanleiding geven tot onzekerheid en daardoor onze natuurlijke behoefte prikkelen om de visie/mening van de expert te raadplegen. En die expert weet misschien heel veel, maar hij kan zekerheid verschaffen.

LOEF Technische Analyse voorziet u graag van een mening. Op basis van waargenomen koerspatronen vormt hij zich een oordeel over de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de beurskoers. Maar hoe houdt hij grip op al die continue veranderende koersbewegingen en trends? Het is immers onmogelijk om alle charts van alle beursnoteringen bij te houden. Wat is belangrijk en wat niet? Waar moeten we op letten?

In de eerste plaats moeten we op ons zelf letten. Ken uzelf. Weet waar u gevoelig voor bent. Erken ook wat uw zwakke en sterke eigenschappen zijn. Probeer met deze kennis een plan te maken waardoor u in staat bent om uw eigen verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen daden. En handel daar ook naar in de wetenschap dat er goede en verkeerde beslissingen zullen worden genomen. In de tweede plaats is de kunst  – technical analysis is an art – om iets te verzinnen, waardoor u vertrouwen krijgt in uw manier van werken en kunt losmaken van de waan van de dag. In de derde plaats komt vervolgens de discipline omdat u vertrouwt bent geraakt met de gekozen manier van werken.

Maar goed, over de waan van de dag gesproken…als u mij om een voorspelling vraagt (want dat gebeurt heel erg vaak)…ik denk bijvoorbeeld nu dat de Amerikaanse aandelenmarkt ‘hangt’ met het hoofd in een strop. In de weekgrafiek van de Dow Jones Industrial Average zie ik een ‘hanging man’ (zie grafiek onder). En dat terwijl de S&P 500 index eind vorige week nog een ‘buy & hold’-signaal produceerde in het technisch-/kwantitatieve handelsmodel dat LOEF Technische Analyse. Wat te doen met het hoofd in een strop?

Grafiek Dow Jones Industrial Average op weekbasis met het ‘hammer’ / ‘hanging man’-patroon

 

 

 

 

In de koersgrafiek zien we een ‘hammer’ (zie groen kader) als bodempatroon na een sterke daling en een ‘hanging man’ (zie rood kader) als toppatroon na een sterke stijging. In de voorgaande week deed zich in de Dow Jones Industrial Average een ‘doji’-patroon voor (= openings-/slotkoers min of meer gelijk met uitslagen erboven/eronder tijdens de week). Terwijl een week geleden de bulls en bears elkaar per saldo nog in evenwicht hielden ging de Dow begin vorige week even flink onderuit.

Grafiek Dow Jones Industrial Average op dagbasis vorige week en voorgaande week

 

 

 

 

In plaats van beurskoersen voorspellen met technische analyse kunt u er ook voor kiezen om beurskoersen te beheersen met technische analyse. Het onderscheid is subtiel. Net zoals het werk van een echte kunstenaar. Een toelichting: op 25 februari werd de weerstand van de 13.000-puntengrens in de Dow Jones Index besproken. Volgens vele ‘experts’ moest men 100% in aandelen belegd zijn. Reden om hier kritische kanttekeningen bij te plaatsen, want als iedereen dat zegt dan is de kans groot dat iedereen al gepositioneerd is en zijn er geen kopers meer te vinden. In de kwantitatieve benadering worden regels geformuleerd om de richting en de kracht van trends te meten en criteria opgesteld om te waarschuwen voor kansen en bedreigingen. Op basis van deze gedragsregels volgde op 29 februari jl. bij sluiting van Wall Street een ‘high risk’-alert. Hierdoor wordt de subjectieve mening van de technisch analist als het ware ‘objectief’ bevestigd. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen van de chartist versterkt, waardoor het mogelijk is om zonder twijfels tegen de overheersende opinie in te gaan en te beweren dat er ‘trouble ahead’ is. Uiteraard dragen ook andere invalshoeken (w.o. ‘non-confirmation Dow Theorie) bij aan de indruk dat waar de massa kansen ziet, u en ik ons los kunnen maken van kuddegedrag. Het is dan ook geen probleem om op 4 maart ‘Correctie in aantocht’ aan te kondigen.

De felgroene candle vorige week op 6 maart illustreerde een koersdaling van de Dow Jones index van ca. -200 indexpunten. Degenen met een aanvalsplan hebben als het goed is al nagedacht (wij noemen dat ‘voordenken’) over wat te doen als trendvolgers. De stijgende trend is intact, want het 20-daags gemiddelde noteert boven het 120-daags koersgemiddelde. Aanbiedingen door de beurs via koersdalingen onder het 20-daags gemiddelde bieden dus koopkansen. Een probleem is evenwel wanneer dat te doen. Een voorbeeld kan zijn zodra er een handelsdag passeert met een slotkoers boven openingskoers (zie 7 maart). U weet dan dat op de volgende dag (8 maart) gekocht kan/mag worden. Mocht u nog twijfelen, dan geldt een stijging van de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde een bevestiging van de opgaande trend (zie ‘buy & hold’-alert).

Hoewel de weekgrafiek aanleiding geeft om een trendomkeer te verwachten (= topvorming) is en blijft altijd de vraag of de ‘hanging man’ de voorspellende bearish reputatie waarmaakt. LOEF Technische Analyse is zich geheel bewust van het risico van een nieuwe terugval. Daarom heeft hij al nagedacht over een ‘exit’-strategie. Hij maakt gebruikt van een glijdende stop loss gebaseerd op de beweeglijkheid van de Dow Jones Industrial Average (zie paarse ‘trailing stop loss’). Deze ondergrens ligt iets onder het dieptepunt van vorige week. Een daling onder het dieptepunt van vorige week is een bevestiging van de topvorming waarop de ‘hanging man’ wijst. Om te voorkomen dat ons gekoesterde kapitaal om zeep wordt geholpen moet de trailing stop loss ons voor zo’n grote strop behoeden.

Iemand die de afstand berekent tussen de instapkoers (DOW JONES openingskoers 8 maart 12.835,53) en stop loss (= 12.703) realiseert zich dat er een koersrisico van 132,53 indexpunten wordt gelopen (= 1%). Behoudens koerscrashes met lagere ‘gap’-openingen zijn de risico’s nu te overzien. LOEF Technische Analyse combineert de koop- en verkoopsignalen van de trendoverzichten hieronder met een visuele inspectie van de koersgrafieken om een idee te krijgen waar kansen beginnen en bedreigingen ontstaan. Rest de kunst om prioriteiten te stellen als er meerdere technische handelssignalen worden afgegeven, maar dat is en blijft een persoonlijke keuze.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Dow 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendfase Asset Allocatie Instrumenten

 

 

 

 

 

 

Trendfase aandelenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valuta

 

 

 

 

Overzicht fictieve offensieve MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

 

Performance sinds 1 augustus 2012