Doos van Pandora

Aan de hand van de koersgrafiek van de AEX is niet met zekerheid te zeggen of de recente koersdaling en herstel slechts een tijdelijke onderbreking zijn van de stijgingsfase die in de tweede helft van vorig jaar is ingezet of niet. De herstelbeweging in de AEX reikte verder dan de gebroken neklijn van een klein hoofdschoudertopformatie. Er staat in elk geval een lagere top in de grafiek en zolang die niet opwaarts wordt gepasseerd zijn de wenkbrauwen gefronst. Met een klein beetje fantasie keert het aanbod terug met een lagere top als resultaat. Er is dan zelfs mogelijk sprake van een uitgerekt hoofdschouderpatroon.

GRAFIEK AEX op uurbasis vanaf december

 

 

 

 

Op basis van de convergerende oranje trendlijnen kan er ook sprake zijn van een symmetrische driehoek. Binnen deze driehoek is er sprake van een consolidatie, waar optimisten en pessimisten met elkaar op de vuist zijn zonder dat duidelijk is wie van deze partijen als winnaar uit de bus komt. Driehoekpatronen blijken in ca. driekwart van de gesignaleerde situaties te leiden tot een voortzetting van de richting van de beweging voorafgaand aan het patroon. We weten dus niet zeker wat de uitkomst zal zijn zolang de AEX binnen de convergerende trendlijnen noteert. Een ander voorbeeld is de koersontwikkeling van de Amerikaanse S&P 500 index.

Grafiek S&P 500 index futures (stand om 07:45 uur) op dagbasis vanaf 2011

 

 

 

 

De koersdaling in de Amerikaanse S&P 500 index na een test van de koerstop van begin mei 2011 blijkt te zijn opgevangen op het niveau van de koerstoppen van juni/juli 2011. De stijgende trendlijn getrokken langs de correctiebodems van november en december vorig jaar is deze week getest en heeft gehouden. Is dit nu een springplank voor een succesvolle aanstaande uitbraak boven de recente koerstop of zijn we eerdaags getuige van een dubbele top danwel lagere top?

CONCLUSIE: de beurs lijkt op de bekende doos van Pandora.

Hoe gaan we hiermee om? Een mogelijk antwoord op de vraag wordt gegeven in het besloten gedeelte….

Een oplossing voor het dilemma ‘kopen’, ‘houden’  of ‘verkopen’ wordt uitgewerkt onder de trendoverzichten.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

 

OPLOSSING voor het dilemma van ‘Chartreading’ en duivelse verrassingen uit de doos van Pandora….

Hieronder ziet u hoe een mechanisch trendvolgend handelsmodel gisteren in de S&P 500 index een ‘buy & hold’-signaal afgeeft. De gedachte van een modelmatige aanpak van beleggingsvraagstukken is het uitschakelen van emotie. Als u naar de overzichten hierboven kijkt, dan domineren de technische koopsignalen. Deze signalen kunnen overigens vandaag of morgen net zo makkelijk weer worden opgeheven door verkoopsignalen. Soms is het beter om na het uitpakken van veelbelovend pakketje de doos weer snel dicht te maken. BELANGRIJK: in dit kader is het in het kader van ‘buy & hold’ belangrijk om het laagste koersniveau van de (aandelen)koersen eerder deze week als stop loss grens te hanteren voor haussegerichte posities.

S&P 500 index geeft een ‘buy & hold’-signaal in een weerstandzone

 

 

 

 

WIJZIGINGEN MODELPORTEFEUILLE

In de fictieve offensieve modelportefeuille worden op basis van technische koopsignalen posities genomen in de volgende aandelen:

In Europa: LVMH (t.w.v. EUR 10.000), VINCI (t.w.v. EUR 10.000) en een sprinter long (update van de specifieke onderliggende waarde(n) volgt om 10.00 uur op deze site)

In de VS: AMGEN (t.w.v. EUR 10.000), SARA LEE (t.w.v. EUR 10.000) en HJ HEINZ (t.w.v. EUR 10.0000)

Afscheid wordt genomen van de put Nike (zie overzicht modelportefeuille hieronder)

 

 

 

 

 

MONEYMANAGEMENT

Zonder tegenbericht geldt het laagste koersniveau van deze week in bovengenoemde waarden als ‘stop loss’-grens.

 

UPDATE 10:02 uur

 

 

 

 

 

Grafiek ING vanaf 2011…koopsignaal + bodemproces op relatieve sterkte basis versus AEX

 

 

 

 

In de modelportefeuille wordt voor een belang van 2% van de portefeuille een belang genomen in de ING SPRINTER LONG 6,00 (= aantal 3600).