Vast goed?

De AEX sloot op maandag 6 maart op 325,64. De bewegingen in de AEX-index zijn uitermate frustrerend. Een maand geleden – op 6 februari – sloot de AEX op 325,06. Het is een beetje halen en brengen op het Damrak in de afgelopen maand. Per saldo beweegt het 20-daags gemiddelde nog altijd stijgend, maar je moet wel erg selectief zijn in het maken van de juiste beleggingskeuzes…of gewoon geluk hebben (denk aan de bezitters van aandelen Postnl, TNT Express of SBM Offshore).

LOEF Technische Analyse toont in trendoverzichten de momenten wanneer trends van richting veranderen en waar trends aanstalten maken om sterker te gaan stijgen dan een benchmark of juist beginnen te verzwakken. De trendoverzichten hebben als doel om snel erachter te komen wanneer zich tactisch interessante momenten voordoen. En dan rijst de vraag, wat doen we ermee? Enerzijds kunnen we de koersontwikkelingen bestuderen en hieruit trachten lering te trekken voor de toekomst. Recentelijk zijn er enkele technische signalen besproken die een verdere opmars van de aandelenindices (tijdelijk) in de weg staan. Of we kijken naar onze meetapparatuur en constateren dan de situatie in de AEX bijvoorbeeld in de RSI en in de DMI op weekbasis momenteel bijna dezelfde uitkomsten laat zien als in april 2002 (zie grafiek hieronder).

AEX op weekbasis vanaf 1999 met relatieve sterkte index (RSI) en directional movement indicatoren (DMI).

 

 

 

 

Met kennis van deze meterstanden kunnen we ongeveer positie bepalen. Of de afloop ook dezelfde zal zijn als na april 2002 valt op dit moment niets met zekerheid te zeggen. Het is een patroon die zich kan herhalen. Als dat zo is, kun je beter niet in aandelen zitten. Dat gaat vast fout. Maar wat gaat vast goed?

Wat vast wel goed kan gaan in de komende weken is de koersontwikkeling van Unibail-Rodamco.

Unibail-Rodamco juli 2000 t/m medio maart 2002

 

 

 

 

Unibail-Rodamco  juli 2000 t/m mei 2002 (doorgestegen van EUR 42 naar EUR 49 in ca. twee maanden tijd).

 

 

 

 

Unibail-Rodamco maart 2009 t/m medio oktober 2010

 

 

 

 

Let op de koersdaling van Unibail-Rodamco in augustus 2010 tussen het 20-daags gemiddelde en 120-daags gemiddelde (waarna het aandeel steeg van EUR 130 naar EUR 155 in ca. twee maanden tijd)

Unibail-Rodamco augustus 2010 t/m heden…

 

 

 

 

De recente herstelbeweging boven het 20-daags gemiddelde kan het aandeel Unibail doen stijgen van EUR 147,20 naar de top of zelfs boven de top van vorig jaar op EUR 162,95.

Ook in relatieve zin (zie groen/zwarte MACD-kruising) draait Unibail-Rodamco naar outperformance ten opzichte van de AEX-index

 

 

 

 

De stijgende trend en de relatieve sterkte blijkt o.a. uit het trendoverzicht en ook uit het overzicht van de Europese hoofdsectoren….

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

LET OP..de Europese DJ Stoxx 600 REITS bevindt zich in een stijgende trend en sinds een handelsdag weer in een fase van outperformance. De weekgrafiek ten opzichte van de DJ Stoxx 600 index toont nu ook de start van een periode van outperformance (zie grafiek hieronder).

DJ Stoxx 600 REITS op weekbasis (+ MACD van RS-lijn t.o.v. DJ Stoxx 600 index).

 

 

 

 

De technische analyse brengt met zich mee dat een belang van 15% (van de totale portefeuille) wordt belegd in het aandeel Unibail-Rodamco (vanaf morgen zichtbaar in het overzicht)

Overzicht ficitieve modelportefeuille