Correctie in aantocht

Op 19 februari jl. werd aandacht besteed aan hoe de ‘slimme jongens’ (afgekort ‘Smart Money’) handelen. De ‘Smart Money Flow Index’ zou duiden op een (forse) koerscorrectie. In de S&P 500 index werd een overdrijvingsfase gesignaleerd. Een dag later werden er vraagtekens gesteld bij het feit dat ‘alles omhoog’ gaat. Doorgaans betaalt er iemand de rekening, dus ergens zit iemand te suffen. Vervolgens meldde Leornardo Fibonacci zich op de 21e februari voor een interessante 61,8% Fibonacci-retracement in de AEX. Dit percentage levert niet zelden draaipunten op. Sindsdien noteert de AEX lager. Wall Street blijft evenwel langzaam hoger kruipen.

Op 22 februari werd overal optimisme waargenomen op een wijze die deed denken aan aan de positieve mediaberichten in mei 2008 bij het opwaarts passeren van de 13.000-puntengrens in de Dow Jones Industrial Average. Jammer genoeg is de Dow Jones Transportation Average afgehaakt. De goudprijs liep ook weer op, maar het edele metaal betaalde afgelopen week de rekening met een ‘sell-off’ van bijna -6%. Deze daling was niet voorzien. Net zo min voorzien was de abrupte koersdaling van de prijs van zilver afgelopen week. Wel werd op tijd geanticipeerd op een reactie in de olieprijs.

In de media begon men zich juist zorgen te maken over de prijsstijging van olie. Deze zou de economische groei immers kunnen schaden. Tegelijkertijd werd gesteld dat het met de economie niet ‘te goed’ moet/mag gaan, want anders neemt de vraag naar olie toe en stijgt de olieprijs. De vraag oorzaak/gevolg is voer voor de fundamenteel analisten. Ondertussen vraagt de technisch analist zich af of de verwachte (milde) correctiefase in de aandelenmarkten eerdaags eindelijk doorkomt (en ‘alles’ weer gezamenlijk omlaag gaat). Immers, ook de euro is in de afgelopen week weer onder druk gekomen. Nederlands en Duits staatspapier werd duurder.

Het risico van winstnemingen in de AEX (en overige beursindices) neemt toe. De roodgekleurde negatieve ‘directional movement indicator’ (zie grafiek) begint de groengekleurde positieve ‘directional movement indicator’ te domineren, terwijl de blauwe ADX-lijn daalt. Dit betekent dat de trendintensiteit wegebt.

Grafiek AEX

 

 

 

 

De EUR/USD verzwakt binnen een dalend trendkanaal en noteert weer onder het 20-daags koersgemiddelde.

 

 

 

 

S&P 500 index vanaf 2011…hoog risico op winstnemingen ….negatieve divergentie in de RSI….verzwakkende positieve ‘directional movement indicator’.

 

 

 

 

Trendfase Asset Allocatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX index

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX index

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Overzicht positieve trendsignalen (benchmark AEX-index)

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht negatieve trendsignaeln (benchmark AEX-index)

 

 

 

 

 

Overzicht fictieve offensieve modelportefeuille

 

 

 

 

 

 

Wijzigingen modelportefeuille

Aan de portefeuille zijn toegevoegd Sprinter Long Randstad / Vopak / Boskalis alsmede een investering in het Amerikaanse Monsanto (tickersymbool MON).

Randstad Holding

 

 

 

 

Vopak

 

 

 

 

Boskalis Westminster

 

 

 

 

Monsanto

 

 

 

 

 

De prijs van zilver is na de onverwachte koerstik van vorige week een asset met een ‘hoog risico’ (= kwetsbaar voor koersdalingen)