Silver Bullet

‘Silver Bullet’ is een boek dat in 1983 is geschreven door Stephen King. Het verhaal gaat over een plaatsje dat een jaar lang word geterroriseerd door een weerwolf. De oorspronkelijke titel van het boek luidt dan ook ‘Cycle of the Werewolf’. Iedere maand wordt bij volle maan de weerwolf actief en gaat op zoek naar een slachtoffer.

Beleggers en analisten hebben zo hun eigen ‘horror’-verhalen. Wat te denken van een analyse over een uitbraak in de zilverprijs om direct na het publiceren van de signalering te worden geconfronteerd met een intraday prijsbeweging van 10% (naar beneden). Of de situatie waarbij een koers ruim onder een steungebied / stop loss grens opent en gedurende dag alleen maar verder wegzakt. Gillen helpt niet.

En wat te denken van het passeren van de beurswaarde van Apple Computer over de $ 500 miljard grens. Is dat geen trailer voor een horrorscenario?

Vrijwel direct na de opwaartse uitbraak van de prijs van zilver ging het edele metaal samen met de goudprijs fors omlaag. Ben Bernanke werd als schuldige aangewezen, omdat hij in een toespraak geen ambities toonde om de economie verder met ‘quantitative easing’ (= bijdrukken van geld) verder te stimuleren. Hierop zou een grote marktpartij belangen in edele metalen met een druk op de knop hebben afgebouwd, hoewel er ook wel complotverhalen de ronde doen (zie vorige publicatie). In ieder geval heeft de daling van de prijs van zilver de stop loss grens van de in de modelportefeuille bijna geraakt. Binnen 24 uur werd een fors verlies geleden op deze positie (zie overzicht modelportefeuille).

Grafiek Zilverprijs bijgewerkt t/m 1 maart 2012 (inclusief trailing stop loss methode LOEF).

 

 

 

 

De prijsbeweging in zilver haalt herinneringen op. In de grafiek van 19 juli 2011 werd een uitbraak ook binnen 24 uur geweld aangedaan. De afloop ervan kunt hieronder zien. Het gevoel bekruipt de technisch analist naar dezelfde film te zitten kijken.

Zilverprijs juni t/m begin september 2011

 

 

 

 

Alsof er nog geen schrikeffecten genoeg in de film zitten, ging het aandeel Vivendi (genoemd in de nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’ gisteren ook fors onderuit na een openings’gap’. De openingskoers lag ook onder de volatility trailing stop loss (zie groene lijn in de grafiek). Het verkoopsignaal werd gelijk bij openingskoers gezet. Het aandeel noteert nu nabij de laagste noteringen van het afgelopen jaar. Het aandeel kleurt nu in de grafiek zwart (= overgangsfase / geen positie is ook een positie). Het aandeel Vivendi wordt verwijderd uit het overzicht. Andere waarden trekken de aandacht (zie wijzigingen modelportefeuille).

Grafiek Vivendi vanaf augustus 2011

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT GENOEMDE WAARDEN in de recente nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’….

 

 

 

 

 

 

 

Het verkoopsignaal in Vivendi komt gevoelig aan. Gelukkig is de ‘overall’-benadering nog altijd beter dan het beursgemiddelde (zie overzicht hierboven vanaf 10 januar jl.)

De koersdaling in de zilverprijs heeft een deuk in de performance opgeleverd:

Fictieve offensieve MODELPORTEFEUILLE

 

 

 

 

 

Performance vanaf 1 augustus 2011

 

 

 

 

 

 

Als gevolg van het koersgedrag op 1 maart domineren de absolute/relatieve koopsignalen (t.o.v. AEX-index)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een aantal van bovengenoemde namen zal in de loop van de ochtend mogelijk een positie worden ingenomen. Welke dat zijn dat kunt u lezen om 11:30 uur.

UPDATE

In de modelportefeuille worden gekocht voor een bedrag van EUR 5.000 elk (= ca. 2% van de totale vermogenswaarde van de fictieve portefeuille)

Randstad Sprinter Long 24,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vopak Sprinter Long 38,10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boskalis Sprinter Long 24,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot nog dit plaatje….naar aanleiding van het feit dat Apple meer dan 500 miljard dollar waard is geworden. In het verleden waren er een paar bedrijven die hierin ook slaagden. Maar een jaar later noteerde de beurswaarde weer onder dit magische getal (bron: www.sentimenttrader.com).