Een smeuïg verhaal

Beleggers zijn dol op sappige verhalen. Vooral als ‘sappig’ en ‘smeuïg’ synoniem zijn voor ‘lekker’. Een rendement van +15% is lekker. Het smaakt naar meer. Dat is ook precies de bedoeling. LOEF Technische Analyse wil niet alleen in moeilijke marktomstandigheden trachten een positieve bijdrage te leveren met informatie over positieve en negatieve trends, maar ook in gunstige marktomstandigheden proberen om de markt de loef af te steken. Immers, als de AEX met 3% stijgt en uw portefeuille stijgt met 3% is dat dan uw verdienste of is dit de verdienste van de markt.

Voor hen die nog niet bekend zijn met de aanpak van LOEF Technische Analyse, is met ingang van 10 januari jl. een nieuwsbrief, getiteld ‘Timing, Trends & Tactics’, verschenen en gepubliceerd met het doel beleggers een goed verhaal te vertellen. Zo werd in de publicatie ‘Timing, Trends & Tactics’ op 16 januari jl. aangegeven dat ‘actieve beleggers kunnen profiteren van trendmatige bewegingen door zowel aandacht te besteden aan de richting als de kracht van de onderliggende trends. In die publicatie werd aandacht gevraagd voor de trends in twee specifieke aandelen.

Op 16 januari werd in de nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’ het aandeel SAP in positieve zin genoemd en Delhaize in negatieve zin.

Charts SAP en Delhaize op 16 januari 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De actuele situatie (27 februari 2012)  in het aandeel SAP is een (geelgekleurde) overdrijvingsfase. Wacht een verkoopsignaal niet af, maar anticipeer op een situatie die we een jaar geleden ook zagen (zie grafiek).

Grafiek SAP bijgewerkt t/m hedenmiddag (het aandeel sloot op 49,96).

 

 

 

 

Het aandeel Delhaize zit in een dalende trend en maakt een nieuw relatief diepepunt.

 

 

 

 

Conclusie: kijk naar de richting van de trend en de relatieve kracht.  Smeuïger kan ik het niet maken.

In het aandeel SAP is nog geen verkoopsignaal geactiveerd, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. De Duitse DAX geeft u waarschijnlijk nog hooguit deze week ‘uitstel van executie’, maar dan moeten aandelenbeleggers er echt even aan geloven.

DAX index vanaf 2011 met 14-daags RSI

 

 

 

 

De DAX is afgeketst tegen de stijgende weerstandlijn en de reactie vorige week heeft in de relatieve sterkte index (RSI) een daling opgeleverd onder de bodem voorafgaand aan de laatste koersstijging. Deze onderhuidse zwakte betekent niet anders dan dat de markt  zich opmaakt voor een koerscorrectie vergelijkbaar met de tik in maart vorig jaar, niet te hopen ‘sell-off’ eind juli/begin augustus 2011 en de tik terug in de maand november. Op basis van de aanname(!) dat de DAX steun zal vinden om en nabij de top van oktober 2011 is er sprake van een neerwaarts koerspotentieel van ca. -6,5%.

Indien een vergelijkbare koersdaling in de AEX zou plaatsvinden dan moet vanaf de slotkoers vanmiddag op 324,98 rekening worden gehouden met een correctie naar 303,86.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

TRENDOVERZICHT DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN IN POSITIES

 

 

 

 

De ‘open’ positie in het aandeel SAP zal na vandaag te vinden zijn in het rijtje ‘gesloten’ posities. Blijven over Vivendi en de DJ Stoxx 600 Healthcare die beiden negatief performen, maar minder slecht dan de AEX.

LOEF Fictieve Offensieve Modelportefeuille.

 

 

 

 

 

De verliesgevende / uitgestopte EUR/USD positie is met verlies verwijderd.

Het aandeel Autozone is nu in de (geelgekleurde) overdrijvingsfase beland, net zoals de S&P 500 index (zie charts)

Autozone (grafiek vanaf 2009) in de overdrijvingsfase. ‘Playing good defense’ is belangrijke dan ‘how to score’. Een reactie wordt niet afgewacht. De positie wordt morgen verkocht.

 

 

 

 

S&P 500 index bevindt zich in een (gele) overdrijvingsfase in een weerstandzone. Wall Street is kwetsbaar geworden voor winstnemingen. De Dow Jones Industrial Average tuurde even over de 13.000-puntengrens heen met een marge van 27 indexpunten (niet getoond), maar sloot weer onder deze psychologische grens.

 

 

 

 

Besloten wordt om de turbo long Brent Oil te verkopen gelet op de gele overdrijvingsfase en het feit dat er spoedig een cyclusbodem gezet zou moeten worden.

 

 

 

 

Zodra er een reactie plaats vindt onder het 20-daags gemiddelde wordt een nieuwe haussepositie in een hefboomproduct overwogen. De haussepositie in Crude Oil blijft gehandhaafd, omdat in deze prijs nog geen overdrijving wordt gemeten.

Nieuwe tradingsuggesties worden bestudeerd. Tot morgen.