Weerstand DOW 13000

Afgelopen week passeerde de Dow Jones Industrial Average twee keer de psychologische 13.000-puntengrens. Zowel dinsdag als afgelopen vrijdag eindige de Dow onder deze weerstand. En de Dow Jones Transport Index noteert sinds de piek op 3 februari jl. inmiddels -4,3% lager. Deze verdeeldheid is niet uniek. Vorig jaar nog waren we ook getuige van zo’n ‘non’-confirmation. De Dow Theorie geeft al meer dan 100 jaar bruikbare aanwijzingen omtrent de gezondheid van bull- en bearmarkten. Voor de komende tijd lijkt het zinvol om meer aandacht te schenken aan risicomanagement dan waarde te hechten aan wat een recent onderzoek onder beursexperts aan het licht bracht. De professionals zien aandelen in de komende zes maanden als de beste beleggingscategorie, zo zou blijken uit een enquente van Schroders. Herinnert u nog begin 2011? Dat zou het jaar worden van het……….

Aan deze update wordt in de loop van zondag 26/2 verder gewerkt…

Zo langzamerhand is iedereen optimistisch geworden. Warren Buffett, Marc Faber, Nouriel Roubini, Barron’s, Larry Fink (CEO BlackRock) en een panel van 104 deelnemers van vooraanstaande banken en commissionairs zien beleggen in aandelen weer helemaal zitten. Er is echter een probleem. De Dow Theorie heeft als vereiste dat de beursindices elkaars richting bevestigen. Wie een blik werpt op de koersgrafiek van de Dow Jones Industrial Average (in het zwart) en Dow Jones Transportation Average (in het rood) vanaf 2011 ziet momenteel dat beide indices elk hun eigen weg gaan. Vorig jaar op 7 juli was het de transportindex die uitbrak naar het hoogste punt van het jaar, terwijl de Industrial Average hierin faalde. De afloop ervan is bekend. Lees ook even de vorige publicaties in de afgelopen dagen. Een klassieke Dow Theory ‘non-confirmation’ geldt als belangrijke waarschuwing voor ‘trouble ahead’, wat de experts ook in de media verkondigen.

Grafiek Dow Jones Industrial/Transport vanaf 2011

 

 

 

 

Overzicht trendfase asset allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase overzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht trendfase hoofdsectoren VS / Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht Trendfase Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht Trendfase valuta

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzichten Amerikaanse hoofdsectoren

 

 

 

 

Trendoverzicht Commodities

 

 

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN FICTIEVE OFFENSIEVE MODELPORTEFEUILLE

De stijging van de euro heeft geleid tot een notering boven het 120-daags gemiddelde, waardoor er sprake is van een bodemproces in kwantitatieve zin. In subjectieve zin is het dalende trendkanaal nog steeds intact. De euro testte vrijdag de dalende weerstandlijn langs de toppen van afgelopen maanden. Als gevolg van deze sterker dan verwachte stijging is de stop loss grens van de sprinter short geraakt. De restwaarde bedraagt euro 1,93. Erg jammer, want zolang het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert kan de stijging van de euro een tijdelijk fenomeen blijken. De stijging boven de paarse weerstandlijn van de ‘rising wedge’ (zie onder) komt als verrassing. De stop loss grens die LOEF’s handelsmodel hanteert werd vrijdag jl. opwaarts gebroken en resulteerde in een ‘stop short’-alert. Jammer, volgende keer beter…

 

 

 

 

 

 

EUR/USD grafiek vanaf 2011

 

 

 

 

Aanvullende informatie…

Ten behoeve van het innemen of beeindigen van posities in de modelportefeuille volgt LOEF Technische Analyse ca. 300 aandelen (inclusief hoofdsectoren) en vergelijkt de koersbewegingen ten opzichte van de AEX-index. Hieronder volgt een voorbeeld van positieve handelssignalen op  basis van slotkoersen d.d. 24 februari 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoveel koopsignalen zijn onmogelijk allemaal tegelijkertijd op te volgen. De overzichten zijn dan ook geen advies, maar geven informatie na een selectieproces. Het aandeel ATOS ORIGIN oogt aantrekkelijk gelet op het absolute en relatieve koopsignaal. Maar er is een probleem. Kijk maar naar de grafiek.

 

 

 

 

Het aandeel vertoont een flinke uitslag rond een weerstandgebied en vertoonde recent een reeks van geelgekleurde candles (= overdrijvingsfase). Het ‘buy & hold’-signaal dat hierop volgt wekt weinig vertrouwen op basis van ‘chartreading’. CONCLUSIE: het selecteren van een geschikte koop/verkoopkandidaat is/blijft meer kunst dan wetenschap. Alle signalen op het dashboard dienen ter ondersteuning van de beeldvorming van de chartist. ATOS ORIGIN koopsignaal wordt bewust genegeerd (hoewel dit achteraf wellicht ten onrechte is).

Bij de verkoopsginalen volgt o.a. een relatief verkoopsignaal in Deutsche Boerse (zie onder).

 

 

 

Overzicht vermelde waarden in de nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’ van zowel open als gesloten trades. Er staan er nu nog drie open. In het kader van een spoedige integratie van koop/verkoopsignalen in de modelportefeuille die sinds 1 augustus vorig jaar wordt bijgehouden volgt in de loop van deze week nadere informatie.