Toch weer goud…

Het was vandaag op de beurs een lastige dag om koers te varen. De AEX opende op 326,16 en sloot op 326,22. Openings- en slotkoers liggen dicht bij elkaar. Optimisten en pessimisten houden elkaar in evenwicht. Een koershiaat dat vorige week ontstond van donderdag op vrijdag tussen 327,08 en 325,31 is vandaag met koersnoteringen gesloten. De AEX noteert boven het 20-daags gemiddelde. Dit gemiddelde is stijgend. Conclusie: de trend is stijgend. Toch is er recent aanleiding voor scherper risicomanagement. Hierover straks meer.

En dan de goudprijs. Die loopt weer op. Er gebeurt nu van alles op het gebied van intermarket technische analyse. Edele metalen, grondstoffenprijzen, de olieprijs, de Amerikaanse staatslening, de euro en de US Dollar index laten in de grafieken bewegen zien die aanleiding geven om een ‘open mind’ te houden ten aanzien van wat er zou kunnen gaan gebeuren.

Eerst even iets uitgebreider stilstaan bij de AEX….

Er gaat geen bel op de hoogte- of dieptepunt, want er is niets dat altijd werkt onder alle omstandig-heden (laat het mij a.u.b. anders weten). De technische analyse is in eerste aanleg bedoeld om trends te signaleren. De definitie van een trend is een reeks(!) van opeenvolgende toppen en opeenvolgende bodems die hoger respectievelijk lager liggen of op gelijke niveaus worden gevonden. De grafiek van de AEX vertoont een proces van hogere toppen en hogere bodems. De trend is dus stijgend. De laatste hogere top werd gevonden op 333,08 en de laatste hogere bodem op 319,77. Aan de hand van het (blauwe) stijgende (blauwe) 20-daags gemiddelde kan ook worden afgeleid dat de vraag het aanbod in de laatste 20 dagen per saldo domineert. Momenten van zwakte onder dit gemiddelde bieden tactische instapkansen. Immers, ‘a trend in motion is likely to continue’. Niemand kan echter van tevoren met zekerheid aangeven in hoeverre een moment van zwakte ontaardt in een zijwaartse of dalende trend. Dat wordt pas na enige tijd zichtbaar. Het koers-gemiddelde is niets anders dan een weergave van ‘money on the move’, maar dan in slow motion. In principe hoort elk moment van zwakte in een stijgende trend te worden opgevangen op/rond de vorige top. Als de daling onder de vorige top doorschiet is dat een technische verzwakking, maar nog niet problematisch. Zeker niet als de hellingshoek van het gemiddelde stijgend is. Problematisch wordt het op wanneer de vraagzijde die voor de laatste hogere bodem heeft gezorgd zich niet meer meldt op hetzelfde niveau (= AEX 319,77) en de beurskoers hieronder doorschiet. Aanwijzingen voor toenemende risico’s worden vaak gegeven bij de ontwikkeling van een lagere top (= signaal van haastig aanbod). Wie dit allemaal niet wil afwachten, maar wil anticiperen in plaats van reageren is welhaast uitsluitend aangewezen op de technische indicatoren.

Een tradingindicator die op closing basis geschikt is om de kansen op top- en bodemvorming te meten is de ‘stochastics’ (zie blauw/rode combinatie onderin de koersgrafiek). Opwaartse of neerwaartse kruisingen in stochastics zones onder 20 of boven 80 geven koop- en verkoopsignalen. Bij een intraday(!) koers kruist de stochastics indicator om 10.47 uur hedenochtend bij een AEX 3327,33 neerwaarts. Wat opvalt is 1) de lagere top in de stochastics ten opzichte van de vorige hogere toppen in de stochastics en 2) een trendbreuk anderhalve week geleden in het proces van hogere bodems in de stochastics. Dit alles wijst op een verzwakking.

AEX grafiek + stochastics indicator (opgemaakt hedenochtend, closing niet bijgewerkt)

 

 

 

 

CONCLUSIE:

Er gaat geen bel op het hoogtepunt of dieptepunt in de AEX en dus is de belegger aangewezen op technieken die informatie geven op basis van kansberekening. De gaps vorige week en relatief kleine lichamen (= afstand opening-/slotkoers) – aangeduid als doji’s – wijzen op een geforceerde vraag die overtuigingskracht mist. Wanneer de AEX 38,2% van de rally sinds de bodem in september vorig jaar zou inleveren, dan zou dit een volstrekt normale reactie zijn. Het (rode) 120-daags gemiddelde is het lange termijn vangnet voor de bulls.

In de RJ/CRB grondstoffenindex wordt de opgaande lijn weer hervat na de positieve kruising van het 20-daags koersgemiddelde boven het 120-daags koersgemiddelde.

RJ/CRB grondstoffenindex vanaf 2009

 

 

 

 

Hogere grondstoffenprijzen betekenen doorgaans een stijging van het prijspeil, daarmee een stijging van de inflatie en dientengevolge een stijging van de lange rente. In de Verenigde Staten vertoont de iShares Barclays 20yr+ US Treasury Bond Fund alle karakteristieken van een aanstaande koersdaling van het schuldpapier (= stijging van de lange rente). let op de neerwaartse kruising van het 20-daags koersgemiddelde onder het 120-daags koersgemiddelde. De prijs noteert onder beide gemiddelden. De trend wordt hierdoor als ‘dalend’ aangemerkt. Beleggers in Amerikaans staatspapier zijn bij deze gewaarschuwd.

ishares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund (grafiek vanaf 2010)

 

 

 

 

De stijging van de grondstoffenindex komt voor een (belangrijk) deel voor rekening van de stijging van de olieprijs. De prijs van West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (zie onder) is gedurende twee aaneengesloten handelsdagen boven de koerstoppen van vorig najaar gesloten. De uitbraak wordt hierdoor betrouwbaar geacht. Vandaag stijgt de olieprijs krachtig door. De blauwgekleurde candles (zie legenda) wijzen op een sterk positief momentum. Het koersdoel op korte termijn is ca. $ 114 per vat. U weet dus wat u binnenkort kunt verwachten bij uw plaatselijke pomphouder.

WTI Crude Oil ($ 108,19)

 

 

 

 

De US dollar index kleurt momenteel zwart. Het recente koopsignaal voor de Amerikaanse dollar komt hierdoor ter discussie. De trend is nog niet negatief (zie koersgemiddelden) en een nieuwe opleving kan volgen (zie ook koersverloop na vorige zwarte candle), maar duidelijk is dat de koersdaling van de Amerikaanse dollar een directe relatie heeft met de prijzen van grondstoffen.

 

 

 

 

En dan zijn we aanbeland bij de goudprijs. Het proces van hogere toppen continueert en sinds anderhalve week noteert het 20-daags gemiddelde weer boven het 120-daags gemiddelde. Met een koersnotering boven het 20-daags gemiddelde is de conclusie dat de trend dus stijgend is.

Goudprijs in US Dollars (grafiek vanaf 2011)

 

 

 

 

Goudprijs in euro’s vanaf 2011 (eveneens in een opgaande trend).

 

 

 

 

De stijging van de goudprijs is niet noodzakelijkerwijs goed nieuws voor aandelen. Raadpleeg de grafiek hierboven nog een keer en merk op dat de krachtige stijging vorig jaar tussen begin juli en medio september samenviel met verkooppaniek in de aandelenmarkten. Wees dus selectief als u de trendoverzichten hieronder raadpleegt. ADVIES: omdat de trends in de aandelenmarkten nog altijd stijgend zijn, focus op individuele waarden die ook in stijgende trends bewegen en relatief beter presteren dan de benchmarks. Zo houdt u de kansen aan uw zijde. Elke verzwakking – door een technisch absoluut of relatief verkoopsignaal – dwingt naar alternatieven op zoek te gaan.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Grondstoffen

 

 

 

 

 

 

In de relatieve sterkte kolom van het trendoverzicht van de RJ/CRB-index ziet u dat cacao, soybean oil, Brent Oil, Crude Oil en Natural Gas outperformen. Goud doet dat nog niet, hetgeen te maken heeft met de recente consolidatiefase.

Overzicht ‘Timing, Trends & Tactics’

 

 

 

 

Het gemiddeld resultaat van de geposte suggesties levert bovengemiddelde resultaten op. Hetzelfde is het geval in de al wat langer lopende modelportefeuille sinds begin augustus vorig jaar.

 

 

 

 

 

Performancegrafiek…de outperformance continueert…

 

 

 

 

 

 

Legenda