Slimme jongens…

Persbureau Reuters berichtte op vrijdag 17 februari jl. ‘Smart money point to more gains in U.S. Stocks’. In het bericht wordt gerefereerd aan een onderzoek van Bespoke Investments Group, waaruit zou blijken dat ‘het slimme geld’ de laatste dagen weer in de markt stapt. De vraag is niet wie er nu achter het ‘slimme geld’ vertegenwoordigd, maar wanneer het slimme geld acteert.

In de regel worden de eerste minuten van de handel gedomineerd door kleine ‘amateuristische’ (particuliere) beleggers die reageren op het ochtendnieuws, terwijl de professionals met name na een dag aan research bepalend zijn voor de slotkoers van de handelssessie. Ca. 20% van het totale handelsvolume in de S&P 500 index concentreert zich in de laatste 30 minuten van de handel, terwijl 10% van de handel plaats vindt gedurende het eerste handelsuur. Dit is mede te verklaren door het feit dat institutionele marktpartijen hun posities laten afrekenen tegen de ‘volume weighted average price’, afgekort VWAP. Naarmate de dag vordert kan op basis van de volume gewogen omzetten door handelaren beter worden ingeschat waar de markt zich in een tradingcyclus bevindt, zodat op basis hiervan de juiste posities kunnen worden ingenomen. Als voorbeel hiervan refereert Reuters aan de stijging in het laatste uur van 4 oktober 2011 aangehaald toen de Amerikaanse aandelenkoersen ca. +4% stegen in het laatste uur als gevolg van een explosie van orders afkomstig van algoritme trading (= computergestuurde orders).

Sommigen vragen zich af of bovenstaande nog wel een juiste aanname is in een tijdperk van 24-uurs nieuws. De dagen waarin de beleggers hun beslissingen uitsluitend baseren op het late avondnieuws op T.V. of de ochtendkrant ligt immers al tijden achter ons. Hoe dan ook…het bericht over het slimmer geld leidt tot de conclusie dat ‘…the rally may have some juice left’.

LOEF Technische Analyse heeft uiteraard wel een mening over de ‘slimme jongens’. Wie slim is, logt nu even in om twee grafieken over ‘Smart Money’ te raadplegen.

 

MEDEDELING: als gevolg van een data-error afgelopen donderdag in de DJ Stoxx 600 indices bij de data-leveranciers ontbreken in deze publicatie de trendoverzichten met de technische signalen. Excuses voor het ongemak.

De CEO van BlackRock, ‘s-werelds grootste aandelenbelegger’, pleitte er op 8 februari jl. voor om volbelegd te zijn in aandelen. Zou het kunnen zijn dat dit soort uitspraken een ‘setup’ zijn voor argeloze beleggers om dan ook maar in te stappen, zodat het slimme geld tegen aantrekkelijke(r) (lees: hogere) aandelenkoersen afscheid kan nemen? Kijk in de eerste plaats even naar de koersgrafiek van de S&P 500 index, waarin de candle van afgelopen vrijdag geel kleurt (klik op de grafiek en deze opent zich in een vergrote versie).

S&P 500 index op dagbasis vanaf begin december 2011

 

 

 

 

De ‘Smart Money’ breekt voor het eerst sinds 21 oktober vorig jaar uit naar nieuwe hoogtepunten en volgens persbureau Reuters ‘after a period of stagnation by the so-called smart money, their performance has picked up again of late and can be viewed as a leading indicator for the overall market’.

The Smart Money Index volgens persbureau Reuters…

 

 

 

 

 

 

Nu valt het mij op dat het actuele niveau in de Smart Money Index overeenkomt met een koersniveau op Wall Street vlak voor een forse koerscorrectie. De gele candle in de S&P 500 index die automatisch wordt ingekleurd op het moment dat er sprake is van een overdrijvingsfase, herbergt het eerder besproken risico is in zich om als een opgerekt elastiek in een katapult terug te schieten.

We nemen de proef op de som en raadplegen Bloomberg voor een snapshot van de ‘Smart Money Flow Index’ (afgekort SMART) en vergelijken het (blauwgekleurde) koersverloop met die van de (paarsgekleurde) Amerikaanse Dow Jones Industrials Average. Er vallen dan twee aspecten op.

SMART index (SMFI) op dagbasis over het afgelopen jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

In de eerste plaats valt op dat zowel de DOW als SMART beiden stijgen. Dat oogt als een gunstige ontwikkeling. Maar in de tweede plaats valt er een kanttekening te maken in het kader van een waargenomen divergentie. De hogere (blauwe) bodem begin oktober in relatie tot de lagere bodem in de Dow was een positieve divergentie, waaruit kan worden afgeleid dat het slimme geld tijdens deze laatste uitschudding in de markt aandelen heeft ingeslagen. De DOW noteert nu boven de  koerstop van november, echter de SMART-index noteert onder de top van november. Misschien is het daarom wel goed om aandacht te besteden aan een zinsnede uit de ‘Rate Profile Information for SMART’ (zie onder).

RATE PROFILE INFORMATION FOR SMART

 

 

 

 

 

 

 

 

De Dow Jones Industrial Average breekt uit boven de koerstop van vorig jaar, maar de SMFI bevestigt deze uitbraak niet.

TOM McClennan Market Report berichtte op 17 februari over de geplande ‘Permanent Open Market Operations’ dat de geplande liquiditeit in het Amerikaanse bankwezen richting het einde van deze maand wordt beperkt. Dit is een reden om met wat turbulentie rekenen te gaan houden.

POMO chart & S&P 500 index (zie onder) bron: McClennan Market Report

De Dow Jones Industrial Average op weekbasis heeft recent een aantal ‘high risk’-waarschuwingen gekregen. Dit type waarschuwing kwam ook vorig jaar tijdens de top naar voren en leidde een correctiefase in. Daarvoor kwam het waarschuwingssignaal voor eind oktober 2010 nabij een test van het hoogtepunt van 2010. Dit leidde destijds tot een consolidatiefase van enkele weken.

 

 

 

 

De lange termijn negatieve divergentie in de RSI geeft alle reden om wantrouwend aan te kijken tegen het bericht dat het slimme geld u straks te slim af is. Wat kunt u nu het beste doen?

Het beste advies is niet te proberen sterker of slimmer te zijn dan de markt, maar (voor)bereid moet zijn om u aan te passen aan de veranderende omstandigheden. In praktijk betekent dit in de eerste plaats respect tonen voor de richting van de markt en in de tweede plaats hierop aansluitend een stop loss technieken gebruiken die u zolang mogelijk in de hausse houdt, totdat het tegendeel wordt aangetoond. De uitbraak van de Dow Jones Industrial Average boven de psychologische 13.000-puntngrens zal naar verwachting niet zonder slag of stoot verlopen. Het omgekeerde (H)oofd(S)chouderpatroon in de Dow wijst op een koerspotentieel richting ca. 13150. De stijgende steunlijn rond 12550 is van groot belang voor de langere termijn. Boven 12.550 blijft het beeld positief. De eerste steun wordt gevomd door het dieptepunt van vorige week op afgerond 12753.

Dow Jones Industrial Average vanaf oktober op dagbasis

 

 

 

 

Hieronder volgen zo de trendoverzichten en trendfasen.

TRENDFASE Asset Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE Sectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE Commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRENDFASE Valuta

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actuele status fictieve offensieve technische modelportefeuille

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN PORTEFEUILLE:

In de portefeuille worden 1400 EUR/USD SPRINTERS SHORT 1,35 (= stop loss $ 1,3450 / ISIN-code NL0009903285) met een hefboomfactor 23 opgenomen (indicatiekoers 4,38 bij referentiekoers $ 1,3143).

Grafiek EUR/USD vanaf begin 2012….’short’-signaal na daling onder het 20-daags gemiddelde, terwijl het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert.

 

 

 

 

 

Performancegrafiek sinds 1 augustus 2011

 

 

 

 

 

 

Overzicht ‘Timing, Trends & Tactics’ geselecteerde waarden:

 

 

 

 

 

Het aandeel Twentsche Kabel wordt uit het overzicht hierboven ‘verkocht’ / ‘verwijderd’ i.v.m. een relatieve zwakte (het signaal in de DJ Stoxx 600 Health Care wordt bewust genegeerd).

Deze update is voltooid op 19 februari 2012 om 21:49 uur 

Legenda

 

Tags: