Slimme jongens…

Persbureau Reuters berichtte op vrijdag 17 februari jl. ‘Smart money point to more gains in U.S. Stocks’. In het bericht wordt gerefereerd aan een onderzoek van Bespoke Investments Group, waaruit zou blijken dat ‘het slimme geld’ de laatste dagen weer in de markt stapt. De vraag is niet wie er nu achter het ‘slimme geld’ vertegenwoordigd, maar wanneer het slimme geld acteert.

In de regel worden de eerste minuten van de handel gedomineerd door kleine ‘amateuristische’ (particuliere) beleggers die reageren op het ochtendnieuws, terwijl de professionals met name na een dag aan research bepalend zijn voor de slotkoers van de handelssessie. Ca. 20% van het totale handelsvolume in de S&P 500 index concentreert zich in de laatste 30 minuten van de handel, terwijl 10% van de handel plaats vindt gedurende het eerste handelsuur. Dit is mede te verklaren door het feit dat institutionele marktpartijen hun posities laten afrekenen tegen de ‘volume weighted average price’, afgekort VWAP. Naarmate de dag vordert kan op basis van de volume gewogen omzetten door handelaren beter worden ingeschat waar de markt zich in een tradingcyclus bevindt, zodat op basis hiervan de juiste posities kunnen worden ingenomen. Als voorbeel hiervan refereert Reuters aan de stijging in het laatste uur van 4 oktober 2011 aangehaald toen de Amerikaanse aandelenkoersen ca. +4% stegen in het laatste uur als gevolg van een explosie van orders afkomstig van algoritme trading (= computergestuurde orders).

Sommigen vragen zich af of bovenstaande nog wel een juiste aanname is in een tijdperk van 24-uurs nieuws. De dagen waarin de beleggers hun beslissingen uitsluitend baseren op het late avondnieuws op T.V. of de ochtendkrant ligt immers al tijden achter ons. Hoe dan ook…het bericht over het slimmer geld leidt tot de conclusie dat ‘…the rally may have some juice left’.

LOEF Technische Analyse heeft uiteraard wel een mening over de ‘slimme jongens’. Wie slim is, logt nu even in om twee grafieken over ‘Smart Money’ te raadplegen.

 

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician

Tags: