De ‘E’-ratio

De letter ‘E’ van ‘E’-ratio heeft niets te maken met devoorletter van de voornaam van de oprichter van LOEF Technische Analyse, maar staat voor het tradersbegrip ‘Edge’.

‘To find an edge, you need to locate entry points where there is a greater than normal probability that the market will move in a particular direction within your desired timeframe’. Volgens Curtis Faith, auteur van ‘Way of the Turtle’ heeft iedere belegger een systeem nodig, waarin drie componenten belangrijk zijn om succes te boeken.

1. Portefeuille selectie, d.w.z. regels die bepalen in welke markten u wel/niet (vandaag) mag/moet beleggen;

2. Entry signalen, d.w.z. criteria die bepalen wanneer u long- of shortposities opent;

3. Exit signalen, d.w.z. algoritmen die bepalen wanneer u een open long- of short positie sluit.

In de nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’, die met de nodige regelmaat wordt verzonden om beleggers te attenderen op de noodzaak van het hebben van een ‘Edge’ werd gisteren opgemerkt dat ‘What happens after an exit does not affect your results’.

Drie aandelen werden genoemd op basis waarvan de set-up voor een ‘exit’-signaal werd gegeven. Drie charts vertoonden een opgerekt elastiek, waarbij de vraag werd gesteld of u moet wachten totdat het elastiek terugschiet of dat eerder actie geboden was.

Van de drie genoemde aandelen geeft alleen het aandeel ‘Dockwise’ gisteren op slotkoersbasis het signaal om afscheid te nemen (zie chart). Een keer eerder werd een ‘blow-off’-signaal geregistreerd en de afloop ervan is bekend.

 

 

 

 

In de Amerikaanse S&P 500 index verscheen gisteren een andere set-up die er niet best uitziet (zie chart) vanaf 1997 op dagbasis. Soms is het in het kader van een ‘Edge’ verstandig om even te wachten met een ‘entry’ in de aandelenmarkt.

 

Wat overigens in het trendoverzicht hieronder opvalt is de relatieve sterkte ‘K’0opsignalen in de vastrentenden waarden t.o.v. iShares MSCI ACWI index. Beleggers zoeken voor het eerst in ruim 30 handelsdagen weer de veilige havens (en kijk ook even naar de US Dollar index, waarover op 15 februari iets werd gezegd).

Trendoverzicht asset-allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

koersgrafiek US Dollar index (om 12:50 uur)

 

 

 
 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht ASCX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren (Europa)

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 index

 

 

 

LEGENDA