Trading with an edge

‘Trading with an edge is what separates the professionals from the amateurs. Ignore this and you will be eaten by those who don’t’ (citaat Curtis Faith afkomstig uit ‘Way of the Turtle’).

Bij beleggen en speculeren of sommige behendigheidsspellen moet u ervoor zorgen dat u de kansen naar u toe trekt. U moet in statistische zin trachten om in het voordeel te geraken en dit voordeel te benutten. Als onderdeel hiervan moeten er trading systeem worden ontworpen. Verschillende componenten ervan moeten ertoe leiden dat u zonder nadenken een aantal vragen blind kan beantwoorden. In welke markten wilt u handelen? Wat is de omvang van uw positie? Wat zijn de voorwaarden om een positie te openen? Maakt u gebruik van ‘stops’ om verliezen tijdig af te kappen? Hoe zorgt u ervoor dat in geval van winstgevende situaties maximaal kan worden geprofiteerd?

Kortom, is er nagedacht over een tactiek? Immers, zonder plan geen tactiek en zonder tactiek geen vertrouwen en zonder vertrouwen geen discipline.

Vandaag een bespreking van een essentieel element…de reward/risk-ratio.

De plaats van verhandeling is voor de veandering de valutamarkt. De Amerikaanse dollar profiteerde vandaag van het feit dat de Japanse Centrale bankier de geldkraan openzette (= holt waarde Japanse Yen uit) en werd ook sterker ten opzichte van het Britse pond vanwege de beslissing van Moody’s Investor Services om de Britse triple-A kredietrating p een negatieve outlook te zetten en steeg ook ten opzichte van de euro, omdat de Euroministers woensdag thuisblijven aangezien de Grieken nog niet aan alle eisen voldoet.

De US Dollar index steeg boven het 20-daags koersgemiddelde, terwijl dit gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. De opgaande trend krijgt hierdoor een nieuwe impuls, hetgeen een ‘buy’-signaal oplevert in de koersgrafiek. Verder valt op dat de MACD-indicator weer een positieve kruising maakt en dat ondersteunt de indruk dat de Amerikaanse dollar aan het begin staat van een nieuwe stijgngsfase.

 

 

 

 

Bij een koers rond 79,50 en een recente top op 82 (d.d. 13 januari jl.) bedraagt het opwaarts potentieel 2.5 en is het risico van een terugval in principe beperkt tot aan het 120-daags gemiddelde dant nu iets boven 78.5 noteert. Bij een daling van de US dollar index onder 78.50 komt de positieve verwachting ter discussie. Hoewel op voorhand niet is aan te geven hoe het spel zich op de valutamarkten nu verder zal ontwikkelen weten we een ding zeker. De afstand naar de top van januari bedraagt 2.5 en de afstand naar de recente bodem bedraagt 1.

Met andere woorden, hier is sprake van een winst-/verliesratio van 2.5 : 1 en dat is zo’n beetje een minimum vereiste in dit vak voor een ‘entry with an edge’. Het is dus tactisch zinvol om de US Dollar index a la hausse tegemoet te treden (raadpleeg altijd uw beleggingsadviseur!).

De USD/JPY-chart op weekbasis vanaf 2007  (zie onder) vertoont een dalende trend, waarvan de dalende weerstandlijn deze week opwaarts wordt doorbroken. De US Dollar wordt dus sterker ten opzichte van de Japanse Yen. De neerwaartse risico’s lijken nu begrensd aan de onderkant, terwijl er genoeg ruimte is voor koersherstel naar boven. ‘Trading with an edge’ dus.

 

 

 

 

De EUR/USD-grafiek vertoont een (H)oofd(S)chouderpatroon in de afgelopen anderhalve jaar, waarvan de nekslag in december 2011 werd uitgedeeld bij een daling onder ca, EUR/USD 1,32. Na een koersdaling heeft de EUR/USD de klassieke ‘pullback’-beweging gemaakt die geheel volgens het TA-boekje recent afketste op de neklijn rond EUR/USD 1,33. Zolang de dalende rode weerstandlijn niet opwaarts wordt doorbroken, suggereert de grafiek een voorzetting van de koersdaling van de euro. Onder EUR/USD 1,33 mag een koersdoel worden gehanteerd van 1,27 op de korte termijn, 1,23 in de komende weken, 1,16 in de komende maanden en 0,85 in de komende jaren.

EUR/USD vanaf 2010

 

 

 

 

In kwantitatieve zin is er geen aanleiding om long posities in de euro aan te houden (zie ‘exit long’-signaal d.d. 10 februari 2012). Sterker nog, bij een daling onder het 20-daags gemiddelde wordt een ‘short’-signaal in de euro actief. Dit signaal is vergelijkbaar met het ‘short’-signaal van 1 november 2011.

 

 

 

 

Merk op dat het ‘short’-signaal van 1 november 2011 repercussies had voor de aandelenmarkten. U herinnert zich nog ongetwijfeld de berichtgeving eind oktober in De Telegraaf: ‘BEURS JUICHT NA EURO-AKKOORD’. Hierop volgde in november een scherpe correctiefase op de beurs. Zoals eerder opgemerkt deze week…iedereen is nu bullish…zelfs het tijdschrift BARRON’s extrapoleert de stijgende trend in de Dow Jones Index…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Barron’s 11 februari 2012

Coverstories zijn voor contrair ingestelde beleggers vaak perfecte indicatoren om tegengestelde posities in te nemen in relatie tot wat de omslagartikelen prediken. Coverstories over trendmatige ontwikkelingen volgen meestal de beurskoers en niet andersom. U bent dus als aandelenbezitter nu gewaarschuwd. Jaag de koersen niet na, maar wacht gedisciplineerd momenten van zwakte af, zodat u een betere ‘edge’ heeft en niet op het hoogtepunt instapt (hoewel niet erg, mits u over een langere adem beschikt).

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

WIJZIGINGEN MODELPORTEFEUILLE

De Turbo Long Microsoft is verkocht (zie publicatie gisteren). Het aandeel DELTA LLOYD verslechtert relatief t.o.v. benchmark AEX, waardoor ook dit aandeel wordt verkocht.

 

 

 

 

 

 

WIJZIGINGEN n.a.v. nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’

 

 

 

In het overzicht van getipte positieve trendsignalen sinds 10 januari jl. (zie overzicht hierboven), krijgen de aandelen Allianz, Delta Lloyd en Intesa Sanpaolo nu te maken met een relatieve verzwakking binnen de opgaande trends. Reden om deze waarden te verwijderen (om straks met nieuwe signalen aan de slag te gaan). De Europese HealthCare sector is vanochtend opgenomen in het overzicht.

Hieronder tot slot een lijst van positieve trendsignalen

 

 

 

 

 

LEGENDA