De professionals zijn bullish!

Too many people are underweight equities, and one of thing I’m trying to do is to get people think about the opportunities they’re missing, with valuations at these levels” (citaat Larry Fink, CEO van BlackRock). De topman van ’s werelds grootste asset manager zou volgens een bericht waar persbureau BLOOMBERG de hand op wist te leggen een paar dagen geleden het volgende hebben gezegd: “It’s important to get cash off the sidelines and back into the markets so people can get the returns they need and we can get our economiies moving again“.

Wat zegt ‘ie nou? “Fink Says Call on Stocks Aimed at Getting Cash Back into Capital Markets” (bron: Bloomberg 10 februari 2012).

De CEO van BlackRock spreekt over de kansen die mensen missen als ze onderwogen in aandelen zitten met de waarderingen van vandaag de dag.

Grafiek AEX vanaf juli 2011

 

 

 

 

Op 23 september 2011 merkte dezelfde CEO van BlackRock het volgende op: “Right now, maybe frightened of the world is a good position to be in“.

Het enige dat LOEF Technische Analyse probeert te doen is mensen kritisch te laten nadenken over uitspraken van vooraanstaande ‘experts’ over wat ze zouden moeten doen. Het voorbeeld van Larry Fink staat niet op zichzelf.

aan deze update wordt momenteel gewerkt.

In het Financieele Dagblad afgelopen weekend worden interessante artikelen geplaatst die erop duiden dat Larry Fink niet de enige is die optimistisch is. “Buffett: aandelen koning”. Dr. Doom, Noriel Roubini, waarschuwde vorig jaar september  op het RTLZ Decenniumgala over de risico’s van de eurozone die het faillissement van Lehman in de schaduw konden stellen. Maar afgelopen week sprak hij ten overstaan van televisiezender CNBC “The rally has legs“, waarbij hij adviseerde ‘overweight‘ te zitten in aandelen. Ook de Zwitser Marc Faber, bekend schrijver van The Gloom, Boom & Doom Report, berichtte eind januari dat aandelenkoersen niet zullen instorten. Tot slot blijkt dat het merendeel van de assetmanagers er net zo over denkt, want “the mutual fund cash-to-assets ratio” is nog maar een fractie verwijderd van het all-time low. Met andere woorden, de fondsbeheerders zijn zo positief dat de markt niet zal dalen, dat zij volbelegd zijn en een minimum aan kasreserves aanhouden (waardoor er geen ammunitie meer over is om de beurskoersen verder op te jagen naar boven).

En dan hebben we het nog niet over het feit dat er sprake is van een record instroom in de markt voor Exchange Traded Funds in januari (volgens BlackRock de beste maand ooit) en ook niet over het feit dat de risicopremie die beleggers betalen om zich te verzekeren tegen het bankroet van Europese banken is verdampt (bron: Het Financieele Dagblad 11 februari 2012).

CONCLUSIE: Het is net de recente hoop op weer een Elfstedentocht…iedereen krijgt de koorts en verliest het hoofd – maar de praktijk kan soms tot een grote teleurstelling leiden. Herinnert u zich de gele kaart vorige week in de Nasdaq Composite nog?

Het zou best kunnen dat aandelen nu ‘overwogen’ moeten worden (raadpleeg uw beleggingsadviseur/vermogensbeheerder), maar volgens LOEF Technische Analyse is er hier en daar toch sprake van een opwaartse overdrijvingsfase ten aanzien van de kansen die sommige beursgoeroes van naam en faam zien. De gele candles in de Nasdaq Composite zijn nu al een aantal dagen zichtbaar (raadpleeg legenda), waardoor de risico’s van een reactie groter worden beoordeeld dan een directe voortzetting van de rally (zie chart).

 

 

 

 

 

Op dit moment is de belangrijkste conclusie dat aandelenbezitters zich volgens de technische analyse voorbereid moeten zijn op een correctie. De hierboven afgebeelde koersgrafiek illustreert met gele candles in het verleden wat u in de komende dagen/weken voor koersverloop kunt verwachten. Het behoud/beschermen van kapitaal is nu prioriteit.

DJ Eurostoxx 600 op weekbasis vanaf 2009

 

 

 

 

De Europese DJ Stoxx 600 index ketst af van een stijgende weerstandlijn die parallel loopt aan een stijgende steunlijn van de laatste maanden. Deze weerstand krijgt een extra dimensie vanwege het feit dat vorig jaar op de koersniveaus die in de afgelopen twee weken werden bereikt bodems werden gevormd. Deze oude steunniveaus kunnen aanbod uitlokken, omdat er veel partijen vorig jaar bij de grote val begin augustus niet in staat zijn geweest om hun posities veilig te stellen. Dat kon in de afgelopen twee weken alsnog.

In de Verenigde Staten lopen de generaals in de Dow Jones Industrial Average aan tegen de top die in 2011 werd gezet op 12.876. De Dow Jones Industrial Average opende vorige week op 12.860,72 en wist gedurende drie handelsdagen (dinsdag t/m donderdag) over de top heen te gluren. Vrijdag zakte de Dow Jones index weg om te sluiten op 12801,23.

Dow Jones Industrial Average op weekbasis met 14-weeks RSI

 

 

 

 

Het is volstrekt begrijpelijk – heel menselijk zelfs – om net zoals in mei 2008 na een rally victorie te kraaien over alle problemen die er zijn. Maar wie vertelt of garandeert u dat dit ook zo is? Waar LOEF Technische Analyse problemen mee heeft voor wat betreft de Dow Jones Industrial Average is de negatieve divergentie sinds de piek vorig jaar. Ook de structuur van de koersbeweging in de Dow vanaf het dieptepunt vorig jaar leidt – ondanks het fraaie herstel sinds oktober – tot gefronste wenkbrauwen. Er is sprake van een tweetal rallies onderbroken door een dip (= correctiefase eind oktober t/m begin december). Deze zigzag staat in de technische analyse bekend als een correctief patroon, waardoor er een kans bestaat dat de complete stijging vanaf het dieptepunt vorig jaar onderdeel is van een groter topvormingscomplex.

Aangezien het op dit moment te vroeg is om bearish te worden en er juist door LOEF Technische Analyse voor wordt gepleit om vooral niet te vooorspellen, maar de beurskoersen te beheersen, lijkt het raadzaam om daaraan vast te houden. Dit betekent dat momenten van zwakte (onder het 20-daags gemiddelde) worden begroet met ‘kopersogen’, maar tegelijkertijd nu afscheid wordt genomen van aandelen die in de recente nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’ zijn opgenomen.

Wijzigingen in ‘Timing, Trends & Tactics’….

 

 

 

 

Deutsche BAnk en RWE worden verkocht. Ook wordt afscheid genomen in (E’TF’s m.b.t.) DJ SToxx 600 Financial Services en DJ Stoxx 600 Insurance sector.

Nieuwe posities worden in de (nabije) toekomst opgebouwd in de hieronder bekende fictieve offensieve modelportefeuille.

Overzicht LOEF Fictieve Offensieve Modelportefeuiller per 11 februari 2012

 

 

 

 

 

De kaspositie is ruim voldoende om tot nieuwe koopacties over te gaan. De bestaande posities blijven in de portefeuille (geen verkoopsignalen waargenomen).

Trendfase asset allocatie instrumenten

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectorindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase commodities

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valuta

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit was ’t voorlopig…Korte termijn voorzetting koerscorrectie aandelen….koersdoel AEX test 305-309…

Dank voor uw aandacht.

mvg,

Edward

LEGENDA