De risicometer

U heeft de afbeelding van de risicometer vast wel eens gezien. De risicometer geeft an wat het belangrijkste risico is van een product en hoe groot dat risico is. Op basis van voorgeschreven berekeningen moet een aanbieder van financiele producten kunnen aangeven of een risico zeer klein is, of gewoon klein danwel vrij groot of groot tot zeer groot. De risicometer moet ons waarschuwen voordat we een financieel product aanschaffen.

LOEF Technische Analyse is van mening dat bij elke transactie die op de beurs wordt overwogen een afweging gemaakt dient te worden welk risico men loopt. In praktijk blijkt dit erg lastig. U kent de voorbeelden uit de media (of uit eigen ervaring) hoe een klein risico bij nader inzien een zeer groot risico bleek te zijn. Hadden we dat maar van tevoren geweten.

LOEF Technische Analyse probeert op basis van koersdata en daarvan afgeleide indicatoren te meten wat de richting van de trends in de beurskoersen is en de kracht van de beweging. Enerzijds doet het fenomeen zich voor dat trends zich versterken (als gevolg van ‘self-fulfilling prophecies’ en ‘kuddegedrag’, anderzijds schieten trends juist daardoor te ver door en raken te ver verwijderd van het gemiddelde. De statisticus kan u er alles van vertellen. De mensen die een casino hebben bezocht en na zes keer rood de hele inzet op zwart inzetten, want ja…het moet toch ’n keer…

In de technische analyse draait alles om ‘timing, trends en tactieken’. Elke beursdag opnieuw zullen de kansen en bedreigingen in kaart moeten worden gebracht en tegen elkaar afgewogen. De namen die LOEF Technische Analyse elke dag voor u heeft uitgelicht, omdat het een positief signaal afgaf, hebben tot op heden bovengemiddeld(!) – u leest het goed – gepresteerd. Maar het risico dreigt dat vroeg of laat de reactie naar het gemiddelde optreedt. Hoe kunt u dat zien?

In de nieuwsbrief ‘Timing, Trends & Tactics’ dat sinds 10 januari jl. per email werd verspreid, zijn na de verkoop van Canadian Natural Resources thans de volgende namen overgebleven.

 

 

 

 

De trends van de geselecteerde waarden zijn op dit moment allemaal keurig stijgend en – belangrijk tijdens stijgende beursgemiddelden – ook relatief harder aan het stijgen. Het probleem nu is dat niemand weet wanneer de onvermijdelijke terugslag plaats vindt en hoe sterk deze zal zijn. Om die reden is een glijdende stop loss handig. Maar het risico blijft dan overeind dat een deel van de ongerealiseerde winst wordt ingeleverd. Een dilemma.

Zoals u weet (zie legenda) werkt LOEF Technische Analyse ook met een risicometer, maar verwar dit niet met alle voorschriften van autoriteiten of wetgeving. Nee, LOEF Technische Analyse wil in een stijgende trend weten wanneer zich een overdrijvingsfase voordoet. In de koersgrafiek wordt dat met de gele kleur in de grafiek duidelijk gemaakt. Het elastiek wordt dan zover opgerekt, dat het risico van een relatief sterke reactie aanwezig is en alle zorgvuldig opgebouwde winst in een klap verloren gaat. U krijg van LOEF Technische Analyse geen enkele garantie over de betrouwbaarheid van de technische signalen, maar voor wat betreft de hierboven geselecteerde namen zijn er twee aandelen die nu in een opwaartse overdrijvingsfase bewegen. Dit zijn DOCKWISE en SAP.

DOCKWISE met nu een gele overdrijvingsfase aan de bovenkant…vorige jaar nam de neerwaartse overdrijving overdreven vormen aan. Overdrijven is een rekbaar begrip helaas…maar het gaat erom dat u weet dat het er nu om gaat ‘spannen’.

 

 

 

 

 

SAP (zoek naar de gele candles…de kiem voor een trendomslag is gelegd).

 

 

 

 

Wat doet u als u weet dat uw risicometers te ver uitslaan? LOEF Technische Analyse heeft regels geformuleerd om reacties in het gele gebied te vertalen naar handelssignalen. Het is en blijft een persoonlijke keuze wat u zelf met deze risicometer doet, maar het gaat erom dat u zich nu bewust bent van mogelijk een overdrijvingsfase in DOCKWISE en SAP.

Hieronder volgen straks enkele trendoverzichten. Nog niet alle data zijn binnen. Een moment geduld aub.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 Sectoren

 

Overzicht bestaande posities fictieve offensieve TA modelportefeuille (opname Royal Dutch uit verkoop Wolters Kluwer, zie update gisteren)

 

 

 

 

 

Performancegrafiek

 

 

 

 

 

 

LEGENDA