Nasdaq krijgt de gele kaart

Afgelopen vrijdag sloot de Nasdaq Composite index op 2905,66 (de hoogste koersnotering sinds december 2000). De laagste koers van vrijdag bleek boven de hoogste koers van donderdag te liggen. Er werd dus een zgn. ‘gap’ geslagen.  De koersstijging werd door een technisch analist omschreen als ‘A Burst of Bullish Enthusiasm’. Deze kwalificatie zou wel eens heel juist kunnen zijn. Mogelijk is er sprake van een ‘exhaustion gap’, omdat in de handelsfilosofie van LOEF Technische Analyse criteria zijn geformuleerd om koop- en verkoopclimaxen in kaart te brengen. De Nasdaq kreeg maandag 6 februari de spreekwoordelijke gele kaart. Wanneer u met een muisklik de koersgrafiek van de Nasdaq Composite uitvergroot ziet vandaag een gele candle verschijnen. Het betekent in dit geval dat de stijgende trend zich dreigt te vergalopperen in het enthousiasme.

Nasdaq Composite Index vanaf 2011

 

 

 

 

De gele candle is een waarschuwing aan de spelers in de Nasdaq Composite dat de stjigende trend eerdaags op de bank kan gaan uitblazen als ze niet uitkijken. Het signaal is van belang voor hen die zich door de gunstige macro-economische cijfers in de V.S. afgelopen vrijdag laten verleiden om nu ook aan het beursspel mee te doen. De overdrijving in de Nasdaq Composite vraagt in de nabije toekomst om een correctieve beweging. In de optiek van LOEF Technische Analyse lijkt het zinvol om niet achter de index aan te hollen, maar geduldig te wachten op een moment van zwakte. Een moment van zwakte is bijvoorbeeld een daling van de koers onder het (blauwe) 20-daags koersgemiddelde.  Idealiter wordt een correctie opgevangen  rond het niveau van de koerstop van oktober (= ca. 2750). Het rode 120-daags gemiddelde geldt dan als vangnet voor lange termijn beleggers. De maand februari behoort samen met de maand september tot de zwaktste van het jaar. Niet schrikken dus als de markt een excuus vindt om even een stap terug te doen.

Volgens de 14-daags RSI en de Stochastics zijn de Bovespa, Indiase Sensex 30, Europese DJ Stoxx 600 index, Nasdaq Composite index en Hang Seng index momenteel ‘overbought’ gelet op de waarderingen in deze twee indicatoren boven 70 respectievelijk 80.  Een overdrijvingsfase, waarin de candles geel kleuren, wordt momenteel waargenomen in de Europese DJ Stoxx 600 Automobielsector en twee Amerikaanse hoofdsectoren, zijnde de ‘Consumer Discretionary’ en ‘Information Technology’. De sectoren die nu nog in technische zin ‘normaal’ worden gewaardeerd zijn de Europese telecomsector, Health Care en Food & Beverage. In de Verenigde Staten zijn dit de sectoren Telecom Services, Energy, Consumer Staples en Utilities.

Beleggers zouden in dit kader vanuit de optiek van risicomanagement de stijgende trends in de aandelenmarkten wel moeten blijven respecteren, maar mogelijk hier en daar de wegingen in de verschillende sectoren kunnen aanpassen.

AEX grafiek ontwikkelt een (bearish) ‘rising wedge’, maar de trend is en blijft stijgend. Momenten van zwakte worden niet beschouwd als bedreiging, zolang de koers boven het (rode) 120-daags gemiddelde blijft noteren. De blauwe candles wijzen nog steeds op een sterk positief momentum.

Grafiek AEX vanaf 2011

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse hoofdsectoren

 

 

 

WIJZIGINGEN MODELPORTEFEUILLE

Geen.

 

 

 

 

 

LEGENDA