Nasdaq krijgt de gele kaart

Afgelopen vrijdag sloot de Nasdaq Composite index op 2905,66 (de hoogste koersnotering sinds december 2000). De laagste koers van vrijdag bleek boven de hoogste koers van donderdag te liggen. Er werd dus een zgn. ‘gap’ geslagen.  De koersstijging werd door een technisch analist omschreen als ‘A Burst of Bullish Enthusiasm’. Deze kwalificatie zou wel eens heel juist kunnen zijn. Mogelijk is er sprake van een ‘exhaustion gap’, omdat in de handelsfilosofie van LOEF Technische Analyse criteria zijn geformuleerd om koop- en verkoopclimaxen in kaart te brengen. De Nasdaq kreeg maandag 6 februari de spreekwoordelijke gele kaart. Wanneer u met een muisklik de koersgrafiek van de Nasdaq Composite uitvergroot ziet vandaag een gele candle verschijnen. Het betekent in dit geval dat de stijgende trend zich dreigt te vergalopperen in het enthousiasme.

Nasdaq Composite Index vanaf 2011

 

 

 

 

De gele candle is een waarschuwing aan de spelers in de Nasdaq Composite dat de stjigende trend eerdaags op de bank kan gaan uitblazen als ze niet uitkijken. Het signaal is van belang voor hen die zich door de gunstige macro-economische cijfers in de V.S. afgelopen vrijdag laten verleiden om nu ook aan het beursspel mee te doen. De overdrijving in de Nasdaq Composite vraagt in de nabije toekomst om een correctieve beweging. In de optiek van LOEF Technische Analyse lijkt het zinvol om niet achter de index aan te hollen, maar geduldig te wachten op een moment van zwakte. Een moment van zwakte is bijvoorbeeld een daling van de koers onder het (blauwe) 20-daags koersgemiddelde.  Idealiter wordt een correctie opgevangen  rond het niveau van de koerstop van oktober (= ca. 2750). Het rode 120-daags gemiddelde geldt dan als vangnet voor lange termijn beleggers. De maand februari behoort samen met de maand september tot de zwaktste van het jaar. Niet schrikken dus als de markt een excuus vindt om even een stap terug te doen.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician