Omgaan met frustraties

In de publicatie gisteren werd een citaat van de vermaarde technisch analist Bob Farrell (voormalig hoofd van de roemruchte technische analyse desk van Merrill Lynch in de jaren zeventig en tachtig) onder de aandacht gebracht. In september 1989 sprak hij over de vele problemen waarmee money managers, technicians, analisten, buitenlandse beleggers en het beleggende publiek elke dag weer op Wall Street mee te maken kreeg. Hij concludeerde: ‘Frustrating the majority is the market’s primary goal’.

Een recente opmerking van een gewaardeerde lezer wil ik u niet onthouden: ‘voor het eerst ontbreekt het mij aan durf om “in te stappen” nu het eindelijk “verantwoord” lijkt. Dit leidt tot meer en meer zelfverwijt naarmate de koersen harder omhoog gaan. Anderzijds zie ik die terughoudendheid weer bevestigd zodra de koersen een dag dalen‘.

Beleggers die onderweg zijn met als reisbestemming koerswinst weten dat het op de beurs hollen en stilstaan is. Soms hoort ook daarbij het achteruit parkeren, maar dan wel met liefst met zo min mogelijk schade. De momenten waarop de ‘cruise control’ kan worden aangezet zijn uiterst zeldzaam. Het blijft ten alle tijden opletten geblazen. Is het niet met het oog op de weg en de omgeving, dan is het wel met het oog op het boardinstrumentarium om niet onverwacht zonder brandstof te komen zitten of een belangrijke afslag te missen op de routeplanner. Hoogst dubieus is de conversatie met de bijrijder omtrent hulp voor goede aanwijzingen of hand- en spandiensten. Wee als hij/zij u de verkeerde kant opstuurt of erger nog…u wordt afgeleid met de woorden ‘kijk eens!’ en daardoor onnodig brokken veroorzaakt.

Neem als voorbeeld het koersverloop van de AEX vorige week (met als laatste informatie de slotkoers van vrijdag 20 januari op 320,31). Maandag 23/1 een openingskoers op 320,69 en slotkoers op 323,02. Dinsdag een lagere openingskoers op 320,53 met een intraday dieptepunt op 318,51 maar gelukkig hoger slot op 320,97. Woensdag opent de AEX hoger op 321,96 maar valt dan terug naar 317,60 om met verlies te sluiten op 319,44. Gelukkig veert donderdag de AEX op en sluit met winst op 322,82 met dank aan de stemming onder Duitse ondernemers en het bericht dat de rente door de FED langer laag wordt gehouden. Maar helaas…vrijdag een lagere openingskoers op 321,37 en weekslot op 319,36. Per saldo resteert er na afloop van de week een verlies van -0,3%.

Daily candles AEX week 4, 2012

 

 

 

 

Tja…die candle van vandaag (openingskoers 316,76 / slotkoers 315,63) die laten we niet zien. Het zou alleen maar tot nog meer frustraties leiden.

De angst om de boot te missen of het vermogen opeens te zien verdampen is heel menselijk. Deze gevoelens van frustratie vloeien voort uit de niet aflatende onzekerheid over wat de dag van morgen ons gaat brengen. Als u van die frustraties af wilt, dan verzoek ik u in het besloten gedeelte verder te lezen. LOEF Technische Analyse neemt u bij de hand en wijst u de weg zonder de toekomst te willen voorspellen. LOEF heeft een betere oplossing voor u.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician