Omgaan met frustraties

In de publicatie gisteren werd een citaat van de vermaarde technisch analist Bob Farrell (voormalig hoofd van de roemruchte technische analyse desk van Merrill Lynch in de jaren zeventig en tachtig) onder de aandacht gebracht. In september 1989 sprak hij over de vele problemen waarmee money managers, technicians, analisten, buitenlandse beleggers en het beleggende publiek elke dag weer op Wall Street mee te maken kreeg. Hij concludeerde: ‘Frustrating the majority is the market’s primary goal’.

Een recente opmerking van een gewaardeerde lezer wil ik u niet onthouden: ‘voor het eerst ontbreekt het mij aan durf om “in te stappen” nu het eindelijk “verantwoord” lijkt. Dit leidt tot meer en meer zelfverwijt naarmate de koersen harder omhoog gaan. Anderzijds zie ik die terughoudendheid weer bevestigd zodra de koersen een dag dalen‘.

Beleggers die onderweg zijn met als reisbestemming koerswinst weten dat het op de beurs hollen en stilstaan is. Soms hoort ook daarbij het achteruit parkeren, maar dan wel met liefst met zo min mogelijk schade. De momenten waarop de ‘cruise control’ kan worden aangezet zijn uiterst zeldzaam. Het blijft ten alle tijden opletten geblazen. Is het niet met het oog op de weg en de omgeving, dan is het wel met het oog op het boardinstrumentarium om niet onverwacht zonder brandstof te komen zitten of een belangrijke afslag te missen op de routeplanner. Hoogst dubieus is de conversatie met de bijrijder omtrent hulp voor goede aanwijzingen of hand- en spandiensten. Wee als hij/zij u de verkeerde kant opstuurt of erger nog…u wordt afgeleid met de woorden ‘kijk eens!’ en daardoor onnodig brokken veroorzaakt.

Neem als voorbeeld het koersverloop van de AEX vorige week (met als laatste informatie de slotkoers van vrijdag 20 januari op 320,31). Maandag 23/1 een openingskoers op 320,69 en slotkoers op 323,02. Dinsdag een lagere openingskoers op 320,53 met een intraday dieptepunt op 318,51 maar gelukkig hoger slot op 320,97. Woensdag opent de AEX hoger op 321,96 maar valt dan terug naar 317,60 om met verlies te sluiten op 319,44. Gelukkig veert donderdag de AEX op en sluit met winst op 322,82 met dank aan de stemming onder Duitse ondernemers en het bericht dat de rente door de FED langer laag wordt gehouden. Maar helaas…vrijdag een lagere openingskoers op 321,37 en weekslot op 319,36. Per saldo resteert er na afloop van de week een verlies van -0,3%.

Daily candles AEX week 4, 2012

 

 

 

 

Tja…die candle van vandaag (openingskoers 316,76 / slotkoers 315,63) die laten we niet zien. Het zou alleen maar tot nog meer frustraties leiden.

De angst om de boot te missen of het vermogen opeens te zien verdampen is heel menselijk. Deze gevoelens van frustratie vloeien voort uit de niet aflatende onzekerheid over wat de dag van morgen ons gaat brengen. Als u van die frustraties af wilt, dan verzoek ik u in het besloten gedeelte verder te lezen. LOEF Technische Analyse neemt u bij de hand en wijst u de weg zonder de toekomst te willen voorspellen. LOEF heeft een betere oplossing voor u.

De oplossing voor het beheersen van de eeuwige onzekerheid ligt gelegen in het opstellen van een handelsplan. Deze website is niet bedoeld om de koersen van morgen of later te voorspellen, want ‘voorspellen doen we op de kermis’ bij die mevrouw met de bekende kristallen bol. Leuk voor onschuldig tijdverdrijf, maar niet voor serieuze zaken waarvoor u abonnementsgeld betaalt.

Eerst iets over voorspellen…neem als voorbeeld de koersgrafiek van de AEX op dagbasis vanaf juni 2010. Bestudeer deze goed!

 

 

 

 

Voor hen die van LOEF Technische Analyse verwachten een denkrichting te formuleren luidt het antwoord: ‘kijk naar positieve kruising van het blauwe 20-daags koersgemiddelde boven het 120-daags koersgemiddelde’. Vanaf dat moment is het niet meer nodig om negatieve gevoelens te hebben, want de markt laat u weten dat de positieve gevoelens de overhand hebben gekregen. Zie hiervoor eind september 2010 en eind december 2011. Het is dus beter om helemaal geen gevoelens te hebben, maar met uzelf regels af te spreken wat u in de toekomst (bij voorbeeld morgen of volgende week) op momenten van zwakte gedisciplineerd gaat doen (zolang het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert). Bepaal ook uw ‘exit’-regels.

LOEF Technische Analyse herkent in het koersverloop van de AEX een bearish ‘rising wedge’ (zie convergerende paarse steun- en weerstandlijnen). Ik zal voor u opzoeken wat ik in 2010 schreef bij de neerwaartse doorbraak van de onderste paarse lijn op 12 november 2010. Destijds publiceerde ik op weekbasis voor Theodoor Gilissen Bankiers. Neem kennis van het volgende:

8 november 2010 (bron: Bulls, Bears & Shares Theodoor Gilissen Bankiers): ‘vier factoren bepalen UW succes: 1) maak gebruik van objectieve indicatoren, 2) pas tradingsystemen gedisciplineerd toe, 3) maar wees flexibel en 4) altijd bewust van risico’s’. Verder kwam ik een uitspraak tegen van Ned Davis Research: ‘It is said, you know ‘history repeats. This is an accurate saying, but you will find that whereas history does often repeat, it never seems to repeat in exactly the same manner or in the same fashion’.

Een interessante constatering derhalve indien u de actuele situatie vergelijkt met destijds…

15 november 2010 (bron: Bulls, Bears & Shares Theodoor Gilissen Bankiers): ‘U kunt beter grip houden op wat u (aan beleggingsposities) heeft uitstaan door (op voorhand bij uw beleggingsbeslissing) een ‘stop loss’ grens te hanteren en deze met de door u veronderstelde koersstijging telkens opwaarts bij te stellen, totdat de slotkoers onder deze grens duikt’.

In de publicatie van 15 november werd de stop loss techniek als volgt weergegeven in de S&P 500 index.

 

 

 

 

 

 

 

In de actuele S&P 500 index is de trailing stop loss marge van 2% in het zwart weergegeven.

 

 

 

 

Een trailing stop loss zorgt ervoor dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken of de beurskoersen straks wel of niet de goede kant opgaan. U weet namelijk van te voren al wat u gaat doen als de marge van 2% (of meer, al naar gelang uw risicobereidheid) wordt gepasseerd. Zolang de stop loss niet is gepenetreerd laat u de markt rustig ademen.

TIP: Reken voor uzelf door wat het betekent als de AEX doorzakt naar 305 of lager. Als de AEX meer dan 3% verliest, wat betekent dat dan voor uw portefeuille. Kunt u daarmee leven? Misschien moet u wel iets doen aan uw positiegrootte. Dat wil zeggen, de omvang reduceren als deze te groot. In het algemeen geldt als vuistregel niet meer dan 2% van uw totale kapitaal per trade aan risico bloot te stellen. Zorg ervoor dat u heeft nagedacht over de kwade kans dat u op een dag wakker wordt en zich een ‘worst case’-scenario voordoet. Neem dus gecalculeerde risico’s die u thuis makkelijk zelf kunt beheersen. Pas de omvang van uw transacties of de stop loss marge zodanig aan dat u (’s nachts) rustig kunt ademhalen in de wetenschap dat u zichzelf heeft voorbereid voor de dag van morgen.

Terug nu naar de AEX vandaag…een daling onder het 20-daags gemiddelde is niet erg, omdat de onderliggende trend sinds de positieve kruising positief is. Momenten van uitverkoop dienen dan ook met een glimlach tegemoet getreden te worden en niet met een zorgelijke blik. De bearish rising wedge in de AEX doet vermoeden dat in de nabije toekomst het risico van een grotere daling bestaat, zelfs of juist na de eerste beste herstelpoging die nu wordt ingezet. Om de risico’s beheersbaar te houden lijkt het zinvol om in deze website de trendoverzichten erbij te pakken, zodat u onderscheid kunt maken tussen positieve en negatieve trends en vervolgens op basis van relatieve sterkte/zwakte komt tot een zorgvuldige selectie die het beste bij uw persoonlijke beleggingshouding past.

NB

In de DJ Stoxx 600 index wordt een ‘TOP’ gesignaleerd (zie grafiek). Dit trendreversal patroon blijkt in het verleden vaak op tijd gewaarschuwd te hebben voor een correctie. Zie met eigen ogen wanneer (sinds 2004) dit TOP-signaal actief werd en wat hierop volgde. De conclusie van LOEF is dat de risico’s in elk geval groter zijn dan de opwaartse kansen.

DJ Stoxx 600 index op dagbasis vanaf 2004

 

 

 
 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

Trendoverzichte Amerikaanse S&P 500 hoofdsectoren.