Handen aan het stuur a.u.b.

A.u.b. opgelet nu…er lijkt een haarspeldbocht aanstaande, dus beide handen aan het stuur is wenselijk. Het Financieel Dagblad (FD) trekt naar aanleiding van het koersverloop van de AEX in de afgelopen week (-0,3%) de conclusie, dat er sprake is van ‘Een amusant gelijkspel om naar te kijken’. Goed en slecht nieuws houden elkaar op de beurs in evenwicht. Voor liefhebbers van de technische analyse: vraag en aanbod (bulls & bears) houden elkaar in evenwicht.

Het goede nieuws over de sterke Duitse index van inkoopmanagers vorige week wordt door het FD omschreven als ‘Nieuw elan’ en leidt onder macro-analisten tot de vraag ‘…of die zo zeker lijkende recessie in Europa er wel echt komt’. De Financiele Telegraaf merkte vorige week donderdag op dat ‘Duitse ondernemers barsten van optimisme’. In de Verenigde Staten bleken de ‘orders voor duurzame goederen in de lift’. De prijzen van basismetalen, zoals koper, lood en zink waren in de afgelopen maand sterk opgelopen, waardoor het ernaar uitziet dat een herstel wordt ingeprijsd. Ondertussen zouden met name Europese aandelen zouden ‘zeer goedkoop’ worden gewaardeerd in vergelijking met die in de Verenigde Staten.  Kortom, het FD-bericht over ‘speculeren op zomer na een zwaluw’ is best te begrijpen en zeer wel verdedigbaar.

Maar ja…toen kwam er vrijdagmiddag een tegenvallend cijfer over de Amerikaans groei in het vierde kwartaal (2,8% in plaats van de verwachte 3%-groei), waardoor de hoop een deuk opliep en de Dow Jones Industrial Average -0,5% lager sloot dan de week ervoor. Dus zo amusant is het bij nader inzien allemaal niet. Zeker niet met het bericht van een week geleden (21 januari) in gedachten dat het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) zijn verwachtingen voor de internationale groei stevig heeft verlaagd. En als je dan ook nog dit weekend in het FD leest dat er aan de zeven vette jaren voor opkomende landen dit een jaar een einde komt (volgens een paar grafieken van crises om de 15 jaar, t.w. 1982 (Mexico), 1997 (Azie), 2012 (opkomende landen, w.o. China, Brazilie), dan vraag je je in alle gemoede af of waar we ons nu in de cyclus bevinden. Geen wonder dus dat op de voorpagina van het FD de vraag wordt gesteld of we nu rustig kunnen gaan slapen en/of het ergste voorbij is of niet?

Er zjin verschillende argumenten die zowel voor als tegen het einde van de (euro)crisis pleiten. En zo is het ook met de filosofie van de technische analyse. Technische analyse omvat een scala van technieken en instrumenten om het begin en einde van trends (w.o. crisis/herstel) te signalen. Voor zowel de fundamentele als de technische analyse gaat het om een ‘gefundeerd verhaal’. Een ‘gefundeerd verhaal’ is klaarblijkelijk nu hard nodig, want anders zou u hierboven niet gewaarschuwd worden met de kreet ‘Handen aan het stuur a.u.b.’.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician