Olieprijs naar $ 120

Het Internationale Monetaire Fonds heeft woensdag gewaarschuwd voor een sterke stijging van de olieprijs met wel zo’n 20 tot 30% als Iran zijn olie niet meer kan afzetten. Iran dreigt als gevolg van een aangekondigde olieboycot de Straat van Hormuz af te sluiten. Donderdag berichtte persbureau Reuters dat de wereld juist genoeg olie krijgt aangeboden, omdat Saudi Arabie, Irak en Libie voor extra olie zal zorgdragen. Welk bericht moet u nu geloven?

Naar het oordeel van de technisch analist kunt u het beste beide berichten negeren, want de olieprijs heeft alle verwachtingen (inclusief hoop op extra aanbod en angst voor verminderd aanbod) al verdisconteerd in de prijs. Om te weten in welke richting de olieprijs tendeert kunt u het beste kijken naar de grafiek. Die vertelt meer dan duizend woorden.

Nymex Light Sweet Crude Oil vanaf 2010

 

 

 

 

Een betrekkelijk eenvoudig methode om de richting van de trend te bepalen is de combinatie van de prijs en het gemiddelde van de prijs over de afgelopen 20 dagen (zie blauwe lijn) en 120 dagen (zie rode lijn). Voorspellen doet het niet, maar wat we zien is een stijgend 120-daags gemiddelde en een olieprijs die om het 20-daags gemiddelde heen slingert. Gedurende perioden dat het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert en stijgt, dan overheerst de vraag. Daalt eht 20-daags gemiddelde dan is er sprake van per saldo toenemend aanbod, maar dat is ‘tijdelijk’ zolang het 120-daags gemiddelde niet neerwaarts wordt gepasseerd. Wat zijn nu de kansen/bedreigingen dat de olieprijs naar $ 120 doorstijgt, zoals de aanhef vandaag suggereert?

Eerst kort een blik op de AEX-grafiek en enkele trendoverzichten…

AEX grafiek (opgaande trendlijn ongebroken….blauwe candles = sterk momentum…intraday low 25 januari = succesvolle test intraday high 3 januari jl.)

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50 index 

 

 

 

 

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Nymex Light Sweet Crude Oil vanaf oktober 2011

 

 

 

 

Na de bodem in oktober beweegt de olieprijs omhoog af en toe onderbroken door consolidatiefasen (lees: adempauzes) in de opgaande trend. Deze fasen van lichte prijsdruk resulteert uiteindelijk in absoberende vraag met een hervatting van de stijgende tendens tot gevolg. Momenten van zwakte (zie ook vorige publicaties) zijn dan koopmomenten. Denk hierbij een tijdelijke koersnoteringen onder het 20-daags gemiddelde. Wacht op een signaal in de dagelijkse candle voor een hervatting van de dalende trend, bijvoorbeeld als de slotkoers boven de openingskoers komt te liggen of weer opwaarts door het 20-daags gemiddelde stijgt (al naar gelang uw risicotolerantie).

Een blik op de prijs van Brent Oil (zie onder) en daarvan afgeleide stochastics tradingindicator geeft nu een sterke hint in de richting van een aanstaande stijging naar minimaal $ 115 tot vooralsnog ca. $ 120 per vat. De stochastics tradingindicator krult omhoog en kruist het (zwarte) korte termijn gemiddelde naar boven: een koopsignaal derhalve.

BRENT CRUDE OIL vanaf 2011

 

In de prijsschommelingen van Brent Crude Oil zijn we getuige van een cyclus tussen de bodem van ca. 25 handelsdagen. Afgelopen woensdag werd een bodem gezet, donderdag steeg de olieprijs weer. In de klassieke chartreading is het dalende trendkanaal van het afgelopen jaar opwaarts gebroken, hetgeen de dalende trend ombuigt naar boven. Dit resulteert in kwantitatieve zin in een stijging van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde, waardoor het beleid van ‘kopen op zwakte’ actueel wordt. Momenten van zwakte zijn in de optiek van LOEF Technische Analyse prijsbewegingen in dit geval onder het 20-daags gemiddelde.┬áDie deden zich afgelopen dagen voor. Maar de stochastics is gebodemd, dus verwacht toenemende vraag naar olie.

Momenten van zwakte binnen de stijgende trend deden zich afgelopen dagen ook voor in de Europese DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector. De herstelbewegingen boven het 20-daags gemiddelde betekent feitelijk een bevestiging van de opgaande trend, vandaar dat u in de koersgrafiek ‘buy & hold’-alerts ziet verschijnen in de laatste week.

DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector vanaf oktober 2011

 

 

 

 

In de Amerikaanse S&P 500 Energy sector (zie onder) is de stijgende trend volledig intact, ondanks het feit dat de koerstoppen van oktober/november 2011 even voor wat weerstand zorgen. De stijgende steunlijn duwt de beurskoers echter binnenkort dwingend omhoog gelet op het proces van hogere bodems in het afgelopen najaar. De blauwe candles wijzen op een aansterkend positief momentum.

S&P 500 energy sector vanaf oktober 2011

 

 

 

 

CONCLUSIE: de olieprijs en de oliesector in aandelen lijken de weg omhoog spoedig te vinden.

 

 

Tags: