Doji’s op Wall Street

In de publicatie gisteren werd gewezen op zgn. ‘flitsgevaar’, nu steeds meer aandelenindices de weg naar boven hebben ingeslagen en zelfs aan momentum winnen. De Europese banken en verzekeraars namen vandaag de leiding met stijgingen van 2,1% respectievelijk 1,6% gevolgd door de cyclische Basic Resources sector en Construction & Materials. Deze vier sectoren presteren momenteel sterker dan de breder samengestelde DJ Stoxx 600 index. Tot de outperformers behoren ook de technologiewaarden. Het grote probleem is evenwel dat deze waarden voor de korte termijn ‘overbought’ zijn geraakt. Ongeveer de helft van de Europese hoofdsectoren noteert nu RSI-waarderingen boven 70 op een schaal van 0 – 100. De aandelenkoersen raken dus aan de dure kant en daardoor kwetsbaar voor winstnemingen. Dit hoeft niet dramatisch te zijn, hoewel het gisteren besproken Fibonacci-tijdvenster in de S&P 500 index wel aanleiding geeft om stop loss grenzen onder hausseposities naar boven te slepen.

Terwijl er eerder op de dag winsten werden geboekt in de Chinese CSI-300 index, Hong Kong en de Europese DJ Stoxx 600 index bleken de bulls en de bears op Wall Street elkaar uiteindelijk in evenwicht te houden. De S&P 500 index, Nasdaq Composite en Dow Jones Industrial Average sloten mijn of meer dicht bij de openingskoersen en lieten een patroon zien zoals hier publiekelijk afgebeeld. Het is een soort kruis (in het Japan ‘doji’ genaamd), waarbij de verticale lijn de afstand tussen de hoogste en laagste koers markeren en de horizontale streep links ervan de openingskoers illustreert en rechts ervan de slotkoers. Het is een teken van besluiteloosheid. Niet zelden leidt deze patstelling tot winstnemingen. Dat mag zeker worden verwacht nu er over een breed front sprake is van een ‘overbought’-situatie.

De AEX steeg vandaag verder naar 323,02 hetgeen overeenkomt met de bodem van 18 juli op 323,06 (en slotkoers 323,17). Zoals bekend hebben velen na de daling onder dit dieptepunt geen fatsoenlijke gelegenheid meer gehad om ‘break-even’ afscheid te nemen of het moeten degenen zijn die verantwoordelijk zijn geweest voor de top in oktober op 318,18. In de Stochastics tradingindicator is de upswing nog aan de gang, maar met een waardering van 90 op een schaal van 0 -100 kunnen we vraagtekens gaan stellen over een eventuele verlenging van de stijging van de AEX naar ca. 335.

AEX vanaf 2011 met stochastics tradingindicator

 

 

 

 

Kijkend naar de DOJI’s in de verschillende beursindices op Wall Street signaleert dit patroon een aarzeling. Deze aarzeling komt tegemoet aan het tijdelijk ‘inhouden’, waarover gisteren geschreven is. De 14-daags RSI in de Dow Jones index noteert nu net zo hoog als op 7 juli 2011 en is nu de weerstandzone tussen 12753 en 12875 genaderd. Intraday werd een notering bereikt op 12764,49. Let op de candle van 2 mei 2011…dat bleek ook een DOJI-patroon op te leveren.

Dow Jones Industrial Average

 

 

 

 

Er is dus reden om tijdig de opgebouwde winsten veilig te stellen.

Trendstatus AEX-index

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX-index

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20 index

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 hoofdsectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus Amerikaanse s&P 500 hoofdsectoren

 

 

 

Wat opvalt in de trendoverzichten van de bedrijfssectoren zijn de ‘K’oopsignalen in de olie- en gasaandelen (in de VS is dit de ‘Energy’-sector).

WIJZIGINGEN FICTIEVE OFFENSIEVE TA-MODELPORTEFEUILLE

In de grafiek (zie onder) van BRENT CRUDE OIL wordt een koopsignaal gegeven. Op basis van cycli tussen de correctiebodems vorig jaar mag spoedig een stijging worden verwacht. Om die reden wordt een TURBO LONG BRENT CRUDE OIL (ISIN-code NL0010000626 / stop loss 103,77) gekocht, indicatiekoers 8,42 ten bedrage van EUR 8400. Dit bedrag wordt vrijgemaakt uit een verkoop van aandelen ROCHE HOLDING, waar momenteel verkoopsignalen wijzen op een TOP (deze aandelen zijn vorig jaar in de neutrale portefeuille voor 150,60 gekocht).

BRENT OIL (kopen)

 

 

 

 

ROCHE HOLDING (verkopen)

 

 

 

 

PORTEFEUILLE op slotkoersbasis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PERFORMANCE CHART vanaf 1 augustus 2011

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,

Edward