Gaspedaal ingedrukt…

Het merendeel van de beleggers slaagt er niet in om op lange termijn beter te presteren dan het marktgemiddelde. Een belangrijke reden hiervan is de snelheid waarmee de beurskoersen opveren van paniekbodems of omlaag duiken na koopclimaxen. Consistent op de bodems kopen en op toppen verkopen blijkt in praktijk een illusie. Toch zou het een stuk (aan rendement en risico) schelen door ervoor te kiezen om bij slecht beursweer binnen te blijven (= geen positie is ook een positie) en pas naar buiten te ‘traden’ als het sentiment opknapt. Het sentiment begint duidelijk te verbeteren. Slecht nieuws wordt niet afgestraft, integendeel.

Beleggers die moeten beleggen in aandelen zien de beursindices recent omhoog gaan, ondanks dat voor vele (fundamentele) problemen nog geen fundamentele oplossing is gevonden. Maar bedenk…als u wacht tot er geen beleggingsrisico’s meer zijn en het sein op 100% veilig staat, dan is het te laat om tot actie over te gaan, want de beloning is dan nihil. Het is al heel wat als u erin slaagt om van het middengedeelte van een trendmatige beweging (zeg 70-80% van een koersstijging) te profiteren. Wie het onderste uit de kan wil, krijgt immers de deksel doorgaans op de neus, dus die 20-30% van de beweging (zijnde 10-15% vanaf de bodem / 10-15% naar de top) laten we liever links liggen, omdat de risico’s van een omslag dan gewoonweg te groot worden/zijn.

En toch…u loopt hierdoor het risico minder rendement te maken dan het marktgemiddelde, terwijl u juist uw buurman de loef wil afsteken door aan te tonen dat u (veel beter) heeft gepresteerd eind 2012 dan – laten we zeggen – de AEX index. Sterker nog, juist als de beurs gas bijgeeft en hard de berg oprijdt, dan zult u merken dat het nog niet zo eenvoudig is om de markt bij te benen of zelfs in te halen. CONCLUSIE: niet alleen moet u de richting tijdig goed inschatten, maar u moet tegelijkertijd ook (door)schakelen als de markt aan momentum wint. De oplettende lezer weet nu dat hij/zij zich zal moeten aanpassen aan de richting van de beurskoersen en tevens alert moet zijn op de kracht van de ingeslagen weg, want anders blijven de resultaten (ver) achter.

Gas bijgeven lijkt momenteel de enige oplossing om een underperformance (t.o.v. AEX-index) te voorkomen. Behoedzaamheid is tegelijkertijd geboden, want al te hard het gaspedaal indrukken brengt het gevaar met zich mee uit de bocht te vliegen. De ontwikkelingen op de aandelenbeurzen op donderdag 19 januari dwingt een hogere versnelling af. Fasten your seatbelts…

Ondergetekende technisch analist houdt een fictieve en tevens zijnde offensieve modelportefeuille bij met het doel om over een duur van drie jaar aan te tonen dat outperformance ten opzichte van de AEX-index mogelijk is. Het betekent geen posities of short posities gedurende dalende trends en long posities gedurende stijgende trends. Met hefboominstrumenten is de AEX-index dan te verslaan, maar het nadeel hiervan is dat de hefboom ook de andere kant op werkt. Een alternatieve oplossing is een focus op die aandelen die bovengemiddeld hard beginnen(!) te stijgen om outperformance te realiseren en underperformers mijden.

In de koersgrafiek van de AEX-index tekent zich een blauwe candle af. Dat betekent dat het opwaarts momentum in de AEX aan kracht wint! Om de index bij te benen moet de portefeuille onmiddellijk worden aangepast. Dit doen we aan de hand van de uitkomsten van objectieve kwantiatieve criteria.

Asset Allocatie overzicht

 

 

 

 

 

 

Uit het overzicht blijkt een verzwakking in de 20-jarige US Treasury en een underperformance t.o.v. iShares MSCI ACWI index. Deze positie zit ook in de modelportefeuille (zie onder), dus die moet er nu uit verwijderd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag is de turbo long Danone uit de portefeuille verwijderd. De restantopbrengst en het grootste deel van de cashpositie (zie overzicht vorige publicatie) is aangewend voor de aangekondigde aankoop van DEUTSCHE BANK TURBO LONG. De Europese DJ Stoxx 600 banks steeg donderdag ruim 6%. In het overzicht hieronder is te zien hoe Deutsche Bank (samen met UBS) een relatief koopsignaal (t.o.v. banksector) afgeeft.

 

 

 

 

 

Performance fictieve TA Modelportefeuille

 

 

 

 

 

 

Om ervoor te zorgen dat de modelportefeulle de stijging van de AEX bijhoudt en zelfs evenaart, zijn er een aantal aanpassingen nodig. Eerder deze week werden de winstgevende aandelenposities uit de Neutrale portefeuille opgekocht door de Offensieve portefeuille. De volgende aanvullende acties worden nu ondernomen:

In de eerste plaats wordt de iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond verkocht in verband met de relatieve verslechtering ten opzichte van de AEX (en t.o.v. iShares MSCI ACWI Index). Het vrijgekomen bedrag wordt in gelijke delen belegd in Turbo Long European Banks (ISIN-code NL0009896901 / stop loss 110) en aandelen Delta Lloyd, Siemens, Allianz en Wolters Kluwer.

Ook wordt de winst in de AIR LIQUIDE Turbo Long verzilverd in verband met een relatieve verzwakking. De opbrengst van deze verkoop wordt herbelegd in UBS Turbo Long (ISIN code NL000999010 / stop loss 10).

DJ Stoxx 600 Banks

 

 

 

 

Delta Lloyd

 

 

 

 

Siemens

 

 

 

 

Allianz

 

 

 

 

Wolters Kluwer

 

 

 

 

AIR LIQUIDE (kwetsbaar voor winstnemingen)

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ EUROSTOXX 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEGENDA