Gaspedaal ingedrukt…

Het merendeel van de beleggers slaagt er niet in om op lange termijn beter te presteren dan het marktgemiddelde. Een belangrijke reden hiervan is de snelheid waarmee de beurskoersen opveren van paniekbodems of omlaag duiken na koopclimaxen. Consistent op de bodems kopen en op toppen verkopen blijkt in praktijk een illusie. Toch zou het een stuk (aan rendement en risico) schelen door ervoor te kiezen om bij slecht beursweer binnen te blijven (= geen positie is ook een positie) en pas naar buiten te ‘traden’ als het sentiment opknapt. Het sentiment begint duidelijk te verbeteren. Slecht nieuws wordt niet afgestraft, integendeel.

Beleggers die moeten beleggen in aandelen zien de beursindices recent omhoog gaan, ondanks dat voor vele (fundamentele) problemen nog geen fundamentele oplossing is gevonden. Maar bedenk…als u wacht tot er geen beleggingsrisico’s meer zijn en het sein op 100% veilig staat, dan is het te laat om tot actie over te gaan, want de beloning is dan nihil. Het is al heel wat als u erin slaagt om van het middengedeelte van een trendmatige beweging (zeg 70-80% van een koersstijging) te profiteren. Wie het onderste uit de kan wil, krijgt immers de deksel doorgaans op de neus, dus die 20-30% van de beweging (zijnde 10-15% vanaf de bodem / 10-15% naar de top) laten we liever links liggen, omdat de risico’s van een omslag dan gewoonweg te groot worden/zijn.

En toch…u loopt hierdoor het risico minder rendement te maken dan het marktgemiddelde, terwijl u juist uw buurman de loef wil afsteken door aan te tonen dat u (veel beter) heeft gepresteerd eind 2012 dan – laten we zeggen – de AEX index. Sterker nog, juist als de beurs gas bijgeeft en hard de berg oprijdt, dan zult u merken dat het nog niet zo eenvoudig is om de markt bij te benen of zelfs in te halen. CONCLUSIE: niet alleen moet u de richting tijdig goed inschatten, maar u moet tegelijkertijd ook (door)schakelen als de markt aan momentum wint. De oplettende lezer weet nu dat hij/zij zich zal moeten aanpassen aan de richting van de beurskoersen en tevens alert moet zijn op de kracht van de ingeslagen weg, want anders blijven de resultaten (ver) achter.

Gas bijgeven lijkt momenteel de enige oplossing om een underperformance (t.o.v. AEX-index) te voorkomen. Behoedzaamheid is tegelijkertijd geboden, want al te hard het gaspedaal indrukken brengt het gevaar met zich mee uit de bocht te vliegen. De ontwikkelingen op de aandelenbeurzen op donderdag 19 januari dwingt een hogere versnelling af. Fasten your seatbelts…

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician