Een positieve divergentie

Goed nieuws is slecht nieuws en slecht nieuws is goed nieuws. Twee voorbeelden:

ASML Holding berichtte woensdag dat de netto instroom van nieuwe opdrachten boven het niveau van het afgelopen kwartaal zou uitkomen en verwacht dat de orders verder zullen toenemen. Analisten spreken over ‘sterke resultaten en een zeer optimistische prognose’. Het aandeel ASML daalde met -3,5% en was daarmee de grootste daler in de AEX.

Een ander bericht: ‘Winst Goldman Sachs halveert. Rendement Amerikaanse bank daalt tot laagste niveau sinds 1999’. Het aandeel Goldman Sachs steeg op Wall Street met maar liest +6,8%.

BOODSCHAP: Niet het nieuws, maar de reactie op het nieuws…daar gaat het om in dit vak. Niet wat men denkt of zegt, maar hoe de markt ernaar handelt geeft meer hints in welke richting u moet (gaan) denken om te anticperen op de volgende koersbeweging.

Het is een interessante uitdaging als we vernemen dat het IMF zijn leencapaciteit met 500 miljard dollar wil uitbreiden om  de schuldencrisis het hoofd te bieden en we vernemen tegelijkertijd dat de Verenigde Staten weigert om deel te nemen aan een bijdrage aan het IMF-fonds. De Europeanen moeten zelf meer inspanningen verrichten, vindt het Amerikaanse ministerie van Financien. Ook Canada deelt deze opvatting. Ondertussen zorgt Griekenland voor nieuwe onrust. Wat kunt u verwachten?

Niet alleen de richting van de beurskoers geeft veel informatie over hoe de markt erover denkt, maar ook onderhuids zijn er de (technische) indicatoren die iets vertellen over de meest waarschijnlijke richting die de beurskoers inslaat. Neem als voorbeeld de onderhuidse positieve divergentie in de EUR/USD.  De trend van de euro is dalend, maar zet die dalend door of juist niet?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen geeft de grafiek van de EUR/USD nu aanleiding om extra op te letten. De koersontwikkeling van de EUR/USD vertoont een proces van lagere bodems en lagere toppen. De onderliggende ‘directional movement’-indicatoren laten via de groene lijn onderin de koersgrafiek juist hogere bodems zien. Deze situatie deed zich eerder begin oktober 2011 voor. Destijds steeg de euro met maar liefst 10 cent van EUR/USD 1,3149 naar EUR/USD 1,4245.  Deze situatie dwingt beleggers alert te zijn op een stijging van de euro naar de bovenkant van het dalende trendkanaal rond EUR/USD 1,36 in de komende dagen/weken.

Grafiek EUR/USD vanaf 2011 + DMI-indicatoren

 

 

 

 

Een stijging van de euro leidt waarschijnljik (tijdelijk) tot een opluchting onder beleggers, waardoor 1) aandelenindices (tijdelijk) verder doorstijgen, 2) Nederlands, Duits en Amerikaanse schuldpapier kwetsbaar raken voor winstnemingen en 3) de bankensector in Europa relatief sterk kan profiteren.

DJ Stoxx 600 Banks (+ relatieve sterkte t.o.v DJ Stoxx 600 index & afgeleide MACD-indicator).

 

 

 

 

De dalende trendlijn in de Europese banksector is opwaarts gebroken en het 20-daags gemiddelde kruist in de komende uren/dagen boven het 120-daags gemiddelde. De situatie wordt dan positiever, maar voor hoelang valt niets te zeggen. Vorig jaar was er ook sprake van een ‘golden cross’ tussen deze gemiddelden, maar de stijgingsfase was slechts van korte duur.  Daarmee wordt nog maar een duidelijk dat het weinig zin heeft om te voorspellen of te fantaseren hoe de toekomst eruit zal gaan zien. Beter is het om de markttrends te respecteren en met een set voorafbedachte handelsregels de trends zolang mogelijk te volgen, totdat het tegendeel wordt aangetoond (zoals vorig jaar in maart na de ‘dead cross’). Focus op waarden die in een stiijgende trend bewegen en klaarblijkelijk dus door de markt als aantrekkelijk worden beoordeeld en mijdt de dalende trends (die uw goede beleggingsbesluiten schaden). Vandaar ook de trendoverzichten die u helpen de juiste (relatieve) keuze te maken.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 Europe

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 V.S.

 

 

 

 

WIJZIGINGEN MODELPORTEFEUILLE

De waarden die in de neutrale modelportefeuille waren opgenomen (zie overzicht gisteren) zijn dankzij de koersstijging van de Amerikaanse dollar met ca. +8,3% in waarde gestegen. Deze waarden zijn gisteren nabeurs opgenomen in de fictieve TA-modelportefeuille en gewaardeerd tegen de koersen van 17 januari 2011 (zie onder). Van het beginvermogen van EUR 250.000 is nu bijna het totale vermogen belegd. De ORACLE TURBO LONG is met winst verkocht na een ‘sell’-signaal dinsdagavond.

De Turbo Long positie in DANONE wordt verkocht. De opbrengt + cashpositie wordt aangewend voor een investering in DEUTSCHE BANK TURBO LONG (ISIN Code NL0009998996 / stop loss 27.60) indicatiekoers EUR 0,44 (zie ook chart)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koersgrafiek Deutche Bank