Duim omhoog

De reactie op de aandelenmarkten naar aanleiding van de neerwaartse bijstellingen van de kredietsstatus van verschillende landen in de eurozone en de afwaardering van het noodfonds EFSF heeft weliswaar maandag bij de opening van de beursindices tot wat verkoopdruk geleid, maar aan het einde van de handelsdag gisteren stond er toch een mooie winst. Hieruit kunnen twee conclusies worden getrokken die in de beleggingswereld een goed bewaard geheim zijn. In de eerste plaats is er de stelregel dat particulieren in de regel bij de opening van de beurs in actie komen, terwijl de professie dat bij voorkeur aan het einde van de handelsdag doen. In de tweede plaats is er een vuistregel die zegt dat je niet moet luisteren naar wat men zegt op de beurs, maar wat men doet op de beurs. Met andere woorden, aan de hand van het handelsgedrag gisteren op de aandelenbeurzen gaat de duim omhoog.

De stijging van de beurskoersen op slecht nieuws kan niet anders worden uitgelegd als positief nieuws (ondanks hetgeen ons allemaal te wachten staat). Alle informatie wordt snel in de beurskoersen verdisconteerd. In de AEX werd maandag naar aanleiding van het koersgedrag in de AEX een ‘buy & hold’-signaal actief. Kopen op momenten van zwakte is een tactiek die aansluit bij een stijgende trend. Sinds het 20-daags gemiddelde op 22 december 2011 boven het 120-daags gemiddelde kruiste en daarmeen het sein gaf voor ‘long’posities beweegt het 20-daags gemiddelde duidelijk omhoog. Handelen in de richting van de trend kost minder moeite (en geld) dan er tegenin roeien. Daar komt het kort gezegd op neer als technisch analisten ‘the trend is your friend’ als gezegde aanhalen.

Grafiek AEX vanaf medio oktober 2011

 

 

 

 

Klik op de grafiek om te vergroten….

De AEX is er nog niet in geslaagd om de koerstop van 28 oktober 2011 opwaarts te passeren. Wat zijn nu de kansen dat dit eerdaags geschiedt en wat kunnen we dan verwachten? En waar liggen de risico’s als dat niet gebeurd? Lees verder in het besloten gedeelte.

 

 

 

 

 

De koersbeweging in de AEX-index afgelopen vrijdag 13 januari reikte intraday tot 305,36 maar de slotkoers lag met een notering op 309,28 boven de intraday koerstop van 7 december jl. (op 309,13). De lagere openingskoers van maandag onder de slotkoers van vorige week vrijdag en de slotkoers van maandag boven de openingskoers van vrijdag zorgt in de grafiek voor een witte candle die de gesloten candle van vrijdag volledig overschaduwt. Deze ‘engulfing bull’ wijst op een succesvolle test van het uitbraakniveau en de openingsgap van dinsdagochtend doet vermoeden dat veel marktpartijen (verrast door het optimisme?) hedenochtend  zich haasten om aan de koopzijde te opereren. Zodra de koerstop van oktober boven 318/319 wordt gepasseerd ligt er een stijgingspotentieel in het verschiet naar 331 tot ca. 335 (zie grafiek).

De duimen kunnen omhoog nu ook de Europese DJ Stoxx 600 index (zie onder) de top van oktober 2011 vandaag is gepasseerd. Dit wijst erop dat het aanbod niet sterk is, waardoor de ruimte naar boven verder kan worden benut. De relatieve sterkte index noteert met een waardering op 66,39 niet echt goedkoop meer. Het betekent dat bij een beperkte verdere stijging al spoedig een ‘overbought’-situatie kan ontstaan, waardoor het moeilijker wordt om de opgaande lijn vast te houden. Haussiers doen er verstandig aan om het dieptepunt van de afgelopen week als stop loss grens te hanteren, omdat de aandelenmarkten nu ‘dwingend’ moeten doortrekken naar boven. Terugkerende zwakte onder het dieptepunt van afgelopen week dient als teken van zwakte te worden opgevat met het risico dat de koersen terugvallen naar de bodemniveaus van december. VOORALSNOG BLIJFT HET VIZIER NAAR BOVEN GERICHT.

Europese DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

De MSCI North America index omgerekend in euro’s (zie blauwe lijn in de grafiek hieronder) stijgt uit boven de koerstop van vorig jaar. De oranje lijn in de dollar/euro grafiek (dus…het spiegelbeeld van het koersverloop van de euro). De waardestijging van de Amerikaanse dollar maakt beleggen in Amerikaanse aandelen aantrekkelijk ten opzichte van de MSCI Europe index (zie paarse lijn in de grafiek hieronder).

MSCI North America, dollar/euro en relatieve sterkte t.o.v. MSCI Europe

 

 

 

 

WIJZIGINGEN FICTIEVE MODELPORTEFEUILLE

In de vorige publicatie werd het besluit aangekondigd om in plaats van de drie fictieve modelportefeuilles toch maar een enkele modelportefeuille te onderhouden (omwille tijd/eenvoud etc.).  De openstaande posities in de neutrale portefeuille zien er als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 

Op 21 november 2011 noteerde de EUR/USD 1,3487 en vandaag noteert de EUR/USD 1,2737. Bij aankoop van de Amerikaanse beleggingen is er sprake van een valutarisico. Bij aanvang op 21 november bedroeg de investering van de open posities EUR 190606,10. De huidige waarde bedraagt EUR 206441.20. Het gevolg hiervan is dat er sprake is van een totaal rendement van +8,3% in deze openstaande posities dankzij de stijging van de Amerikaanse dollar. De AEX steeg sinds 21 november 2011 met +13,2%. De neutrale portefeuille is dus achtergebleven bij de AEX-index, maar bedacht moet worden dat ca. 65% van de samenstelling van deze portefeuille uit obligatiegerelateerde beleggingen was opgebouwd.

De open posities vertegenwoordigen nu een waarde van EUR 206441,20. Morgen worden deze posities in z’n totaliteit ondergebracht in de fictieve offensieve TA-portefeuille, die thans ca. EUR 220.000 beschikbaar heeft om dit deel over te nemen. Van de in totaal EUR 250.000 startkapitaal op 1 augustus 2011 is thans EUR 30.016,70 geinvesteerd (zie overzicht).

Overzicht offensieve fictieve TA-portefeuille

 

 

 

 

 

 

 

Blijft nog over een bedrag van ca. EUR 14.000 om volbelegd te zijn. Hierin zal eerdaags een keuze worden gemaakt. De Turbo Long ORACLE wordt verkocht i.v.m. een verkoopsignaal (zie chart).

Grafiek Oracle

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Dow Jones Index 30 members

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese hoofdsectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse hoofdsectoren

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50