Geen roos zonder doornen

Een vrouw krijgt op haar huwelijksdag een prachtige bos rozen aangeboden van de bruidegom. Dankbaar neemt ze de bos rozen aan, maar ‘AUW!’…ze prikt zich aan een doorn van een rozenstengel. Het doet gemeen zeer en er ontstaat enige consternatie onder de genodigden. Had de bruidegom er niet even voor kunnen zorgen dat het aangeboden boeket vrij van doornen samengesteld was?

Beleggers (en technisch analisten overigens ook) willen graag op rozen zitten. Althans, dat is een nobel streven, maar de weg om de roos te bereiken is niet zelden een netelige kwestie. De praktijk leert – zij die gehuwd zijn (geweest) moeten nu niet stekelig reageren – dat het pad niet altijd over rozen verloopt, maar onderweg op dorens gerekend moet worden. Geen roos zonder doornen. En voor beleggers…geen rendement zonder ‘bleeders’.

Aan deze update wordt gewerkt….

Wanneer u denkt dat technische analyse ervoor zorgt dat de beleggingsresultaten op basis van informatie afkomstig uit koersgrafieken gevrijwaard blijven van koersverliezen dan bent u bij deze gewaarschuwd. Dat is helaas niet zo.

Gelukkig is gedeelde smart halve smart. Persbureau Reuters meldde vandaag o.a. het volgende over het wel en wee in de hedgefundindustrie:

ANALYSIS-The great hedge fund humbling of 2011 Wednesday,
January 11, 2012 5:11:27 PM (GMT+01:00) Provided by: Reuters News

* Poor returns
partly related to crowded trades

* Large hedge
funds need to be in liquid stocks

BOSTON/NEW YORK, Jan 11 (Reuters) – Excuses, excuses and more excuses. Some of the best-known hedge fund managers have offered lots of excuses for underperforming the major stock market indexes last year, with many large funds posting double-digit losses. Not everyone is buying the hedge fund managers’ excuses. These skeptics are saying that no matter how smart the managers may be, they are prone to make mistakes just like everyone else and are not necessarily blessed with perpetual special insight into markets. “There were too many players chasing too few opportunities,” Mary Ann Bartels, head of Technical and Market Analysis at Bank of America Merrill Lynch, said of last year’s moves. Hedge funds have long said their returns would not mirror or be correlated to the stock markets. But Bartels’ team concluded that the correlation between hedge fund performance and the S&P 500 hit historic highs late last year.

Samenvatting actuele situatie financiele markten:

De aandelenbeurs in China maakte pas op de plaats, Wall Street wist de intraday koersverliezen gaandeweg de handelsdag te beperken. De Europese DJ Stoxx 600 index verloor -0,35% en de Europese Insurance sector en de Basic Resources behoorden tot de twee best presterende sectoren. De AEX deed ook stap terug, maar het beeld was gemengd. ING Groep won ruim 3% en Aperam schreef 2,4% bij, maar Heineken (-3,5%) en Philips (-2,1%) verloren relatief veel. Hieronder de grafieken van de drie laatstgenoemde aandelen, waar in de fictieve offensieve(!) TA portefeuille enkele Turbo Long instrumenten beginnen te bloeden.

Grafiek Heineken

 

 

 

 

De koersdaling in het aandeel Heineken leidt tot een koersverlies sinds het ‘long’-signaal van 5 januari en er is geen verkoopsignaal opgetreden en de terugval valt visueel nog binnen het toelaatbare binnen de klassieke chartreading (lees: pullback naar het uitbraakniveau waar de oude top van begin december per direct nu dienst moet doen als nieuwe steun). Maar er is wel een probleem met de DJ Stoxx 600 Food & Beverage sector (zie trendoverzicht) die na de scherpe stijging een ‘blow off’-reactie krijgt te zien.

Koersgrafiek Philips

 

 

 

 

Vier handelsdagen geleden werd er een relatief verkoopsignaal in het trendoverzicht gesignaleerd. Daar is niets mee gedaan, want de trend was (en is) nog stijgend en er was geen absolute noodzaak (lees: absoluut verkoopsignaal). De top van begin december die geacht werd als nieuwe steun te acteren faalde in deze rol en het aandeel zakte afgelopen twee dagen door naar de bodemniveaus van december (iets boven EUR 14,50). Het proces van hogere bodems is nog niet neerwaarts gebroken, maar de technische conditie is wel verzwakt ondanks de groene candles.

Overzicht Fictieve offensieve TA-portefeuille

 

 

 

 

 

 

De portefeuille verdient op dit moment geen bloemetje, laat staan een boeket rozen, hoewel er sinds  1 augustus jl. (bij een indexstand op 324,59) nog geen sprake is geweest van een absoluut koersverlies in de portefeuille (zie onder).

Performance chart vanaf 1 augustus 2011

 

 

 

 

 

 

De portefeuille is momenteel nog onvoldoende ‘LONG’ gepositioneerd om bij een stijging van de AEX bij te kunnen benen. Een groot gedeelte van de portefeuille bestaat nog uit cash. We gaan ons best doen om op basis van absolute en relatieve analyses de portefeuille zo gezond mogelijk te houden. Over drie jaar moet aangetoond zijn dat het met technische analyse mogelijk is een boven de nullijn te blijven en als de beurzen weer herstellen juist bovengemiddeld te profiteren. Dat is de uitdaging.

Het betekent thans een focus op aandelen (kopen op momenten van zwakte) die vooral relatief sterk (+) presteren. Nog belangrijker wellicht is het mijden van waarden in dalende trends of die in dalende trends belanden. Hieronder enkele bijgewerkte overzichten:

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 Sectoren

 

 

 

 

 

Grafiek DJ Stoxx 600 Food & Beverage

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW 30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

LEGENDA