Het jaar van de draak

In de recente beschouwingen voor het nieuwe jaar speelt ook de astrologie voor beleggers een rol. Zo meldde Het Financieele Dagblad recent dat Pluto en Uranus de beren blijven op de beurs. Als het maar een cyclus heeft, dan valt er e.e.a. te voorspellen. Dit jaar is in de Chinese kalender ‘het jaar van de draak’. Deze dierenkalender kent een twaalfjarige cyclus, waarvan de jaren die in het teken van de draak staan samenvallen met jaren 1808, 1820, 1832, 1844, 1856, 1868, 1880, 1892, 1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 en dit jaar 2012. De draak staat symbool voor trots, enthousiasme, onweerstaanbaarheid, succesvol, krachtig, extravert, inspirerend en uitverkoren. Wat zijn we trots(!) om in een van de jaren van de draak geboren te mogen zijn.

De interessantere vraag is of de Chinese aandelenbeurs die eigenschappen van de draak weet om te zetten in het realiseren van koerswinst dit jaar. The Shanghai Daily berichtte een week geleden ‘Stocks plunge 1,37% on first trading day’. Een dag later ‘Index hits nearly 3-year low amid liquidity fears’ om weer een dag later (6 januari) te constateren ‘Shanghai stocks hit lowest level since March 2009’. Daar wordt deze draak niet blij van. Gelukkig besloot de draak op te staan: ‘China shares produced their biggest daily gain in three months on Monday‘.

Om u een idee te geven van het Chinese groeiwonder en de daarmee samenhangende verbeeldingskracht wat dat allemaal met een belegging in Chinese aandelen kan doen, lijkt het zinvol om een blik te werpen op het historisch koersverloop van de Shanghai Composite Index (zie onder) vanaf 1996. Deze index heeft nu een groot probleem, want de bodem van 2010 is recent neerwaarts gebroken en datzelfde geldt voor de stijgende steunlijn getrokken langs de bodems van 2005 en 2008. Mag ik u inspireren om de opleving van de Chinese draak te gebruiken om uw eventuele (in)directe beleggingen in China (of andere opkomende landen) extra kritisch te beoordelen?

Grafiek Shanghai Composite Index

 

 

 

 

Uit de trendoverzichten gisteren bleek dat de opkomende landen (uitgezonderd Brazilie) volgens de technische analyse in overwegend dalende trends bewegen. Het betekent dan ook dat het koersherstel in de Chinese aandelenmarkt waarschijnlijk tijdelijk van aard is en zeer waarschijnlijk zelfs een klassieke pullbackbeweging naar de gebroken steunlijnen zal inzetten, maar ook niet meer dan dat.

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

In de landenindices werden wij maandagavond alert gemaakt op een ‘K’oopsignaal in de Chinese Shanghai & Shenzhen 300 index. Ten opzichte van de AEX was er afgelopen 29 handelsdagen sprake van een underperformance van de Chinese beurs, maar dat is sinds vandaag voorbij. Ook de Hang Seng index krijgt een ‘K’oopsignaal, maar dan wel een relatieve t.o.v. de AEX-index (voor het eerst sinds 27 handelsdagen, zie trendoverzicht).

Wat moet u zich voorstellen bij zo’n herstelbeweging? Wanneer u inzoomt ziet u de ‘stop short’-alerts sinds 2009. Op korte termijn is een stijging te verwachten naar 2500 tot maximaal 2600. Een relatief beperkte opleving (maar speculatief voor traders wellicht interessant genoeg). De opleving is belangrijk voor de wereldwijde aandelenindex, want als deze met 7-10% doorzet, dan wordt wereldwijd het technisch beeld beter dan ze nu oogt. Maar dat is tevens ook verraderlijk.

Grafiek: CSI-300 index vanaf 2009 + positieve divergentie in de RSI (zie hogere bodem onderin de grafiek).

 

 

 

 

Na een tijdelijke opleving zal de Chinese draak waarschijnlijk opnieuw worden gevloerd. Houd hier a.u.b. rekening mee als er in de komende dagen/weken nog herstelpogingen in de volwassen westerse aandelenmarkten worden ondernomen. Met name de situatie in Europa oogt bijzonder kwetsbaar vanwege het enorme (H)oofd(S)chouderpatroon dat zich in de euro heeft gemanifesteerd in de laatste jaren. Dit bearish trendomkeerpatroon is bij een daling van de euro naar 1,25 min of meer afgemaakt, waardoor de kans erg hoog wordt ingeschat dat de beweging tussen 1,25 en 1,60 volledig zal omklappen, waardoor er eind 2012 niveus onder pariteit kunnen ontstaan!

Grafiek EUR/USD meerjarige termijn

 

 

 

 

Vandaag viel er verder weinig te beleven.

Trendoverzicht AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

Trendoverzicht Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendoverzicht van de DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BELANGRIJK MEDEDELING INZAKE TA MODELPORTEFEUILLE OFFENSIEF

In de fictieve offensieve TA-modelportefeuille is sinds 5 januari abusievelijk een Total turbo short opgenomen (met stop loss niveau 43,80). Het besluit was op 5 januari juist om een turbo long Total op te nemen. Er is niet goed gekeken bij de selectie, waardoor deze fout kon ontstaan. Hiervoor oprechte excuses. Gelukkig is de waarde van turbo short Total min of meer ongewijzigd ten opzichte van opname van dit instrument. Deze positie wordt onmiddellijk gesloten en de opbrengst wordt herbelegd in een Total Turbo Long (ISIN Code NL0009993559 / stop loss 33,70) indicatiekoers 8,65.