Veel huiswerk

De eerste handelsweek van 2012 brengt heel veel huiswerk met zich mee. Daarmee wordt niet bedoeld wat het betekent als Iran dreigt de zeestraat van Hormuz af te sluiten, waardoor de olietoevoer naar het westen in gevaar komt. De prijs van Brent Oil steeg vorige week met bijna +5%. Het gaat ook niet over het feit dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage  daalde naar een bijna driejaar’s dieptepunt (op 8,5%), waardoor de Amerikaanse dollar sterker werd. Of het verband tussen de sterkere dollar moet worden toegeschreven aan de zorgen omtrent de geopolitieke spanningen in de Arabische wereld of juist aan de aansterkende macro-economische cijfers in de Verenigde Staten of de woorden van enkele FED officials om de Amerikaanse huizenmarkt te stimuleren danwel te maken heeft met nieuwe problemen in de eurozone, het heeft ongetwijfeld allemaal invloed op elkaar. De euro verloor afgelopen week van het Britse Pond, de Canadese dollar, de Japanse yen, de Amerkaanse dollar en de Australische dollar. De renteniveaus in Oostenrijk, Spanje en Belgie liepen vorige week weer op, terwijl deze in Nederland en Duitsland juist in de loop van de week weer daalden. M.a.w. de rentespreads in de eurozone verbreden zich weer, hetgeen wijst op terugkerende eurospannningen.

En als u alles heeft bestudeerd dan kijkt u aan tegen beurskoersen die alle kanten op schieten. In de AEX-index stegen de koersen in de eerste twee handelsdagen om stuk te lopen op de koerstop van oktober vorig jaar rond 318/319. Woensdag, donderdag en vrijdag tikten de spelers op het damrak de bal terug naar waar die vandaag kwam om de week met -0,44% verlies te sluiten. Komt er een nieuwe aanval in de aandelenmarkt(en) naar hogere koersen of was dit het? Of nemen de veilige staatsobligaties weer het heft in handen. En hoe valt dit te rijmen met een stijgende olieprijs (met inflatoire gevolgen, dus hogere rente?…). En moet dan nog wel in aandelen. En hoe zit het met goud? Een blik op de wekelijkse trends kan u helpen het antwoord te vinden dat bij u past.

iShares MSCI ACWI Index Fund vanaf 2009…nog geen overtuigende weg omhoog….

 

 

 

 

 

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician