Veel huiswerk

De eerste handelsweek van 2012 brengt heel veel huiswerk met zich mee. Daarmee wordt niet bedoeld wat het betekent als Iran dreigt de zeestraat van Hormuz af te sluiten, waardoor de olietoevoer naar het westen in gevaar komt. De prijs van Brent Oil steeg vorige week met bijna +5%. Het gaat ook niet over het feit dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage  daalde naar een bijna driejaar’s dieptepunt (op 8,5%), waardoor de Amerikaanse dollar sterker werd. Of het verband tussen de sterkere dollar moet worden toegeschreven aan de zorgen omtrent de geopolitieke spanningen in de Arabische wereld of juist aan de aansterkende macro-economische cijfers in de Verenigde Staten of de woorden van enkele FED officials om de Amerikaanse huizenmarkt te stimuleren danwel te maken heeft met nieuwe problemen in de eurozone, het heeft ongetwijfeld allemaal invloed op elkaar. De euro verloor afgelopen week van het Britse Pond, de Canadese dollar, de Japanse yen, de Amerkaanse dollar en de Australische dollar. De renteniveaus in Oostenrijk, Spanje en Belgie liepen vorige week weer op, terwijl deze in Nederland en Duitsland juist in de loop van de week weer daalden. M.a.w. de rentespreads in de eurozone verbreden zich weer, hetgeen wijst op terugkerende eurospannningen.

En als u alles heeft bestudeerd dan kijkt u aan tegen beurskoersen die alle kanten op schieten. In de AEX-index stegen de koersen in de eerste twee handelsdagen om stuk te lopen op de koerstop van oktober vorig jaar rond 318/319. Woensdag, donderdag en vrijdag tikten de spelers op het damrak de bal terug naar waar die vandaag kwam om de week met -0,44% verlies te sluiten. Komt er een nieuwe aanval in de aandelenmarkt(en) naar hogere koersen of was dit het? Of nemen de veilige staatsobligaties weer het heft in handen. En hoe valt dit te rijmen met een stijgende olieprijs (met inflatoire gevolgen, dus hogere rente?…). En moet dan nog wel in aandelen. En hoe zit het met goud? Een blik op de wekelijkse trends kan u helpen het antwoord te vinden dat bij u past.

iShares MSCI ACWI Index Fund vanaf 2009…nog geen overtuigende weg omhoog….

 

 

 

 

 

Aan deze update wordt hard gewerkt….moment geduld aub….over 1 uur klaar.

Laten we direct vaststellen dat de koersgrafiek die de aandelenkoersen op wereldschaal weerspiegelt (= iShares MSCI ACWI Index Fund) nou niet bepaald uitnodigt om erg enthousiast te worden over wereldwijd gespreid aandelenbezit. Zowel het 20-daags als het 120-daags koersgemiddelde beweegt naar beneden en de beurskoers zit er tussenin. Deze maand is een uitbraak waarschijnlijk onder de stijgende steunlijn getrokken langs de hogere bodems van de laatste maanden of boven de dalende weerstandlijn getrokken langs de lagere toppen van de laatste maanden (volgens de klassieke methode van ‘chartreading’). Wat zijn de kansen en risico’s? Bestudeer de trendoverzichten;

Trendstatus diverse asset-allocatie instrumenten en – markten

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus diverse landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus hoofdsectoren Amerikaanse S&P 500 en Europese DJ Stoxx 600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus diverse commodities

 

Trendstatus diverse valutaparen

 

 

 

 

CONCLUSIE:

De prijs van Brent Oil stijgt met afgerond met +5% en bevindt zich in een bodemproces. In het grondstoffenoverzicht is de DJ UBS Petroleum index de enige in een stijgende trend, terwijl Crude Oil in de asset-allocatieklok de leiding neemt in de waarden die in een stijgende trend bewegen. In het sectoroverzicht prijkt de DJ Stoxx Oil & Gas sector vorige week op de tweede plaats van stijgende trends. De Amerikaanse dollar wordt sterker, de euro zwakker. Niet alleen de euro zit in een dalende trend, maar ook de beursindices van Spanje, Turkije, Griekenland, Italie, China en Japan glijden verder weg. De sectoren die last hebben van verkoopdruk zijn de Europese vastgoedaandelen en de Europese banken. Daarnaast staat het schuldpapier van de opkomende landen onder druk.

Terwijl op wereldschaal de koersen in de opmars worden gehinderd door een aantal (opkomende) landen, ontwikkelen o.a. de DJ Stoxx 600 index en S&P 500 index zich in stijgende trends. Gelet op de stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro heeft een belegging in Amerikaanse aandelen de voorkeur.

Uit het asset allocatie overzicht volgt een relatief verkoopsignaal voor Europees vastgoed en Japanse aandelen. Het koopsignaal in de SPDR Gold Trust is relatief van aard en leidt een technisch herstel binnen een dalende hoofdtrend. Goud is dus uit de gratie.

 

 

 

 

 

Wie in aandelen wil beleggen, dient dat selectief te doen en rekening te houden met de relatieve kracht van de desbetreffende sector.

Trendoverzicht AEX-aandelen

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX-aandelen

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

Europese hoofdsectoren (let op het ‘K’oopsignaal in de sector ‘Oil & Gas’ en ‘V’erkoopsignaal in Europees vastgoed).

 

 

 

 

 

Amerikaanse hoofdsectoren (let op het relatieve ‘K’oopsignaal in de Consumer Discretionary en de Information Technologysector, wijzend in de richting van aanstaande outperformance).

 

 

 

Trendoverzicht Amerikaanse Dow Jones Industrial Average

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De overzichten komen wellicht ‘saai’ over, maar bedenk…het huiswerk bestaat uit het selecteren van beleggingswaarden op basis van absolute trends en relatieve kracht o.b.v. vooraf vastgelegde criteria. Als Wall Street dankzij de Amerikaanse dollar de beste perspectieven heeft, de Amerikaanse technologiesector begint out te performen en het aandeel Microsoft krijgt een koopsignaal, dan weet u (zie vorige edities/commentaren)….nu blijft over wat echt interessant kan zijn.

Microsoft (standaard koersgrafiek vanaf 2007 met steun/weerstandlijnen)

 

 

 

 

Microsoft ingezoomd met mechanische ‘alerts’, waarvan de laatste een ‘long’-signaal…..

 

 

 

 

In de DAX doet zich een absoluut ‘K’oopsignaal voor t.o.v. AEX index, terwijl er diverse relatieve ‘K’oopsignalen vrijdag actief werden, w.o. Nasdaq Composite….

 

 

 

 

 

 

 

 

Volledigheidshalve volgt nog de DJ Eurostoxx 50 trendoverzicht en technische alerts….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat betekent dit voor de offensieve en fictieve modelportefeuilles?

FICTIEVE TA-Modelportefeuille OFFENSIEF:

 

 

 

 

 

 

Aan de offensieve portefeuille worden voor ca. 1% van het totale vermogen  twee turbo long posities toegevoegd, t.w. Microsoft (ISIN Code NL0009175900 / stop loss 21,90) indicatiekoers 5,59 alsmede een turbo long AMAZON (ISIN Code NL0009746684 / stop loss 164,60) indicatiekoers 2,45.

AMAZON (zie onder) veert op vanaf een belangrijke steunlijn en sluit boven de bodem van augustus vorig jaar (= ‘bear trap’ = ‘mislukte neerwaartse uitbraak’ = ‘succesvolle test steun’ = ‘koopsignaal’).

 

 

 

 

FICTIEVE TA portefeuille NEUTRAAL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de gesloten posities in de neutrale portefeuille is er thans 12% van het totale vermogen (zie onder) beschikbaar om voor gelijke bedragen aandelen Microsoft en Amazon aan de portefeuille toe te voegen, zodat het aandelenbelang in totaal uitkomt op 50% van de totale portefeuille. Het zal ’n hele toer worden om de AEX out te performen als de helft in vastrentende waarden is belegd, maar het gaat in deze dan ook om een ‘neutrale’ portefeuille.

 

 

 

 

 

Dit was het voor het weekend…veel huiswerk…nu nog de resultaten afwachten.

Dank voor uw aandacht.

Edward Loef

LEGENDA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————————————-

 

 

 

AMX
aaandelen
  trend beurs W/V W/V RS TA RS H RS H
Benchmark AMX KT LT koers 5 D 20 D KV K V
Amsterdam MidKap Index + 470.80 0.6% 3.9% N/A N/A
Aalberts Industries + + 13.29 2.4% 9.3% + 26 41
Advanced Metallurgical Group
NV
+ 7.64 0.5% -1.2% + 4 34
Arcadis + 13.00 7.4% 4.3% + 3 59
ASM International (ASIN) + + 23.44 3.0% 13.5% + K 0 2
BAM NBM NV + 3.19 -2.1% 22.7% + 26 41
BINCK NV 7.80 -6.4% -1.0% 22 2
Brunel International + 23.37 2.6% -0.8% + 3 5
CSM + 12.28 1.7% 15.6% + 25 27
Delta Lloyd + 12.40 -4.6% -5.3% 28 19
Eurocommercial Properties
N.V.
25.47 0.0% 0.0% 14 11
Heijmans + 7.88 -3.8% 2.2% + 14 15
Imtech + 21.15 5.6% 12.3% + V 1 6
Koninklijke Ten Cate + 22.30 4.9% 11.3% + 10 22
LogicaCMG + 0.81 8.0% -9.0% + 3 16
Nutreco Holding + + 51.50 1.3% 5.9% 15 9
Ordina NV 0.97 0.9% -12.0% + 3 16
Pharming Groep 0.08 -2.4% -12.1% 18 14
SNS Reaal N.V. 1.63 -3.8% -9.9% 11 5
Unit 4 Agresso q 17.82 -2.6% -8.9% V 23 16
USG People N.V. + 6.30 -1.7% 8.6% 28 1
Vastned Retail q 31.49 -9.0% 5.0% 13 V 0
Vopak Kon + + 41.16 0.8% 2.1% 47 28
WAVIN NV + + 9.42 -0.8% 17.2% 8 4
Wessanen Kon 2.63 -6.9% 2.5% + 16 52